Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Generalul Talpeş, la Adevărul Live: Cea mai mare ameninţare la adresa securităţii este că nu suntem capabili să găsim soluţii pentru ţară

3
20 Feb 2015 13:21:44
Autor: Redacţia Adevărul
Generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) FOTO Adevărul
Generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) FOTO Adevărul

În jurul României se redefineşte contextul de securitate. Nu numai că apar noi provocări, dar ameninţările se conturează în tabloul unei confruntări deschise între două mari blocuri de putere şi interese. În acest context, este suficientă şi îndeajuns de flexibilă strategia noastră de securitate? La această întrebare şi nu numai a răspuns generalul Ioan Talpeş la Adevărul Live.

Strategia de securitate a României este mulţumitoare şi îndeajuns de flexibilă pentru a face faţă tensiunile interstatale tot mai evidente de la graniţele ţării noastre? Este oare nevoie de redefiniri, de adaptări, de viziuni noi în acord cu dezvoltările îngrijorătoare, pre-conflictuale sau conflictuale din jurul României? Suntem pregătiţi pentru schimbarea paradigmei în care am raţionat până acum în termeni de securitate, suntem gata să acceptăm că vom fi parte a unei noi ordini globale de securitate ale cărei baze se desenează acum din ce în ce mai limpede? 

Acestea sunt câteva dintre temele discuţiei de azi, la Adevărul Live, dintre jurnalistul Cristian Unteanu şi generalul Ioan Talpeş, fost director al SIE.
 
Principalele comentarii ale jurnalistului Cristian Unteanu şi ale generalului Ioan Talpeş:
 
Ioan Talpeş: Trebuie să ne dezobişnuim de teoria egalităţii popoarelor, a ţărilor.
 
Cristian Unteanu: Proiectul european are nişte dificultăţi în ceea ce priveşte securitatea din cauza discrepanţelor est-vest. Se destabilizează estul european, începând cu Turcia, Grecia, Bulgaria, iar România are problema unei armate aflată în urmă cu dotările.
 
Ioan Talpeş: Categoric, avem nevoie de o nouă ordine de securitate. Eu nu pot să nu gândesc şi într-o altă perspectivă: am ajuns la convingerea că cei care au făcut toate aranjamentele din 1989, 1990, 1991 doreau o nouă ordine. Rusia era de acord cu această schimbare pentru că Pactul de la Varşovia şi CAER îi costa prea mult.
 
Toţi ne-a făcut că nu observăm cum se naşte un nou pol de putere, despre care toată lumea credea că la un moment dat se va opri. Este vorba despre China. Rusia toată a ajuns la un moment dat să se îmbrace cu produse chinezeşti.
 
Cristian Unteanu: Prezenţa Chinei este foate pregnantă în statele africane.

Cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale

Ioan Talpeş: M-am aflat în perioada 90-92 în zonele de decizie. Eram conştienţi că ne aflăm într-o schimbare care se dezbătea între doi poli: est şi vest. Iar noi ne simţean natural ataşaţi de vest. S-a jucat foarte mult atunci pe intoxicarea românilor. Nimeni nu a vorbit despre aranjamentele convenite între jucătorii majori asupra statelor Europei.
 
Asta este cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale: că nu suntem capabili să găsim soluţii pentru ţară. Noi mereu spunem ce o să facem peste 5 ani. Noi ne-am săturat de cincinale.
 
Cristian Unteanu: Harta conductelor de gaz dinspre est, prin Turcia spre Vest, este foarte importantă pentru securitatea fiecărei ţări aflată pe traseu.
 
Este foarte clar că Turcia va controla în viitor zona Balcanilor. În 1993, i-am spus abasadorului SUA, Davis: Nu ne prăbuşim, pentru că românii funcţionează după principii pe care SUA nu le-ar putea înţelege.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Jupânu'
20.02.2015, 13:57:32

Spionul de buzunar al lui Ilici a devenit un fel de oracol... :))

+1 (5 voturi)
io gabi
20.02.2015, 20:45:18

dar gura mincinosului adevarul graieste. Cu ce se ocupa SRI? Siguranta nationala ! Romania e devalizata, asta e adevarul aratat de statistici clare si evidente pentru toti. (Sunt impotriva comunismului, dar acum e mai rau din puct de vedere al locurilor de munca, locuinte, sanatate si chiar educatie-invatamant.) Asa ca vina pentru adancirea tarii in saracie e numai SRI. Dar SRI este ocupat cu xeroxul facut de studentii (care sunt obligati sa isi copieze cartile ca uneori lisesc in librarii si unii chiar nu au bani. Daca nu au bani si o copiaza, ca e mult mai ieftin, cui ii fac paguba? Nimanui, fiindca oricum nu au bani de original. Insa cautati sa vedeti ca SRI a urmarit studentii sa ii arunce in puscarie ca au copiat niste carti. Dati cautare dupa ? "SRI in campania scoala trebuie sa scoata tampiti"

-1 (1 vot)
e. b.
20.02.2015, 23:07:27

„Fostul sef al serviciului secret englez M16, Sir John Sawers este impotriva inarmarii Ucrainei de catre vest. Aceasta ar avea ca urmare faptul ca Rusia s-ar simti amenintata si conflictul din Ucraina ar putea escala. Aceasta ar putea duce la un razboi in intreaga Europa. Sawers este de parere ca conflictul din Ucraina nu este singura problema intre Rusia si vest. Criza intre Rusia si vest este „mai mare si mai periculoasa.“, caci este vorba de valorile si ordinea in Europa.“ Din aceasta cauza, orice incercare a vestului de a inarma Ucraina, ar putea duce la escalarea situatiei, deci si la utilizarea de trupe terestre. Sawers este de parere ca a devenit foarte dificil pentru europeni sa controleze toate crizele si primejdiile, pentru ca exista prea multe conflicte, in acelesi timp noi partide politice fac dificultati regimurilor vestice. Americanii fac presiuni vehemente pentru inarmarea Ucrainei si au scos deja noi legi in legatura cu asta. Presedintele Obama inca ezita. Dar unul dintre potentialii sai oponenti, Jef Bush din faimoasa dinastie Bush, l-a atacat violent saptamana asta, acuzandu-l ca este prea las, pentru o opozitie puternica impotriva Rusiei. Senatori SUA i-au reprosat si cancelarei Angela Merkel ca are prea mare toleranta fata de Rusia, in timp ce ei imping puternic pentru a face export de arme in Ucraina“ http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/02/20/britischer-ex-chefspion-waffen-fuer-die-ukraine-fuehren-zum-krieg-in-europa/