Acţiune de proporţii la nivel naţional. Mari producători de pe piaţa de carne din România, implicaţi într-o reţea internaţională de evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 102 percheziţii la care participă câteva sute de poliţişti, procurori şi jandarmi au loc astăzi în Bucureşti şi în 18 judeţe din ţară în cazul unei reţele ai cărei membri sunt suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani prin comerţ ilegal cu carne. În plus, suspecţii sunt acuzaţi că ar fi livrat în magazine tone de produse din carne alterată. Producători celebri de pe piaţa din România sunt implicaţi în reţea.

UPDATE Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Marius Duncă, a declarat miercuri că în urma acţiunii de astăzi au fost oprite de la vânzare aproape 230 de tone de carne şi produse din carne. El a mai spus că aceasta este cea mai mare cantitate de carne retrasă vreodată.

Potrivit lui Dunca, 129 de tone au fost retrase definitiv, iar alte 100 au fost oprite temporar de la comercializare, în urma controalelor la depozite din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Bistriţa-Năsăud şi Cluj.

Măsurile au fost dispuse după ce au fost constatate probleme între care calitatea neconformă a mărfii, ambalajele deteriorate şi lipsa documentelor de provenienţă.

„Am dispus un control în Iaşi la un depozit unde am găsit 13,6 tone de aripi de pui care au expirat pe 13 noiembrie 2013. Acestea au fost distruse. Tot acolo am găsit cinci tiruri cu 100 de tone de macrou cu data expirării minimale. Acestea aveau ambalajul deteriorat şi semne de arsuri”, a mai spus acesta.

De asemenea, tot la Iaşi au fost găsite 300 de kilograme de creier de porc care nu erau ambalate corespunzător. 

La un al doilea depozit din Iaşi au fost găsite 350 de kilograme de burtă de porc care ar fi provenit din Italia şi care nu avea acte, dar şi 10 kilograme de macrou.

La un magazin din Bistriţa s-au găsit 10 kilograme de tobă şi de cârnaţi care aveau doar aviz de sosire.

Într-un abator din Cluj, anchetatorii au găsit 150 de kilograme de pulpă de pui, 20 de kilograme de caş şi 40 de kilograme de pesmet pe care le-au oprit de la comercializare.

În Capitală au fost verificaţi 13 operatori economici şi s-au dat 13 amenzi. De aici au fost retrase de la vânzare 954 de kilograme de carne. 

În urma controalelor de astăzi, inspectorii ANPC au dat amenzi în cuantum de 71.500 de lei.

Inspectorii ANPC au precizat că de mâine vor verifica toate supermarketurile şi magazinele deoarece aceste produse confiscate astăzi urmau să ajungă în magazine. 

„Urmărim trasabilitatea de la producător până la magazine. Interesul meu nu este să amendez, ci să apăr dreptul consumatorului”, a mai spus preşedintele ANPC.

UPDATE Printre marii producători de carne vizaţi în acest caz ar fi şi Avicola Slobozia, potrivit unor surse judiciare.

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat astăzi la începutul şedinţei de guvern că nu cunoaşte dacă era sau nu stricată carnea comercializată de către reţeaua vizată de procurori, dar ştie sigur că documentele erau false.

"Nu ştiu dacă era stricată sau nu carnea, dar sigur înţeleg că era vorba de documente false, deci, orice ar fi, e foarte bine că s-a intervenit în forţă, iar combaterea evaziunii în acest domeniu alimentar trebuie să meargă în două direcţii: reducerea TVA, dar şi combaterea celor care fraudează, că altfel facem TVA mai mic şi frauda e aceeaşi şi n-am realizat absolut nimic", le-a spus Ponta miniştilor.

UPDATE DIICOT a anunţat că efectuază 102 percheziţii în 18 judeţe din ţară, fiind vizate două grupări infracţionale formate din 80 de persoane.

„În această cauză există suspiciuni că membrii acestei grupări, structurate pe mai multe paliere, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, achiziţionau în principal carne şi ouă din state membre UE, respectiv Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania fără plata TVA, ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA”,se arată în comunicatul procurorilor.

Cum acţiona gruparea

După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme "fantomă" din alte state europene, coordonate de către membrii grupării din acele state, neidentificaţi,  până în prezent. 

Marfa din România era livrată doar în acte în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândută la negru pe piaţa românească fără a fi înregistrată în documentele contabile.

Totodată, anchetatorii susţin că există suspiciunea că reţeaua ar cumpăra marfă, fără plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania direct prin firme "fantomă" ale reţelei şi o vinde pe piaţa internă "la negru" la un preţ apropiat de valoarea mărfii cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate însă fără încălcarea prevederilor legale.

Producători mari de pe piaţa românească, implicaţi în reţea

O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către firme din ţări vecine, Bulgaria şi Ungaria, de unde marfa se întorcea în România prin societăţi de tip paravan, care ulterior erau abandonate, iar produsele vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile. Această modalitate de acţiune presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne şi produse de origine animală la activităţile ilicite derulate de gruparea în cauză.

În derularea activităţilor ilegale, membrii reţelei utilizau o serie de firme deţinute în mod direct ori prin interpuşi, asupra cărora decideau când şi cum vor fi implicate în cadrul fiecărui circuit financiar ilegal, cantităţile şi preţul marfa tranzacţionată, întocmeau sau cereau întocmirea de documente fictive prin care să justifice circulaţia mărfurilor şi ordonau plăţile.

„Din cercetări a reieşit că, persoane din mai multe ţări (precum Republica Moldova, Ucraina, Kenya, România), erau racolate şi convinse, în schimbul unor sume modice, să înfiinţeze societăţi comerciale sau să achiziţioneze, pe numele acestora, astfel de entităţi, care funcţionau o scurtă perioadă de timp (două - trei luni). Un alt membru al grupării efectua operaţiuni în conturile bancare şi în numele societăţilor comerciale”, mai arată anchetatorii 

Carne stricată, trimisă la abatoare pentru a fi amestecată cu alte produse şi apoi vândută

De asemenea, există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse care ulterior au fost puse în consum, respectiv de trasmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării pentru a fi preparată şi oferită spre consum.

UPDATE Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vlad Mănăstireanu, a declarat miercuri, întrebat despre gruparea care ar fi comercializat carne alterată, că astfel de produse nu pot ajunge pe rafturi, într-un comerţ fiscalizat, iar dacă se întâmplă „accidente”, acea marfă are modificări de culoare şi miros.

„Carnea alterată nu poate ajunge, în mod normal, pe rafturi, într-un comerţ fiscalizat. Dacă se întâmplă accidente, ca anumite societăţi să aibă astfel de carne, carnea respectivă are în primul rând modificări de culoare, de consistenţă şi de miros”, a spus Mănăstireanu.

Acesta a adăugat că ANSVSA nu a fost solicitată să participe la acţiunea de miercuri a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

„Este o acţiune a DIICOT, a Antifraudei, o acţiune pentru care noi nu am fost solicitaţi. Direcţia Sanitară Veterinară Bucureşti este la două depozite. Nu există, până la acest moment, suspiciunea că acea carne ar fi alterată sau cu termen de valabilitate expirat”, a mai spus Mănăstireanu.

El a precizat că nu ştie despre ce carne este vorba în ancheta procurorilor.

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat miercuri, întrebat despre gruparea care ar fi comercializat produse din carne alterată, că s-au identificat unele cantităţi, care s-ar putea să provină din zona de evaziune fiscală, precizând că este puţin probabil ca marfa să fi ajuns la vânzare.

„Este puţin probabil ca marfa să fi ajuns să fie pusă în vânzare. Se desfăşoară deja o acţiune a Direcţiei Antifraudă. S-au identificat anumite cantităţi. Probabil că provine din zona de evaziune fiscală şi controalele au fost eludate”, a spus ministrul Daniel Constantin.

UPDATE Ministrul Agriculturii a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că evaziunea fiscală la carne este de 30-40% din piaţă, în scădere de la peste 50% în urmă cu doi ani, iar marfa care ajunge în depozite fără documente este greu de controlat de autorităţile sanitar-veterinare.

„Evaziunea fiscală pe zona de carne, pe zona de importuri, s-a redus în ultimul timp. Aveam un procent de peste 50% în anul 2012, iar acum este de 30-40%, dar încă foarte ridicat. Este un semn însă că instituţiile care se ocupă îi fac datoria", a afirmat el.

Ministrul a adăugat că atunci când se vorbeşte despre evaziune fiscală şi despre marfa care intră în ţară sau care ajunge în anumite depozite fără documente, partea de control sanitar-veterinar este mult mai uşor de evitat de către cei care fac evaziune.

El spune că soluţiile ca alimente alterate să nu mai ajungă în rafturi sunt întărirea controalelor şi combaterea evaziunii fiscale.

„Faptul că astăzi am văzut o reţea întreagă scoasă la suprafaţă nu reprezintă decât un rezultat al faptului că autorităţile îşi fac datoria”, a mai precizat Constantin.

Prejudiciul estimat, aproape 15 milioane de euro

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile, făcute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), vizează membrii unei grupări organizate suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani şi punere în circulaţie de produse alterate, arată Mediafax.

Conform surselor citate, gruparea infracţională ar fi produs, în acest fel, un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de euro.

Sursele citate au precizat că membrii grupării aduceau din ţări ale Uniunii Europene carne pe care o puneau în vânzare în magazine din România fără să declare cantităţile. În cazul în care carnea depăşea termenul de valabilitate, aceasta era procesată şi transformată în diverse produse care ajungeau la vânzare în magazine, au mai spus sursele citate.

De asemenea, surse judiciare au precizat că în acest caz ar fi vizaţi şi angajaţi de la Direcţia Vămilor şi Protecţia Consumatorilor. 

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat că marfa se află în depozite şi este puţin probabil să fi ajuns deja la vânzare.

„S-au identificat anumite cantităţi provenite probabil din evaziune fiscală. Se pare că nu au ajuns la comercializare, se află în depozite. Controlul sanitar - veterinar probabil a fost eludat. Este puţin probabil ca marfa să fie pusă în vânzare. Suntem în legătură cu direcţia antifraudă şi dacă marfa a ajuns pe anumite rafturi va fi retrasă”, a spus ministrul.

Percheziţiile au loc în Capitală şi în mai multe judeţe, între care Ialomiţa şi Dâmboviţa.

În urma percheziţiilor, persoanele suspectate în acest caz vor fi duse la sediul DIICOT central.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite