Cartianu, la Adevărul Live: „Vom avea o vecinătate mai vizibilă cu Rusia în Transnistria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu cine ne învecinăm? Cu Republica Crimeea sau Rusia? Despre consecinţele acestei stări de fapt au discutat redactorul şef adjunct al adevarul.ro, Călin Nicolaescu, cu invitatul său, Grigore Cartianu.

Operaţiunile militare ale Rusiei, referendumul din Crimeea în urma căruia populaţia a decis alipirea la Federaţia Rusă (96,6%), proclamarea independenţei Regiunii Autonome Crimeea faţă de Ucraina, de către Parlamentul din Simferopol, şi recunoaşterea acesteia de către administraţia de la Kremlin pun sub semnul întrebării stabilitatea graniţelor est-europene. Preşedintele rus, Vladimir Putin, urmează să semneze, marţi, un acord cu autorităţile de la Simferopol pentru anexarea teritorială a Crimeei

Pe de altă parte, oficialii regiunii separatiste Transnistria, din Republica Moldova, îşi manifestă tot mai deschis dorinţa de afiliere la Federaţia Rusă. Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a transmis preşedintelui Dumei de Stat de la Moscova, Serghei Narîşkin, o solicitare de examinare a posibilităţii de aderare la Rusia a regiunii transnistrene.

În acest context, jurnalistul Grigore Cartianu şi Călin Nicolescu, redactor-şef adevarul.ro, au vorbit, la Adevărul Live, de la ora 11.00, despre consecinţele acestei stări de fapt, dar şi posibilitatea schimbării vecinilor teritoriali ai României, odată cu mutarea frontierelor.

C. Nicolaescu: Care sunt consecinţele referendumului?

G. Cartianu: Crimeea este aproape de graniţa României. Cuvântul anexare nu este potrivit pentru Crimeea, oamenii cred că au revenit la patria-mamă. Este o anexare din punctul de vedere al Ucrainei. Crimeea a fost mereu punct strategic, de aceea Rusia nu s-a despărţit niciodată de Crimeea. Crimeea a făcut parte din Uniunea Sovietică, dar ca o componentă a Rusiei. Aşa a mers până în '54. În '54 s-a făcut schimbarea aceasta cu Crimeea la Ucraina. Din punct de vedere istoric, Rusia a avut Crimeea şi Ucraina ca fiind ale ei.

Ucraina, a doua republică ca forţă a Uniunii Sovietice, a aceeptat să fie o putere nucleară. Pentru noi, şi Ucraina era periculoasă. Crimeea nu va fi ţară, va fi parte din Rusia. Vor fi diferende teritoriale între Rusia şi Ucraina. Eu cred că o să avem o vecinătate mai vizibilă în Transnistria cu Rusia.

C. Nicolaescu: Eu nu cred că Moldova va obţine vreodată Transnistria cu adevărat. Cert este că Transnistria are un statut asemănător cu al Crimeei. Au creat un precedent în Kosovo.

G. Cartianu: Sunt nişte tratate internaţionale. Rusia ţine cont de nişte principii ale unei majorităţi. Ţine cont de ce îi convine. România nu a recunoscut independenţa Kosovo şi este meritul lui Băsescu. Să ne gândim că New Orleans ar spune că vrem să decretăm republica Louisiană.

C. Nicolaescu: Că vorbeam de separatistele astea. Şi noi am avut nişte mişcări în România care au fost destul de bine controlate. După mitingul de la Târgu Mureş, autorităţile chiar s-au mişcat. Au reuşit să se aşeze la aceaşi masă şi au pus batista pe ţambal. O mişcare la care sincer nu mă aşteptam.

G. Cartianu: Trebuie apreciat că s-au pus de acord şi au avut o tactică comună. Pe de altă parte, nu a fost dificil pentru că este un caz artificial. În Crimeea sau în Ucraina de Est, acolo populaţia este masiv excitată. În Ardeal, populaţia are alte griji. Suntem în UE. Ungaria nu este o atracţie majoră, nu mai are puterea pe care o avea. Este o oaie neagră a Europei, cum suntem şi noi. Suntem la fel de ciumaţi. Nu sunt condiţii create pentru un extremism maghiar. Nu se permite unui stat europena să fie revizionist. Vin puterile mari şi spun „Stop“.

image

C. Nicolaescu: Asta este diferenţa. Că noi suntem în UE, iar Ucraina, nu. Noi ne aflăm într-un sistem legat. Nici Kazahstanul nu se simt prea bine de când a început, nu le place ce văd. Ei sunt membri în Uniunea iniţiată de Putin, dar văzând dorinţa  Rusiei de a recâştiga Uniunea Sovietică, le este frică.

G. Cartianu: Rusia a făcut un cordon departe de graniţele sale. Americanii nu au întâmplător nişte insule către Oceania, Orientul asiatic. Prin Banat, găsim nişte sate sârbeşti, sau prin Delta Dunării, nişte sate lipovene. Să nu le dăm idei Rusiei, să zică „facem o enclavă acolo“. Este o nebunie totală. Cum vor face marile puteri ale Planetei să îi impună unei puteri care se comportă bădăran dreptul internaţional?

C. Nicolaescu: Cred că, pe termen scurt, nu are ce sa facă. Nimeni nu-şi propune un război. Rusia nu ar putea să o ducă la capăt pentru că nu are forţa economică. Ei se bazează pe bani şi banii vin din exploatarea resurselor. Nu este exclus să ia şi estul Ucrainei. Poate o să mai anezeze şi altele. Problema este cum suportă economic această situaţie?

G. Cartianu: Aici este vorba de oamenii de mijloc. Occidentul va pune bariere economice, de circulaţie. Oligarhul ucrainean şi rus va spune „Vreau şi eu prin Italia, pe coastă“. Ruşii au o scădere mai abruptă a populaţiei decât avem noi. Mai are şi o problemă tehnologică Rusia. Ce poate urma în estul Europei?

Rusia a mers pe arătarea muşchilor militari, dar inclusiv capacitatea de extracţie a gazelor o au limitată. Ei nu pot extrage cum vor ruşii pentru că ei nu au investit în tehnologie. Joacă tare Putin şi joacă tare KGB. Părerea mea este că Rusia lui Putin va capitula economic mai repede decât a capitulat Rusia lui Korbaciov.

C. Nicolaescu:  Vor fi presiuni din partea oligarhiilor, din partea unor populaţii, plus problema economică.

G. Cartianu: Ai componenta asta civică. Eu, Ivan, aş vrea să nu-mi fie jenă că fac parte din ţara asta.

C. Nicolaescu: Nu aş miza pe bunul simţ. Legea se aplică. Dacă avantajele pe care le aveau până acum se taie, ce vor face?

G. Cartianu: Parcă ne întoarcem în Evul Mediu. Oraşele îşi construiau cetăţi, ziduri. Acum, oraşele nu mai au ziduri de apărare. Nu mai ai nevoie de ele pentru că acum tragi cu racheta peste ele. Europa este mai puternică acum, politic vorbind. Europa se poate Rusiei actuale. Chia s-a abţinut, nu a fost de partea Rusiei. China are interese în Ucraina. Rusia se va vedea acum izolată şi va capitula în zece ani.

C. Nicolaescu: Să ne pregătim de câţiva ani de război rece, dar vom câştiga.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite