Adina Florea scapă, pentru moment, de anchetă în cazul protocolului clasificat publicat de Valcov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Florea FOTO Mediafax
Adina Florea FOTO Mediafax

Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, că neîntemeiată cererea fostului procuror general Augustin Lazăr de a redeschide verificările în cazul Adinei Florea, candidată la funcţia de şef al Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea Supremă.

Magistratul care a luat acestă decizie este judecătorul Vasile Bîcu, cunoscut în mass-media după ce în ianuarie 2019 a suspendat decretul prezidenţial privind prelungirea cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Armatei. 

Potrivit Ziare.com, Vasile Bîcu este considerat a fi apropiat al preşedintelui CSM, Lia Savonea, care a ocupat anterior funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti. El candidează în prezent pentru un post de judecător la Înalta Curte şi urmează să susţînă interviul în faţă Secţiei pentru judecători din CSM. Potrivit noilor legi ale Justiţiei, numirile la Înalta Curte le face Secţia de judecători a CSM.

Istoricul dosarului

Darius Vâlcov, pe atunci consilerul premierului Dăncilă, a publicat pe pagina sa de Facebook protocolul încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) la data de 7 decembrie 2016. Documentul era însă unul clasificat, prin urmare SRI a făcut plângere penală la DIICOT. Parchetul general (PG), Secţia de urmărire penală şi criminalistică (SUPC), a deschis un al doilea dosar penal pentru a depista cine i-a dat protocolul lui Vâlcov.

PG avea informaţii că protocolul a fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Adina Florea era adjunctul procurorul general al PCA Constanţa şi şefa structurii de securitate a acestui parchet, adică direct responsabilă cu documentele clasificate.

Parchetul general a deschis iniţial un dosar in rem, pe care l-a declinat ulterior către DIICOT, motivând că faptele arată săvârşirea unei infracţiuni de divulgare, care presupune intenţie, nu neglijenţă în păstrarea informaţiilor secret de stat. Odată cu modificările legilor justiţiei şi operaţionalizarea Secţiei speciale de anchetare a infracţiunilor în Justiţie, unde Adina Florea este procuror-şef adjunct, DIICOT a fost nevoit să predea acest dosar SIIJ. 

Practic, procurorii din subordinea Adinei Florea o anchetează pe şefa lor. În paralel cu această anchetă, Augustin Lazăr a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări în cazul Adinei Florea, care era şefa structurii de securitate a parchetui din Constanţa, adică direct responsabilă cu documentele clasificate. În ianuarie 2019, Inspecţia Judiciară a clasat verificările din acest caz. 

Ulterior, procurorul general de la acea dată, Augustin Lazăr a cerut Curţii de Apel redeschiderea dosarului clasat de inspecţia judiciară. În cererea sa apar declaraţiile mai multor martori, incriminatoare la adresa Adinei Florea.

Augustin Lazăr arata că din declaraţiile unui procuror şi a doi grefieri de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa ar rezulta că Adina Florea a fost cea care a fotocopiat documentul clasificat care a ajuns la politician. Vâlcov a publicat protocolul secret pe Facebook, iar Tudorel Toader a invocat acest document în declanşarea procedurii de revocare a procurorului general.

În cererea adresată magistraţilor, Augustin Lazăr face apel la mai multe declaraţii date de grefieri şi procurori în cadrul primei faze a anchetei penale, unde a fost vizată Nicoleta Ichim, prim grefier la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, desemnată cu gestionarea documentelor clasificate. „Din declaraţiile date de prim-grefierul PCA Constanţa, Ichim Nicoleta, în calitate de martor/suspect, a rezultat că, în decursul lunii mai 2018, doamna procuror Florea Adina i-a solicitat o copie de pe copia protocolului din 2016, încheiat între PICCJ şi SRI, şi, deşi ştia că documentul respectiv este unul clasificat secret de stat, l-a scos din mapa şi a procedat la copierea acestuia la copiatorul din birou, după ce, în prealabil, a pus o bucată de hârtie peste ştampila PCA Constanţa, unde există menţiunile de intrare a documentului în unitate, pentru că această să nu apară pe actul multiplicat", se arată în cererea de chemare în judecată, potrivit sursei citate. Procurorul general arată că această mărturie este colaborată şi de declaraţia lui Gigi Valentin Ştefan, procuror general al PCA Constanta, fostul şef al Adinei Florea, căruia grefiera Nicoleta Ichim i-a relatat întreg episodul. Această versiune a evenimentelor este colaborată şi de colega de birou a grefierei, „martora Trandafir Lavinia, care a declarat că a văzut-o pe doamna procuror Adina Florea când a răsfoit mapa în care se aflau protocoalele încheiate cu SRI, afirmând textual: acestea sunt minunatele protocoale?”

Adina Florea, audiată în acest prim dosar, a susţinut că nu a solicitat niciodată o copie de pe acest protocol prim-grefierului, „că nu a avut nicio tangenţă fizică cu acest protocol şi că nu a văzut niciodată mapa în care Ichim Nicoleta ţinea protocoalele încheiate cu SRI; nici măcar nu ştia unde ţinea aceste documente”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite