Acţiune de comemorare a victimelor din Fâşia Gaza, vineri, în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu este acuzat de mai multe fapte de courpţie FOTO Reuters
Nicuşor Constantinescu este acuzat de mai multe fapte de courpţie FOTO Reuters

Centrul Cultural Palestinian, alături de susţinători ai comunităţii palestiniene din România, organizează vineri pe Strada Lipscani din Capitală, începând cu ora 18.00, o acţiune artistică de comemorare a victimelor războiului din Fâşia Gaza. În perioada 7 iulie – 26 august, 2.150 de persoane au murit în această zonă, iar numărul victimelor incidentelor armate este în creştere.

Potrivit unui comunicat emis de Centrul Cultural Palestinian, mulţi dintre palestinieni care trăiesc în România şi-au pierdut rude şi prieteni în masacrul din ultimele şapte săptămâni, familii întregi fiind ucise şi oraşe întregi fiind distruse. 

Organizatorii acţiunii vor să îşi exprime regretul pentru suferinţa continuă a populaţiei palestiniene din Gaza şi Cisiordania şi să solicite respectarea rezoluţiilor internaţionale care condamnă acţiunile de ocupare, colonizare şi purificare etnica a teritoriilor palestiniene, întreprinse cu impunitate de către statul Israel. 

Aceştia spun că, potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, de la începutul operaţiunii militare israeliene, de pe 7 iulie 2014 şi până pe 26 august 2014, au murit 2.150 de persoane, iar numărul acestora este în creştere din cauza numărului mare de persoane rănite. 

„Aproximativ 11.000 de persoane au fost rănite, un procent semnificativ dintre aceştia fiind condamnaţi să trăiască cu grave handicapuri fizice sau neurologice. 77% dintre cei morţi şi marea majoritate a celor răniţi sunt civili. Peste 500.000 de persoane din Gaza (30% din totalul populaţiei) au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele, iar aproximativ 300.000 s-au refugiat în adăposturile administrate de UNRWA. Peste 100.000 de persoane şi-au pierdut casele, devenind persoane fără adăpost”, se arată în comunicatul emis de Centrul Cultural Palestinian.

De asemenea, în documentul citat se precizează că peste 20.000 de imobile au fost distruse sau grav avariate, peste 100 de şcoli au fost avariate şi 24 au fost complet distruse, opt spitale au fost avariate sau complet distruse. Mai mult, 23 de medici şi asistenţi au fost ucişi şi alţi 83 răniţi, 17 jurnalişti au fost ucişi şi alţi 20 au fost răniţi, iar sursele de apă potabilă şi electricitate au fost avariate grav, funcţionând la capacitate minimă.

„Luând în considerare situaţia din Gaza, aflată sub ocupaţie israeliană de 47 de ani şi sub o blocadă militară de 7 ani, condamnăm acţiunile brutale ale Israelului îndreptate împotriva populaţiei palestiniene şi solicităm Autorităţii Palestiniene urgentarea formalităţilor de aderare la Curtea Penală Internaţională în vederea judecării Israelului pentru crime de război şi colonialism”, se mai arată în comunicat. 

Aceştia cer respectarea legislaţiei internaţionale, punând capăt colonizării şi ocupaţiei militare din Palestina, aceasta fiind interzisă şi condamnată prin intermediul a 45 de rezoluţii formulate de către Consiliul Naţional pentru drepturile Omului al Naţiunilor Unite. 

„În mod special, considerăm importante protestele organizate de cetăţenii israelieni, mesajele transmise de comunităţile evreieşti din întreaga lume, precum şi petiţia publicată de către peste 300 de supravieţuitori ai Holocaustului şi urmaşi ai lor, care amintesc lumii că astfel de crime nu trebuie să se repete şi nu trebuie tolerate, nici în numele unei etnii, nici în numele unei religii şi nici în numele nostru”, au mai spus cei de la la Centrul Cultural Palestinian.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite