Accidentul din Muntenegru: ce soartă i-a urcat în autocarul morţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii dintre pasagerii autocarului morţii parcă au presimţit tragedia ce avea să se întâmple şi au fost la un pas de renunţa la excursia în Muntenegru. Cu toate acestea, au pornit la drumul către moarte.

Numai ghinionul i-a adus în autocarul morţii pe doi soţi, pe grupul de profesori din Argeş şi pe doi pensionari timişoreni. Aceştia parcă au presimţit nenorocirea ce avea să se întâmple, dar totuşi au pornit la drum.

Familia Derviş, Nicolae şi Marieta, din Curtea de Argeş, s-a decis pe ultima sută de metri să plece în Muntenegru. Omul de afaceri Nicolae Derviş îşi dorea foarte mult să-şi petreacă vacanţa în Spania. 

„Soţia a cumpărat biletele pe internet pentru Muntenegru, de aproape două luni. El îşi dorea în Spania pentru că voia să meargă cu avionul, nu voia să stea înghesuit în autocar. Chiar în ultimele zile căuta pe cineva să dea gratis biletele. Trebuia să meargă la o nuntă sâmbătă seară, dar a renunţat pentru că n-a vrut s-o lase pe doamna Derviş singură“, a povestit Nicolae Diaconu, primarul oraşului Curtea de Argeş.

Nicolae Derviş se numără printre cei patru morţi din Curtea de Argeş. Marieta Derviş a supravieţuit accidentului, revenindu-şi din comă marţi dimineaţă.

Grupul de profesori din Piteşti şi din Curtea de Argeş a hotărât să meargă în excursie datorită ghidului, Mariana Mateescu, şi ea fostă profesoară de matematică, decedată în accident. Aceştia se cunoşteau şi din alte concedii pe care le făcuseră împreună. 

Pentru Mircea şi Doina Ardelean, din Timişoara, doi pensionari în vârstă de 68 de ani care au pierit şi ei în accident, aceasta a fost prima călătorie cu autocarul. Vecinii spun că ei plecau în concediu cu avionul sau cu maşina personală. „Era o familie de ingineri, foarte cumsecade. I-am cunoscut bine, locuim în blocul ăsta de vreo 40 de ani. Mereu plecau în concediu cu maşina lor“, a spus Sorin, unul dintre vecinii soţilor Ardelean. Una dintre bucuriile celor doi soţi timişoreni, după ieşirea la pensie, erau excursiile. 

„I-am văzut ultima oară joi, se pregăteau pentru concediu, erau bucuroşi că pleacă. Este o tragedie, ce poţi să mai spui?“, a mai spus vecinul.

Maşina roşie cu care soţii Ardelean şi-au făcut multe concedii a rămas parcată în faţa blocului de pe strada Aurel Popovici din Timişoara.

Miracol pe jumătate împlinit

Rudele familiei Derviş care au rămas acasă, în comuna natală din Argeş, Băiculeşti, nu au putut decât să spere într-o minune.

„Soţia trăieşte, şi-a revenit din comă. Miracolul în care speram a fost pe jumătate împlinit“, a spus cu ochii în lacrimi Virginia Derviş, cumnata soţilor Derviş. 

Rudele aşteaptă acasă, cu preotul, trupul neînsufleţit al lui Nicolae Derviş. Cel mai probabil, acesta va fi înmormântat în curtea bisericii pe care a ctitorit-o în satul natal, acolo unde este îngropat şi tatăl său. „Dumnezeu a făcut o minune şi ea este în viaţă. Mulţumim lui Dumnezeu, păcat de naşul că s-a dus, dar asta e viaţa, Dumnezeu ne-odă, Dumnezeu ne-o ia!“, a spus cu tristeţe Loredana Derviş, fina familiei Derviş.

Primarul oraşului Curtea de Argeş va pregăti miercuri o ceremonie de primire a celor patru trupuri neînsufleţite. „Împreună cu Episcopia Argeşului şi Muscelului şi cu Unitatea Militară «Vânători de Munte» am pregătit un moment festiv de primire, ca un ultim omagiu adus acestor oameni de vază ai oraşului“, a explicat primarul Nicolae Diaconu.

O femeie de afaceri din Cluj, printre victime

Pe lista turiştilor care şi-au pierdut viaţa se numără şi Aurora Morar din Cluj-Napoca. Femeia avea vârsta de 50 de ani şi deţinea o mică afacere în domeniul comerţului cu amănuntul. „Poliţia va lua legătura cu familia acesteia şi apoi se va comunica“, spune prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan. (A contribuit Florina Pop)

„Soţul meu a făcut de multe ori acest drum“

La Spitalul Floreasca din Bucureşti, a avut loc, marţi după-masă, o desfăşurare impresionantă de forţe. Zeci de poliţişti au împânzit zona pentru ca ambulanţele să poată aduce cât mai repede cei şase răniţi grav. Rudele pacienţilor internaţi la Floreasca au fost scoase din spital pentru a nu perturba activitatea medicilor şi a brancardierilor. Cele două ambulanţe care au transportat cei şase răniţi repartizaţi spitalului Floreasca au ajuns în jurul orei 18.00. O echipă de medici, condusă de Mircea Beuran, i-a preluat pe răniţi şi i-a transportat la terapie intensivă. Este vorba de cei răniţi grav. Un alt grup de răniţi, aflaţi într-o stare mai bună, a aterizat în România aseară.

„Autorităţile nu ne-au comunicat nimic“

Familiile victimelor din accidentul de duminică din Muntenegru au ajuns la Spitalul Floreasca cu lacrimi în ochi. Florina Mărgărit, soţia lui Dan Mărgărit, şoferul de rezervă al autocarului implicat în accident, a venit la spital însoţită de cei doi copii şi de fratele rănitului. „Soţul meu a făcut de multe ori acest drum şi nu a avut niciodată probleme. Nu el conducea autocarul, el era al doilea şofer. Am aflat de accident de la televizor. Autorităţile nu ne-au comunicat nimic“, a spus Florina Mărgărit.

Rudele, într-un salon de aşteptare

Rudele celorlalte victime au preferat să nu dea declaraţii. Ele au fost preluate de reprezentanţii spitalului şi duse într-un salon de aşteptare, pentru a se linişti şi a aştepta ca victimele accidentului să primească îngrijirile necesare.

Un accident petrecut ieri după-amiază în zona Aeroportului Otopeni a făcut ca traficul în perimetru şi implicit transportul răniţilor din Muntenegru spre spitale să fie îngreunat. În accident au fost implicate trei maşini. Într-una dintre acestea se afla şi soţia fostului deputat PDL Dănuţ Liga. Femeia a ajuns la Spitalul Floreasca conştientă, dar cu gâtul imobilizat.  (A contribuit Cristian Delcea)

Accident Muntenegru - Răniţii au ajuns la Spitalul Floreasca


 

image

Mobilizare generală la spitalele din Bucureşti

Mobilizare generală în cele patru spitale bucureştene care au preluat cei 29 de români care au fost răniţi în urma accidentului din Muntenegru, considerat cea mai mare tragedie din turismul românesc. Zeci de medici şi asistenţi medicali, cantităţi uriaşe de sânge aduse din zonele de lângă Bucureşti, paturi suplimentare în spitale şi instrumentar medical pus la punct – aşa arătau ieri unităţile medicale care au preluat victimele tragediei. 

Încă de dimineaţă, ministrul Sănătăţii a luat decizia de a vizita toate cele patru spitale – Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Floreasca, Spitalul Bagdasar Arseni şi Spitalul Elias – pentru a se asigura că sunt pregătite cu paturi, medicamente şi materiale sanitare necesare preluării tratamentului cetăţenilor răniţi.

„Sistemul sanitar este pregătit să facă faţă acestei situaţii. În Muntenegru, fiecare cetăţean român internat a primit un dosar medical cu diagnosticul propriu. Pe baza dosarului şi a evaluărilor făcute de medicii din România se va decide terapia corespunzătoare”, a explicat Eugen Nicolăescu. 

Acesta a precizat că în condiţiile în care va fi nevoie de mai mult sânge, se va face apel la donarea voluntară. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, s-a întors în România cu prima aeronavă, cea care a transportat 12 răniţi grav. 

„Pacienţii au fost aduşi în stare bună. Trei dintre ei, însă, sunt într-o stare foarte gravă, fiind ventilaţi şi intubaţi, deci în comă. În Muntenegru, pacienţii au fost bine îngrijiţi, altfel n-am fi putut să-i aducem pe toţi în ţară”, a precizat Arafat.

Din cei 12 pacienţi grav răniţi, şase au fost transportaţi la Floreasca, cu două ambulanţe pentru victime multiple. Patru au fost duşi la Spitalul Universitar - trei femei şi un bărbat, doi dintre ei fiind intubaţi. Un alt pacient aflat în stare gravă, cu fractură, la coloană, a fost preluat de o ambulanţă cu medic pentru a fi dus la Bagdasar- Arseni. Tot ieri au venit în România şi doi medici legişti din Muntenegru, pentru a ajuta la identificarea persoanelor decedate în urma tragediei rutiere.


Tragedia din Muntenegru s-a mutat în ţară

Mobilizare Victimele accidentului de duminică, în care un autocar s-a prăbuşit de pe un pod din Muntenegru, au fost aduse acasă ieri-seară, cu trei aeronave militare. Răniţii au fost duşi la patru spitale din Capitală

O coloană de maşini ale diferitelor structuri din cadrul MAI a ajuns ieri, la 15.30, pe pista Bazei Militare Otopeni, unde urmau să aterizeze cele trei avioane cu răniţi şi cu trupurile neînsufleţite ale victimelor accidentului din Muntenegru. După o oră, de-a lungul pistei au ajuns nouă maşini de salvare aparţinând SMURD, lângă care au parcat, în perechi de câte două, motociclete ale Poliţiei Rutiere, care urmau să escorteze salvările către spital.

Deşi primul avion a fost anunţat că va ateriza la ora 16.00, a ajuns cu două ore întârziere, la bordul acestuia aflându-se 12 răniţi. 11 dintre ei din accidentul din Muntenegru, iar al 12-lea pasager a fost o româncă accidentată la un concurs de alpinism la care participa, tot în Muntenegru. În mod paradoxal, femeia grav rănită a avut noroc, pentru că a fost tratată în acelaşi spital cu răniţii din accident şi a fost adusă împreună cu ei acasă.

Dintre cei 12 răniţi, 6 au fost duşi la Spitalul Floreasca, 4 dintre ei cu răni foarte grave fiind duşi direct la Terapie Intensivă. Alt rănit a fost dus la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, un rănit a fost dus la Spitalul Elias şi 4 la Spitalul Universitar. „Cu toate că ne aşteptam să apară probleme în timpul zborului, pacienţii se află în aceeaşi stare în care i-am preluat de la Spitalul din Podgoriţa“, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii. Arafat a sosit şi el în Bucureşti cu aeronava care transporta primii răniţi.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, prezent pe aeroportul militar la sosirea aeronavelor, a declarat că trupurile neînsufleţite ale celor 18 turişti au putut fi repatriate, cu toate că una dintre victime nu a fost identificată.

Acest lucru a fost posibil cu condiţia ca doi medici legişti muntenegreni să vină alături de victime, în România, pentru a continua procedura de identificare a cadavrului. La închiderea ediţiei, cea de a doua aeronavă încă nu aterizase, urmând ca acest lucru să se întâmple în jurul orei 20.30, potrivit autorităţilor. 

În cea de a doua aeronavă urmau să se afle 18 răniţi, dintre care niciunul intubat. A treia aeronavă, cea cu corpurile celor decedaţi, urma să aterizeze aseară în jurul orei 22.00. La aceeaşi oră, la aeroport erau aşteptaţi prim-ministrul Victor Ponta şi episcopul vicar Varsanufie Prahoveanul, care urma să facă o slujbă. 

Zi de doliu naţional de Ziua Drapelului

Miercuri, de Ziua Drapelului Naţional, a fost decretată şi zi de doliu naţional în memoria victimelor tragediei din Muntenegru în care şi-au pierdut viaţa 18 persoane. Aşa au decis ieri reprezentanţii Executivului în urma unei şedinţe de urgenţă, în care s-a discutat planul de acţiune pentru repatrierea victimelor accidentului de autocar. Deşi cauzele tragediei sunt încă necunoscute, ambasadorul român în  Muntenegru, Mihail Florovici, susţine ipoteza că autocarul s-ar fi prăbuşit în prăpastie după ce şoferul ar fi vrut să evite mai mulţi copii la ieşirea din tunel, iar asta l-a făcut să piardă controlul volanului.

„Nu este posibil ca şoferul să nu fi fost atent. Cunosc bine zona, e muntoasă, pe o parte este prăpastie, pe alta versantul. Era o vreme ploioasă, era mâzgă pe jos“, a spus Florovici.

Şoferul era agent al Poliţiei Capitalei

George Ciobanu (45 de ani), unul dintre şoferii autocarului – care de altfel se afla la volan în momentul accidentului, a murit ieri la spitalul din Podgoriţa. Conducerea Poliţiei Capitalei a anunţat că acesta era angajat al instituţiei şi avea gradul de agent. Colegii lui Ciobanu nu ştiau nimic despre călătoria pe care acesta a făcut-o în Muntenegru şi nici despre jobul de şofer pe autocar.

„Era încadrat ca agent de poliţie, coordonator de autospeciale la Biroul Tehnic din cadrul Poliţiei Capitalei. El era în mod legal în concediu aprobat, însă în momentul în care părăseşti ţara trebuie să anunţi acest lucru, să treci într-un borderou câteva coordonate cum ar fi de exemplu durata deplasării, localitatea unde mergi, cât stai, pentru a putea fi uşor de găsit în cazul în care cineva are nevoie de tine“, au precizat sursele.

Reprezentanţii Poliţiei Capitalei spun însă că George Ciobanu, care avea permis de conducere din 1989, era cunoscut ca fiind un bun profesionist.

image

Procurorii Parchetului General au anunţat că au întocmit un dosar penal. În acest context, i-au audiat ieri şi pe Ştefan (foto dreapta) şi Mihaela Grigore, cei doi manageri ai firmei de transport Gregory Tour, care a dus turiştii români în Muntenegru. Ştefan Grigore susţine că autovehiculul avea toate verificările tehnice la zi, iar şoferii aveau experienţă de cel puţin 10 ani, fără a fi avut vreun incident până acum.

„Cei doi şoferi au fost verificaţi periodic şi aveau, ambii, minimum 10 ani de experienţă. În plus, ei erau familiarizaţi cu traseul pe care trebuiau să îl parcurgă. Atât şoferii, cât şi turiştii au avut o noapte de cazare la Belgrad, deci erau odihniţi”, a susţinut Ştefan Grigore.

Despăgubiri de milioane pentru victime

Cuantumul despăgubirilor pe care le vor primi victimele accidentului din Muntenegru nu se poate şti exact în acest moment, însă această sumă poate ajunge şi la 5 milioane de euro, cât este maximul prevăzut de legislaţie, a declarat, pentru „Adevărul“, Eugen Stoica, director general la SC Evaluare Risc şi Daune SRL.

Suma nu este aceeaşi pentru fiecare persoană. O condiţie este ca fiecare familie a celor decedaţi sau cei răniţi să ceară despăgubiri în baza răspunderii civile a autocarului. „Acest caz este foarte clar, n-are ce anchetă să mai facă. Partea vătămată care are un picior rupt primeşte o anumită sumă de bani, iar cei mai grav altă sumă“, a arătat el. În plus, la aceste sume se mai pot adăuga asigurările pentru călătorii în străinătate care se pot ridica între 5.000 şi 50.000 de euro, sau chiar nelimitat.

Potrivit controlului realizat marţi de către Autoritatea Naţională pentru Turism Agenţia Mareea nu are nicio vină în cazul accidentului din Muntenegru, iar toate obligaţiile revin firmei de transport.Inspectorii Autorităţii nu au găsit nereguli, a afirmat Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism. (A contribuit Daniel Ionaşcu)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite