Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ioan Talpeş despre SIE şi Securitatea Naţională: În 89, Franţa, Germania şi Marea Britanie, alături de SUA, au jucat pentru alţii, nu pentru România

9
24 Apr 2015 15:29:18
Autor: Sorin Ghica
Seria emisiunilor „Dosarele lui Talpeş“ continuă FOTO David Muntean
Seria emisiunilor „Dosarele lui Talpeş“ continuă FOTO David Muntean

Generalul Ioan Talpeş a vorbit la Adevărul Live despre Securitatea Naţională a României, o temă actuală şi de interes. De ce este nevoie de un Serviciu de Informaţii Externe pentru o ţară membră UE şi cu ce ajută acest serviciu Securitatea Naţională aflăm la Adevărul Live, într-o emisiune moderată de Cristian Unteanu.

Principalele declaraţii

”Nu ne mai aflăm în aceeaşi situaţie ca în 1989. România a scăpat atunci din ricoşeul glonţului. Au fost permanent oameni conectaţi la jocurile de putere ale celorlalţi. Au existat, în 1989, nişte structuri care au fost conştiente despre ce se întâmpla pe plan internaţional. Vorbim de Serviciul de Informaţii Externe. Dezastrul putea fi mai mare. S-a vrut desfiinţarea Securităţii, apoi s-a decis transferarea ei la Ministerul Apărării. A fost cea mai bună decizie pentru salvarea acestei componente. Dacă vrei să fii stat, trebuie să ai mijloace de informare. Nu trebuie să privim situaţia prin prisma unui cetăţean european. Cineva şi-a dat seama că este nevoie de acest serviciu de informaţii externe. Eu am fost mulţumit că structurile de apărare a României au fost transferate la Ministerul Apărării. Noi suspendasem şi Ministerul de Interne, şi Securitatea. Nimeni nu gândeşte ce a însemnat acea decizie la vremea respectivă”.

”Statele Unite şi Uniunea Sovietică au fost jucătorii de prim rang. De la început, Occidentul a considerat că România face parte dintr-o geografie care revine controlului sovietic. La fel este cazul Bulgariei. SUA şi Rusia erau de acord în această privinţă. Noi nu vrem să înţelegem că, în 1989, se acţiona în baza Tratatului de la Varşovia. Franţa, Germania şi Marea Britanie, alături de SUA, au jucat pentru alţii, nu pentru România”. 

”Pot să demonstrez când s-a ajuns la deschiderea adevăratelor negocieri pentru NATO şi EU. Totul s-a făcut pe o conexiune a acţiunilor speciale. Cum s-a ajuns să-i convingem ce înseamnă România şi care este rolul său real, se cunoaşte prea puţin”.

”Situaţia s-a reechilibrat în raport cu Budapesta. Viktor Orban şi-a dat seama că în cadrul NATO nu mai poate face nimic, aşa că s-a îndreptat spre Moscova, cu acest joc provocator. Cei de la Budapesta sunt conştienţi că nu mai pot influenţa nimic în spaţiul carpatic. Ei au avut această abilitate de a face jocul pe situaţii. Noi nu am putut niciodată să facem aşa ceva. Orban joacă acum cartea Moscovei, ca să se evidenţieze ca un posibil intermediar cu Uniunea Europeană. Încă se joacă pe această linie. Noi suntem încă în acest joc. Trebuie să reuşim să-i convingem pe ceilalţi că putem redeveni un jucător. Că avem atributele unui jucător”.

Referitor la serviciile de informaţii externe, acolo este o lume specială, instruită pentru a înţelege jocul marilor interese. Dacă privim în trecut, vedem că sunt diferenţe foarte mari faţă de prezent. Atunci eram între două blocuri foarte mari. Din 1970, România nu a mai considerat că Occidentul este inamicul ei. Inamicii erau în jurul nostru”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Iris IRIS
24.04.2015, 16:56:26

Agentul Moscovei intetioneaza sa bage zanzanie intre NATO si Romania.

0 (10 voturi)
Silviu Vasile Dumitrescu
24.04.2015, 19:08:42

Binenţeles că doar asta ar putea să facă un „rinocer” din vechea gardă, nucleul dur securisto-comunist din jurul lui Măgureanu şi Iliescu. Desigur, cu asta eu nu am spus că vreunul dintre presonajele de faţă ar fi fost securist, pentru că nu aş putea să dovedesc nimic, dacă o afirmaţie s-ar întoarce împotriva mea. Toate arhivele lucrează în favoarea lor, în sensul că dosarele critice, susceptibile, sensibile au fost ori abite, „pieptănate” (–curăţate de piesele, actele, notele, referinţele, datele compromiţătoare...), ori au fost efectiv distruse. Dar nu pot să nu constat şi subliniez toată această efervescenţă care i-a cuprins deodată pe mulţi „grei” din zona informaţiilor, care ies public, în ultima vreme, care mai de care mai insistent, cu informaţii, comentarii, „analize”, previziuni, ..„proiecţii”, unele mai bizare decât altele. Iar în ce priveşte tematica, subiectul şi titlul acestei dezbateri, nu pot să nu constat concomitenţa suspectă dintre aceste speculaţii diversioniste şi recentele rateuri sau reveniri de memorie „selectivă” ale domnului Iliescu, care subit şi-a amintit că ar fi aprobat întradevăr o locaţie secretă pentru CIA, în timpul mandatelor sale prezidenţiale. Iar asta eu nu pot pentru nimic în lume să înţeleg care să fi fost rostul, scopul, interesul, ca dl. Iliescu să mai iasă acum cu vreo informaţie pe subiectul locaţiilor secrete ale CIA în România, indiferent dacă întradevăr or fi fost sau chiar nu au existat.

+5 (9 voturi)
mircea georgescu
24.04.2015, 17:25:42

Altul mai credibil nu gasiti?

+2 (6 voturi)
Stefanescu Marian
24.04.2015, 18:59:22

M-am cam săturat de aceste relicve comuniste.Chiar nu înţeleg că vremea lor a trecut?Nu poţi înţelege actualitatea prin prisma educaţiei şi experienţei comunist-securiste.La vremuri noi,oameni noi!

+1 (7 voturi)
Iuliu Banateanu
24.04.2015, 19:39:12

Toa's francmason C Unteanu il adora efectiv de cateva luni pur si simplu

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările