Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Acoperirea crucilor din cimitirul Valea Uzului a fost filmată: doi bărbaţi şi o femeie lipesc cu bandă adezivă un material negru peste un monument

100
18 May 2019 11:32:47
Autor: George-Andrei Cristescu

Învelirea cu saci de plastic a mai multor cruci Cimitirul Internaţional al Eroilor – Valea Uzului din oraşul Dărmăneşti a fost filmată, iar imaginile au început să circule pe reţelele de socializare. Incidentul este subiectul unei anchete a autorităţilor.

În imagini apar trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie, care acoperă cu un material negru un monunment din cimitir. În fundal se văd mai multe cruci mici acoperite cu saci din material plastic negru.
 
Înregistrarea video apare după ce îniţial au fost publicate mai multe fotografii în care mai multe cruci din Cimitirul Internaţional al Eroilor – Valea Uzului din oraşul Dărmăneşti au fost acoperite cu saci din plastic. Poliţia s-a autosesizat şi face cercetări pentru a stabili situaţia de fapt.

 
Imaginile au postate, iniţial, pe site-ul de limbă maghiară Erdely.ma şi semnat de “un grup de activişti anonimi“, care susţine că au acoperit crucile eroilor români, pentru că erau “amplasate ilegal“.
 
Cimitirul eroilor Valea Uzului este subiect de dispută între UDMR şi autorităţile locale. Motivul este că Primăria Dărmăneşti a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa şi cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, dar şi italieni şi ruşi, deşi Primăria comunei Sânmartin din Harghita susţine că cimitirul se află pe teritoriul său. De asemenea, comunitatea maghiară susţine că autorităţile române au amplasat crucile pe locul în care s-ar afla rămăşiţele pământeşti ale eroilor unguri.
 
Cimitirul Valea Uzului e amplasat la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău.
 
Primăria Dărmăneşti, judeţul Bacău, a amânat ceremonia de inaugurare a parcelei eroilor români, pentru care UDMR ceruse intervenţia premierului Dăncilă, edilul oraşului invocând faptul că nu doreşte ca evenimentul să aibă loc în campania electorală, arată Ziarul de Bacău.
 
În plus, Ministerul Culturii a transmis Primăriei Dărmăneşti o înştiinţare oficială potrivit căreia proiectul de reabilitare a Cimitirului Internaţional al Eroilor Valea Uzului nu a primit avizul Comisiei pentru Monumente de For Public. Prin urmare, Primăria Dărmăneşti nu ar avea posibilitatea legală de a inaugura parcela eroilor români.
 
De asemenea, Inspectoratul Regional în Construcţii Nord-Est a transmis o adresă Prefecturii Bacău în care a avertizat că autorizaţia de construire semnată de primarul din Dărmăneşti, privind construirea unui monument în Cimitirul Internaţional Valea Uzului şi a 50 de cruci pentru eroii români, a fost emisă „cu nerespectarea prevederilor legislaţiei în vigoare“, mai arată Ziarul de Bacău. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

dracon
18.05.2019, 11:39:37

Asteptam sa vedem masurile guvernantilor romani ,pana nu vor apare ,,hotarari si masuri'' ale romanilor si atunci va fi tarziu !

0 (8 voturi)
MESTERUL AURICA
18.05.2019, 11:46:49

ASTEPTAM IDENTIFICAREA NEMERNICILOR SI LUAREA MASURILOR LEGALE IMPOTRIVA LOR. DEASEMENI SA SE STABILEASCA SI CINE SUNT IN SPATELE LOR. CU ACESTE IDEI NAZISTE. MA TEM SA NU FIE SI O TENTA POLITICA CA SA BAGE ZINZANIE INTRE PSD SI UDMR. NU-I EXCLUS ?

-4 (12 voturi)
Markus Roman
18.05.2019, 11:51:31

Nu vor patzi nimic, cel mai probabil ca nu vor fi identificati niciodata. Va inchipuiti cata ura antiromaneasca zace in aceste bestii umane daca pana si mortzii romani ii deranjeaza? La Marasesti am vazut nume unguresti ale unor soldati din armata germana care nu au deranjat niciun roman incat sa-i mazgaleasca sau sa faac un alt act reprobabil, cum fac acesti nemernici.

+2 (16 voturi)
vasile turcu
18.05.2019, 12:32:47

Nu încercați să-l dregeți busuiocul! Acolo e cimitirul soldaților unguri și crucile de beton amplasate de dărmăneșteni n-au ce căuta acolo.

+1 (17 voturi)
Stefan din Nord
18.05.2019, 12:40:14

Bai tu esti turc ? Pleaca la Budapesta daca-ti pute tot ce-i romanesc

0 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările