Preşedintele Fundaţiei Konrad Adenauer, Hans-Gert Pöttering: Iohannis e un politician foarte bun. De câte ori vin în România mă întâlnesc cu el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dr. Hans - Gert Pottering, preşedinte al Fundaţiei Konrad Adenauer FOTO David Muntean
dr. Hans - Gert Pottering, preşedinte al Fundaţiei Konrad Adenauer FOTO David Muntean

Politicianul german dr. Hans- Gert Pöttering, preşedintele în funcţie al Fundaţiei Konrad Adenauer, a discutat despre evoluţia societăţii româneşti în ultimii 15 ani şi provocările actuale ale politicii de la Bucureşti, în cadrul emisiunii Adevărul Live.

Preşedintele Băsescu a anunţat că vă va decora cu ordinul Steaua României. Cum aţi primit această veste şi ce înseamnă pentru dumneavoastră?

Pentru mine este o mare onoare că voi primi acest titlu de la preşedintele României, Traian Băsescu. Am încercat mereu să ajutăm la apropierea României de instituţiile europene. La 1 ianuarie 2007 eram încă preşedinte al PPE, iar colegii noştri din România ni s-au alăturat, alături de cei din Bulagaria. 

Aţi devenit preşedinte al Parlamentului European odată cu intrarea României şi a Bulgariei în UE. Atunci era foarte mult entuziasm, acum se vorbeşte tot mai mult despre faptul că România nu era pregătită la momentul aderării. 

Niciodată nu suntem suficient de pregătiţi nici ca oameni, nici ca state. Trebuie să n străduim în permanenţă. Poate dacă România şi Bulgaria ar fi avut mai mult timp să se pregătească, şi condiţiile ar fi fost altfel. Dacă mai trebuie să se facă paşi, spre exemplu în justiţie, a venit vremea ca ei să se facă. România trebuie să fie un stat de drept puternic. Sfatul meu este ca toţi responsabilii din România să lucreze în acest sens, pentru crearea unui stat de drept puternic. 

Preşedintele Fundaţiei Konrad Adenauer, Hans-Gert Pöttering - bilanţ de 15 ani despre România 

Cum vi se pare că au evoluat lucrurile din vara lui 2012, când v-aţi exprimat deseori îngrijorarea faţă de evenimentele politice din acea perioadă?

Într-o democraţie există întotdeauna controverse, asta ţine cumva de democraţie. Una peste alta, cred că România este pe calea cea bună. În urma evenimentelor din vara lui 2012 s-au purtat nişte discuţii, s-au tras nişte concluzii, au existat nişte efecte. Trebuie să învăţăm să acceptăm UE, să acceptăm sfaturi de la alţii, indiferent de naţionalitate, pentru că suntem parte a aceleiaşi familii politice. Trebuie să acceptăm şi să putem discuta paşnic pentru a ajunge în final la un rezultat. 

Cum percepeţi ascensiunea partidelor extremiste din UE?

Această tendinţă trebuie luată foarte în serios. Este misiunea partidelor pro-europene să-i convingă pe ceilalţi să accepte şi să adere la principiile europene. Suntem uniţi de solidaritate, acestea sunt principiile după care ne ghidăm - principii comune ale Germaniei şi ale României. În UE trăim în pace, trebuie să le explicăm oamenilor că-i însoţim pe acest drum către o Europă cât mai unită. Unitate în diversitate, acesta este mesajul. 

Cum vi se pare că a abordat UE criza din Ucraina? 

Cu siguranţă lucrurile se pot îmbunătăţi, dar UE a avut o poziţie cât s poate de clară în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei faţă de Ucraina, care a anexat Crimeea şi a trimis trupe în estul Ucrainei. A spune că a trimis aceste trupe pentru a apăra dreptul la autonomie a cetăţenilor ruşi nu stă în picioare, cecenii luptă de ani întregi pentru acest drept.

Minoritatea germană din România

Dacă vorbim despre minoritatea germană din România, am luat legătura de multe ori cu primarul Sibiului, Klaus Iohannis, un politician pe care îl apreciez foarte mult.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite