Peste o treime din tezele de doctorat ale Academiei de Poliţie, posibile plagiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ prezintă, luni, concluziile raportului privind tezele de doctorat 
susţinute în perioada 2011-2017/ Imagine de Arhivă
Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ prezintă, luni, concluziile raportului privind tezele de doctorat susţinute în perioada 2011-2017/ Imagine de Arhivă

Una din trei teze de doctorat susţinute la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza'' este suspectată de a fi plagiată. Cel puţin aşa a anunţat ieri Mihai Marcoci, prorectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza'', care a completat că au fost verificate 149 de teze de doctorat susţinute în instituţie în perioada 2011 - 2017, iar pentru 55 dintre acestea apar „chestiuni plagiate” şi de aceea vor fi verificate şi de Comisia de Etică.

„S-a reuşit verificarea a 149 de teze de doctorat, toate disponibile în formatul Word, singurul format care permite verificarea similitudinii electronice între textele din tezele de doctorat, respectiv sursele disponibile în mediul online. Şi din aceste 149 de teze, 94 de teze verificate s-au încadrat în coeficienţii de alertă, rezultând un număr de 55 de teze la care aceşti coeficienţi de similitudine au fost depăşiţi. Depăşirea coeficienţilor de similitudine nu înseamnă automat plagiat. (...) Este unul dintre indicatorii că ar putea să apără chestiuni plagiate, dar lucrul acesta va trebui la un moment dat identificat, ulterior, prin intermediul, cel mai probabil, al Comisiei de Etică a Academiei de Poliţie", a anunţat ieri Mihai Marcoci.

El a mai arătat că tezele de doctorat în format PDF sau în alte tipuri de format electronic decât Word nu au putut fi supuse verificărilor.

Formatul PDF nu poate fi verificat

„Pentru tezele (...) care s-au regăsit în format PDF sau pentru tezele care nu s-au mai regăsit au fost făcute 54 de comunicări către diverse organisme şi autorităţi publice, prin care s-a solicitat predarea a 67 de teze de doctorat. (...) Mai există teze care nu s-au regăsit, pentru că în urma unor scandaluri anterioare au fost ridicate de organele de urmărire penală. (...) Avem de-a face cu încă 91 de teze care nu au fost verificate. Dintre aceste 91 de teze, 67 (...) sunt în alt format sau după caz nu mai există pentru că au fost ridicate de Parchet", a explicat acesta.

În sistemul de Apărare plagierea doctoratelor  este o chestiune endemică Marian Staş, specialist în Educaţie

Referitor la situaţia acestor teze de doctorat, specialistul în Educaţie Marian Staş spune că gravă este dimensiunea fenomenului. „Relevant este că în sistemul de Apărare şi, implicit, la Academia de Poliţie plagirea doctoratelor  este o chestiune endemică. Este precum igrasia pe pereţi. Este un comportament grotesc într-o instituţie în care onoarea  trebuie să fie principalul reper. Practic, îşi bat joc de onoarea şi de haina militară”, a concluzionat Marian Staş.

Câteva personaje celebre

În vara anului 2016, fostul rector Daniel Torje anunţa că toate tezele de doctorat scrise la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” de la înfiinţarea şcolii doctorale vor fi verificate. Anunţul a fost făcut după ce Comisia de etică a Academiei de Poliţie a constatat că lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, este un plagiat şi a cerut Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) să îi retragă titlul de doctor. De altfel, în cazul plagiatului tezei de doctorat a lui Negoiţă a fost deschis dosar penal la Parchetul General. În urmă cu doi ani, „Adevărul” a publicat lista doctoratelor susţinute în perioada 1995-2016 la Academia de Poliţie, care arăta că peste 340 de persoane au obţinut titlul de doctor în Drept la această instituţie, iar alte 278 de persoane au doctorate în domeniul „Ordine Publică şi Siguranţă Naţională”. Cele mai multe titluri de doctor în Drept, respectiv 33, au fost acordate în 2009, iar cele mai puţine - 4 - în 1996, în timp ce în domeniul „Ordine Publică” cele mai multe titluri - 43 - au fost date în 2015.

Printre cei care au obţinut titlul de doctor în Drept la această universitate se numără fostul parlamentar William Brânză, judecat pentru corupţie, fostul parlamentar Cătălin Voicu, condamnat în 2013 la şapte ani de închisoare pentru corupţie, primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, în cazul căruia Consiliul General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit că a plagiat, dar şi fostul ambasador Ion Jinga.

În domeniul „Ordine Publică şi Siguranţă Naţională”, începând cu anul 2004 au fost patru doctorate, toate fiind coordonate de către Gabriel Oprea. Doctoranzii acestuia au fost generalul Ionel Marin, fost director adjunct al Serviciului Român de Informaţii, fostul procuror general adjunct al României Marcel Sâmpetru, generalul Dumitru Zamfir, fost director general adjunct al Serviciului Român de Informaţii şi fostul director al SRI Radu Timofte.

Ştirea iniţială

Lucrările de doctorat aparţinând unor angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, întocmite în perioada anilor 2011-2017, au fost verificate de către o comisie din cadrul Academiei de Poliţie, în contextul unor suspiciuni de plagiat apărute în spaţiul public. Concluziile raportului vor fi prezentate ministrului de Interne, Carmen Dan.

„Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” anunţă finalizarea în data de 12.11.2018 a verificării similitudinii unor pasaje sau texte din tezele de doctorat susţinute în perioada 2011-2017, cu texte disponibile în format electronic din mediul on-line. Concluziile raportului urmează a fi prezentate în cel mai scurt timp conducerii Ministerului Afacerilor Interne”, se arătă într-un comunicat de presă transmis de Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite