Adevărul LIVE. Operaţiunea „Salvaţi penalii din Parlament”, pregătită pas cu pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, discurs ]n Parlament
Victor Ponta, discurs ]n Parlament

Liderii coaliţiei din jurul PSD pregătesc terenul - prin declaraţii şi fapte - pentru salvarea foştilor miniştri Dan Şova şi Darius Vâlcov din mâinile procurorilor. Dan Marinescu, redactor-şef Adevărul, a explicat la Adevărul LIVE ce şanse sunt ca cei doi PSD-işti să primească, în Parlament, un vot pentru arestare.

Principalele declaraţii:

Liviu Iolu: Vorbim în această dimineaţă despre operaţiunea de salvare a penalilor din Parlament, operaţiune derulată pentru a-l salva pe Dan Şova de cererile DNA de arestare.

Lângă mine se află Dan Marinescu, redactor-şef. Am mai avut şi o deschidere de ziar despre operaţiunea de modificare a Codului Penal. Vedem cum operaţiunea de salvare a penalilor e în plină desfăşurare.

Dan Marinescu: E evident o tergiversare de doi lei, pentru că asta fac acolo. Invocă tot felul de proceduri, că nu au primit hârtii.

In cazul lui Vâlcov, înţeleg că lipsea un dosar, deşi în referatul DNA se spunea că sunt opt şi opt au primit, deci nişte motive absolut puerile din care se vede clar că evită să discute problema respectivă.

Vor trage de timp, probabil în intervalul ăsta se duce muncă de lămurire cu parlamentarii. Demult se duce munca de lămurire.

Ce iarăşi este strigător la cer, pentru că reporterii Adevărul au stat de vorbă cu câţiva să vadă cum se raportează la cazul Şova, iar Ioan Chelaru vorbea de faptul că sunt acuzaţii ale procurorilor care nu se susţin. Ok, dar asta e treaba Parlamentului ? Ce competenţă au să îşi dea cu părerea ? Nu asta trebuie să facă ei acolo.  

Liviu Iolu: Opoziţia spune că îşi forţează parlamentarii să voteze pentru cererea DNA.

Dan Marinescu: O să fie distractiv cu PNL, ne amintim cazul Vosganian. Bravii lor aleşi PNL l-au salvat pe domnul Vosganian, apoi pe Borbely. Conducerea PNL a luat decizia să se voteze cu bilele la vedere. Am mai văzut în Parlament chestiuni, cum ascund bilele şi se fac că sunt la vedere, dar de fapt nu vezi nimic.

Liviu Iolu: Domnul Atanasiu spune că va fi filmat votul.

Dan Marinescu:  Foarte bine, numai că nu ştiu dacă se va observa ceva.

Liviu Iolu: Puterea spune că de asta e vot secret, ca să rămână secret.

Dan Marinescu: Într-o ţară normală, cu un Parlament normal, nu e firesc să îi pui să voteze la vedere. Votează conform conştiinţei, dar când conştiinţa aia e alterată, lucrurile se complică şi ajungem în situaţii de ţară bananieră în care trebuie să stăm cu ochii pe ei să vedem cum votează.

Aici sunt două poziţii : poziţia coaliţiei de guvernare – PSD-Tăriceanu-UNPR-PC care declară că nu trebuie să ne transformăm în instanţă care condamnă, dar de fapt spun clar că ei se vor opune, deci nu vor da curs solicitărilor procurorilor. De cealaltă parte e poziţia PNL care declară că niciodată nu se va opune cercetării, numai că una declară, alta se întâmplă.

Liviu Iolu: Care ar fi soluţia ? În acest moment nu există altă soluţie decât cea pusă în aplicare de PNL. Soluţia ar fi modificarea Constituţiei.

Dan Marinescu: Da, dar suntem într-un cerc vicios. Constituţia trebuie modificată tot de aceşti parlamentari care se acoperă între ei. Ei vor ca ei să poată decide dacă procurorii au sau nu voie să-i cerceteze.

Nu Parlamentul decide asta, ci un judecător. Ei vor să  modifice şi Codul Penal ca să nu mai poată fi arestaţi preventiv. Aici, lucrurile sunt extrem de grave din punctul nostru de vedere, al populaţiei plătitoare de taxe şi impozite. Oamenii ăştia se folosesc de funcţie,de influenţă ca atunci când apare un dosar pe numele lor să intervină. In majoritatea cazurilor de asta se cere arestul preventiv,pentru că dovezile sunt evidente, de la influenţarea martorilor la distrugere de probe, cum înţeleg că e cazul lui Dan Şova. Oamenii ăştia au dovedit că încearcă pe toate căile să încurce dosarul şi ancheta.

Liviu Iolu: Unul dintre cei mai vocali aleşi PSD, Georgică Severin, amintea şi de ambasade.

Dan Marinescu:  Eterna lor problemă, pentru că de câte ori au avut tentative mişeleşti de legi care să îi avantajeze numai pe ei, ambasadele occidentale s-au sesizat, au luat atitudine. Asta îi frământă. Mai au, apropo de ce s-a întâmplat la Consiliul PSD, mai apare o problemă a modificării Codului Penal, problema blocării României.

 Ei spun că nu mai pot face nimic în folosul cetăţenilor pentru că îi blochează procurorii. Aici vorbim de investiţii, să zic, la nivelul unei localităţi. Nu mai semnează domnii respectivi pentru că le e frică de DNA. Inclusiv de Curtea de Conturi se luau, pentru că spune Curtea ce investiţii sunt oportune sau nu.

Victor Ponta are pârghii, are Parlamentul unde se pot modifica legi, pe când Iohannis  nu poate trimite decât o dată o lege către reexaminare. Nu ştiu dacă stilul lui calm va avea sorţi de izbândă în faţa nesimţitirii care se degajă din Parlament.

Imediat după alegeri au făcut ca el, după aia au început să ridice pretenţii, şi acum sunt pe poziţii diametral opuse. Dacă nu se încuviinţează arestarea pentru Şova şi Vâlcov nu se încuviinţează nici pentru Nicolescu.

Vor găsi căi să voteze împotrivă.


Ieri a expirat termenul de cinci zile până la care plenul Senatului trebuia să se pronunţe asupra solicitării DNA care îl vizează pe Dan Şova dar conducerea Senatului a găsit un motiv pentru ca raportul întocmit de senatorii jurişti să fie retrimis la Comisia Juridică, astfel că decizia a fost amânată pentru încă două zile. „Raportul Comisiei nu a fost complet, nu a cuprins apărarea pe care a făcut-o Dan Şova“, a explicat, pentru „Adevărul“, senatorul PSD Ioan Chelaru, membru al Comisiei Juridice.

Acesta este un semnal clar că Dan Şova are protecţia propriului partid pentru votul din Parlament care urmează cererii DNA de arestare a sa. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite