Adevărul Live, ora 14: Vom avea submarine, fregate şi corvete. Ce facem cu ele?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răspunsul dat de ministrul Fifor al Apărării Naţionale este simplu, optimist şi plin de absolută siguranţă: este un lucru care ar putea să readucă Forţele Navale în zona de principal actor, principal jucător la Marea Neagră, cum de altminteri ne dorim să fim ca Armată română în ansamblu.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul live

Trei submarine, patru corvete multifuncţionale, modernizarea fregatelor “Regele Ferdinand” şi “Regina Maria”, achiziţionare de sisteme de rachete antinavă. "Stiu ca poate pare un proiect extrem de ambitios, dar eu va spun ca este un proiect perfect realizabil si putem face lucrul acesta intr-un santier naval romanesc, asa cum putem construi si orice alt tip de nava. Ideea este ca suntem in faza in care stabilim parametrii tehnici pentru acest tip de submarin si repet vom merge in fata CSAT-ulu” mai spunea ministrul Fifor, estimând că programul ar putea începe în 2020

Gănduri extrem de ambiţioase ştiind că, în acest moment, Fortele Navale Române deţin în prezent un singur submarin, Delfinul, de origine sovietică. Submarinul nu nu mai este folosit de mai bine de 20 de ani deoarece bateriile nu mai sunt funcţionale, iar Armata nu a găsit o soluţie la această problemă. Dacă asta e problema, e oare realist să ne gândim că vom putea produce submarine competitive care şă răspundă cu succes condiţiilor pe care le presupune o confruntare militară? Este oare credibilă afirmaţia că putem deveni un “actor principal, un jucător principal în Marea Neagră” ştiind care sunt dotările de care dispun cele două ţări, Rusia şi Turcia, cele care, deocamdată, îşi împart controlul zonei maritime?

Putem oare asta în afara sistemului de sprijin NATO, organizaţie de care ministrul Fifor nu pomeneşte, ştiind foarte bine că, fărăr asta, chiar nu poate exista niciun fel de speranţă logică de a asigura o apărare efectivă? Dispunem oare de fondurile enorme pentru a susţine şi întreţine pe termen lung o asemenea flotă dar şi pentru a achiziţiona şi toate componente care să asigure logisica foarte complexă de care e nevoie?

Începând cu ora 14, pe Adevărul LIVE, să ascultăm răspunsurile pe care ni le va oferi generalul Alexandru Grumaz în dialog cu jurnalistul Cristian Unteanu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite