Adevărul Live: UE şi rasismul. Cine este cu adevărat vinovat pentru tentativa de linşare a unui adolescent rom, fugit din România în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabăra în care locuia Darius a fost atacată de două ori în timpul zilei în care tânărul a fost răpit şi bătut crunt, însă poliţia n-a sesizat niciun pericol atunci când s-a aflat la faţa locului
Tabăra în care locuia Darius a fost atacată de două ori în timpul zilei în care tânărul a fost răpit şi bătut crunt, însă poliţia n-a sesizat niciun pericol atunci când s-a aflat la faţa locului

Am discutat la Adevărul Live cu Bogdan Stanoevici, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, şi Marian Mandache, directorul fundaţiei Romani Criss, despre problemele la nivel de legislaţie, politică şi aplicare a legilor care au dus la tentativa de linşaj asupra unui adolescent rom de 17 ani în Paris, în urmă cu trei săptămâni.

Principalele declaraţii

Iulia Badea Guéritée

Singurul site care a vorbit despre reţinerea lui Sarkozy este unul generalist, toată presa franceză este concentrată pe victoria de asearăa naţionalei franceze de fotbal. Nu putem să punem sub semnul întrebării momentul declanşării acestui scandal: dreapta este fărâmiţată după alegerile europarlamentare, iar Sarkozy îşi pregătea o revenire.

De fiecare dată când este vară, în Franţa începe din nou discuţia despre expulzări, romi, imigranţi.

Reamintesc că un scandal asemănător a avut loc cu Dominique Strauss Kahn, care voia sa candideze la preşedinţie, era cotat cu şanse bune. Similar este şi cazul lui Sarkozy: este favorit într-o confruntare cu Hollande în 2017, pentru funcţia de şef al statului.

Şi în România, dreapta este fărâmiţată. Iar francezilor ca şi românilor nu le plac aceste scandaluri.

Marian Mandache

Vreau să fac o distincţie între dosarul DSK şi Sarkozy. În primul vorbim despre acuzaţii care au fost şi retrase ulterior şi motive diferite. Impresia mea este că motivaţia înlăturării lui DSK era ceea ce ar fi putut el să facă după ce devea preşedintele Franţei. Dar în cazul lui Sarkozy cred că este clar o chestiune de drept comun.

Italia a început discursul anti-imigraţionist, dar Sarkozy l-a ridicat la nivel european.

Romani Criss consideră că Sarkozy este o ameninţare la adresa democraţiei din Franţa, din Europa. Este normal să fie anchetat şi condamnat pentru ceea ce a făcut faţă de romi (expulzările), mai ales că vorbim de vizarea clară a unui grup etnic.

Asistăm la creşterea retoricii de extremă dreaptă, dar problema este cu siguranţă mult mai complexă. Distanţa dintre birocraţia europeană şi cetăţeni a fost pervers exploatată de politicienii naţionali. Dar principala problemă a UE este austeritatea..problemele economice au amplificat problema migraţiei.

Iulia Badea Guéritée

O parte din francezi a ajuns la un grad de resentiment, xenofobie sau dorinţă de a da vina pe ceilalţi care nu sunt francezi, încât au ajuns să facă lucruri inimaginabile. Acum cinci ani, un tânăr evreu a fost torturat până la moarte şi lăsat gol pe calea ferată.

Această ură care poate duce la crimă este o vină colectică a extremei dreapta + dreapta şi a celorlalte formaţiuni politice. Ministrul de Interne, Manuel Valls a promovat acest discurs vara trecută.

 Marian Mandache

Şi eu cred că principalii vinovaţi sunt Sarkozy, Hollande şi Valls, nu extrema dreaptă. Sarkozy a iniţiat şi promovat un discurs xenofob, iar Valls, un ministru de stânga, l-a continuat. Aceste afirmaţii au la bază ura, nu promovarea unor valori naţionale. Politica statului francez este bazată exclusiv pe ură. 

În februarie am atras atenţia că discursul acesta bazat pe ură va duce la violenţe şi pierdere de  vieţi omeneşti şi iată s-a ajuns astăzi ca un copil să fie linşat. Nu am primit niciun răspuns. Hollande trebuie să răspundă cu fapte, nu cu vorbe.

Bogdan Stanoevici

Nu am putut să îl văd pe Darius, fiind în comă, dar am mers la spital de două ori. La a doua vizită starea lui se ameliorase, începuse să reacţioneze. Am vorbit şi cu medicii, dar mi-au spus că nu se pot pronunţa referitor la modul în care va reacţiona când va fi scos din comă. Comisarii francezi mi-au spus că ancheta se derulează, iar procuroare şef m-a sunat şi m-a asigurat că se face tot posibilul pentru găsirea vinovaţilor. Pedepsele vor fi foarte dure.

Trebuie să fim foarte atenţi ca să nu se mai alimenteze acest tip de discurs electoral. Am atras atenţia autorităţilor franceze asupra acestui lucruri. Urmărim evoluţia situaţiei, sunt în contact permanent cu autorităţile franceze.

Dar această atitudine xenofobă trebuie prevenită şi asta se poate face numai prin educaţie.

Din păcate această dramă, a reactivat atitudini care existau ceva. Repet, este important să prevenim, nu să ne rezumăm la a protesta după. România face eforturi să se respecte drepturile tuturor cetăţenilor ei în UE, indiferent de etnie. Premierul României a discutat cu omologul său despre acest caz şi atacurile verbale la adresa românilor. 

Iulia Badea Guéritée

Romii nu se pot apăra. Sunt persoane care încearcă să îşi vadă de treaba ei, de multe ori pleacă prea mult capul. Şi în literatură, sunt personajele boeme, dar pe care nu le vrem în curtea noastră. Este uşor să dai vina pe această etnie. Din păcate, nu vorbim doar de Franţa, şi alte ţări urmează această tendinţă a discursului împotriva romilor.

Marian Mandache

Am atras atenţia Comisiei Europene că dacă nu se va interveni în cazul Franţei, alte ţări vor urma acest pattern. Nu era o profeţie, era previzibil că se va întâmpla şi aşa a fost.

Niciun stat nu este tras la răspundere pentru discriminare. Unde sunt cei care discriminează?

Nu există nicio politică axată pe investiţia în comunităţile de romi. Comisia a sesizat acest lucru dar trebuie implementat. Noi lucrăm la un proiect pentru acordarea investiţiilor directe în comunităţile de romi, pentru copii, educaţie, samd. La nivelul gimnazial, apare cel mai des abandonul şcolar. Este o chestiune controversată: ce trebuie făcut? Cred că este în primul rând o problemă financiară. Deci am putea include o masă caldă, sau o bursă socială reformată faţă de sistemul actual. Lucrurile acestea trebuie discutate – sunt lucruri structurale, fără să le rezolvăm, nu vom putea eficientiza investiţiile.

Iulia Badea Guéritée

Pe de o parte autorităţile franceze expulzează, de cealaltă parte se lamentează. Cuvântul care defineşte ceea ce se întâmplă este ipocrizie. Viviane Reding a cerut fiecărui stat să facă propuneri, să trimită la Comisie o strategie în care să arate cum va aborda problema romilor şi cum va folosi banii, fondurile, pe care UE le va aloca. Franţa nu a făcut nici măcar asta. Este o ipocrizie.

Consider că UE nu trebuie să se mai joace cu declaraţiile: pedepsim, nu pedepsim. Trebuie să fie realizat un cadrul foarte clar, la nivelul UE. Şi trebuie discutat direct cu reprezentanţii romilor. Trebuie să stea mai multe persoane la masă, romi, oficiali europeni, pentru a vedea care sunt problemele şi cum le putem  rezolva. Un cadrul comunitar european unic cu sancţiuni clare în cazul încălcării drepturilor omului ar fi binevenit.

Marian Mandache

Răspunsul autorităţilor române este destul de slab. Au fost ca de obicei luate prin suprindere de cazul tânărului bătut. Reacţia a fost timidă – mă aşteptam la o discuţie mai profundă despre politicile statului francez.

Cred că în acest moment, obiectivul oficialilor români ar trebui să fie eliminarea politicii de expulzare şi înlocuirea acesteia cu o strategie europeană. 

Iulia Badea Guéritée

O să existe la un moment dat o soluţionare, pentru că sunt multe persoane şi organizaţii care încearcă să găsească o cale pentru normalizare. Dar nu ştiu cât va dura acest proces…poate chiar o generaţie.

Marian Mandache

Noi am făcut o analiză şi am descoperit că la nivel naţional, procentul de absolvenţi de liceu şi facultate a crescut de 2 ori, iar în ceea ce priveşte romii, a crescut de 4 ori. Dacă înainte exista o diferenţă de 40 de ori, acum este de 20 de ori – deci în zece ani s-au realizat progrese. Avem motive să sperăm că în anii următori vom asista la o ameliorare a situaţiei. 


Povestea lui „Darius”, tânărul rom din România pe care în jur de 12 francezi au vrut să-l linşeze, scoate la iveală o serie de hibe ale legislaţiei româneşti şi franceze. Deşi era fugit dintr-un ospiciu din Oradea, adolescentul a ieşit fără probleme din România şi a intrat la fel de uşor în Franţa. Apoi, poliţia franceză fusese în tabăra în care trăiau romii români cu câteva ore înainte de tentativa de lichidare, însă n-a găsit nimic în neregulă.

Pe 14 iunie, trupul mai mult mor decât viu al unui tânăr român a fost găsit la marginea unui drum naţional care trece prin Paris. Fusese îndesat într-un căruţ de supermarket şi lăsat acolo. Nu se ştie dacă agresorii - cel puţin 12, spun anchetatorii - au crezut că este mort sau l-au lăsat în această stare crezând că o să moară. Nu este clar nici dacă atacatorii au vrut să-l omoare sau doar „să-i dea o lecţie”. 

Singurul lucru cert este că „Darius”, aşa cum i se spune tânărului, se află în continuare în spital, în stare critică. De când a fost adus în stare gravă, medicii îl ţin într-o comă indusă medicamentos. 

Înainte de a fi găsit, vineri, la în jurul orei locale 23.30, adolescentul fusese răpit dintr-o casă abandonată în care locuiau mai mulţi etnici romi din România. Dispariţia sa fusese raportată la poliţie, scria presa duminica trecută, atunci când informaţiile despre caz au apărut în presa franceză şi preluate de cea din România. Acum însă se află că, de fapt, rudele lui Darius au aşteptat câteva ore înainte de a suna la poliţie. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/rasismul-in-fran-a" target="_blank">View the story "Rasismul în Franţa" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite