Adjunctul secţiei militare din DNA, Nicolae Lupulescu, cel de-al doilea candidat la şefia DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie

Nicolae Lupulescu, adjunctul secţiei militare din DNA, este cel de-al doilea candidat care şi-a depus candidatura pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Vineri este ultima zi în care candidaţii îşi mai pot depune dosarele, ministrul Justiţiei urmând să anunţe numele celui nominalizat în 6 septembrie.

În penultima zi în care candidaţii se mai pot înscrie în selecţia organizată de ministrul Tudorel Toader, procurorul Nicolae Lupulescu a devenit cel de-al doilea candidat pentru şefia DNA. După reţinerea Alinei Bica, Nicolae Lupulescu a candidat fără succes la funcţia de procuror şef al DIICOT.

Generalul-maior Nicolae Lupulescu activează în cadrul Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General din 14 martie 2016, când a fost detajat pentru o perioadă de trei ani.

Paula Tănase, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, a fost primul procuror care şi-a depus candidatura la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de şef al DNA.

Candidaturile pentru şefia DNA se mai pot depune până pe 24 august, dată după care ministrul Justiţiei va demara audierile candidaţilor. Noua procedură se desfăşoară în perioada 6 august - 6 septembrie. În perioada 3-5 septembrie candidaţii înscrişi vor susţine interviul cu ministrul Justiţiei, iar în 6 septembrie vor fi anunţate rezultatele selecţiei.

Pe 27 iulie, Ministerul Justiţiei a anunţat că au fost respinse cele patru candidaturi depuse pentru funcţia de procuror-şef al DNA, urmând ca procedura de selecţie să fie reluată.

Cei patru candidaţi înscrişi în cursă au fost Florentina Mirică - procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr - procuror-şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob - procuror-şef adjunct al DNA şi Elena Grecu - procuror-şef serviciu în structura centrală a DNA.

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale. 

Tudorel Toader afirma în urmă cu o săptămînă că, pe lângă condiţiile prevăzute de lege, cel care va fi desmenat trebuie să corespundă şi altor criterii, între care şi acela de a nu fi beneficiat de delegări ori promovări preferenţiale.

„Cel care va fidesemnat pentru a fi învestit procuror-şef la DNA nu trebuie să-l recomande cineva anume. Trebuie să-l recomande caracterul său, trebuie să-l recomande experienţele profesionale pe care le are, trebuie să-l recomande ataşamentul faţă de valorile constituţionale, nu trebuie să fi beneficiat de delegări sau promovări preferenţiale. Cine îndeplineşte şi aceste criterii care sunt fireşti, care rezultă din exigenţele acestei demnităţi atât de înalte, sigur se poate înscrie în competiţie pentru a fi desemnat”, a afirmat atunci ministrul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite