Adina Florea caută colac de salvare: vrea să judece magistraţi din interiorul Inspecţiei Judiciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Adina Florea din cadrul Secţiei pentru investigare a infracţiunilor din Justiţie s-a înscris la concursul pentru ocuparea unui post în cadrul Inspecţiei Judiciare. Reamintim că Guvernul a demarat procesul de desfiinţare a Secţiei Speciale.

La sfârşitul lunii ianuarie, Inspecţia Judiciară, condusă de Lucian Netejoru, a declanşat un concurs în vederea ocupării mai multor posturi. Este vorba despre 15 posturi vacante de inspectori judiciari, din care 6 posturi la Direcţia de inspecţie pentru judecători şi 9 la Direcţia de inspecţie pentru procurori. Concursul ar urmă să se finalizeze pe 21 mai 2020, potrivit anunţului postat pe site-ul instituţiei. Pe 8 februarie a fost ultima zi de depunere a candidaturilor, iar pe 19 februarie Inspecţia Judiciară urmează să anunţe lista candidaţilor admişi pentru concurs.

Adina Florea s-a retras pe 5 decembrie din procedura de numire la şefia Secţiei Speciale, după ce plenul Consiliului Superior al Magistraturii a amânat de 7 ori validarea ei în această poziţie. Anterior, Adina Florea a fost respinsă de două ori la şefia DNA, de către preşedintele Klaus Iohannis.

Secţia Specială şi Inspecţia Judiciară s-au remarcat în ultimii trei ani prin mai multe acţiuni controversate făcute în tandem, care au vizat timorarea unor magistraţi sau controale la DNA. Ulterior, fostul adjunct al şefului Inspecţiei Judiciare, procurorul Gheorghe Stan, a fost numit şef al Secţiei Speciale, pentru câteva luni, iar ulterior a fost desemnat judecător la CCR, la propunerea PSD.

Secţia Specială va fi desfiinţată

La începutul lunii februarie, Ministerul Justiţiei a finalizat elaborarea unui proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale. „Proiectul prevede ca soluţii legislative principale desfiinţarea SIIJ, revenirea la competenţele legale ale parchetelor existente anterior înfiinţării secţiei, precum şi garanţii procesuale solide pentru protejarea independenţei magistraţilor faţă de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri”, menţiona MJ.

Infracţiunile comise de magistraţi vor fi investigare, potrivit competenţei, de către DNA sau DIICOT.

„De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi infracţiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, dacă, indiferent de valoarea pagubei materiale ori de valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracţiunii de corupţie, sunt săvârşite de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de ceilalţi judecători şi procurori, inclusiv de judecătorii şi procurorii militari şi de cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”, prevede proiectul.

Procurorii CSM au acuzat presiuni din partea Secţiei Speciale

Într-un comunicat remis luni, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a acuzat Secţia Specială de presiuni politice şi a anunţat că va sesiza Comisia Europeană.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a acuzat luni Secţia Specială de anchetare a magistraţilor că face presiuni asupra membrilor săi şi a anunţat că va reclama această situaţie Comisiei Europene.

”Secţia pentru procurori apreciază că citarea a doi membrii ai Secţiei în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informaţiilor privind cele două activităţi procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parţial negativă a propunerilor Ministrului Justiţiei de ocupare a funcţiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secţiei, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizate instituţională”, a transmis CSM într-un comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite