Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Administraţia Penitenciarelor: 833 de persoane, eliberate la termen în baza recursului compensatoriu; alţi 2.297 de deţinuţi, eliberaţi condiţionat

1
18 Dec 2017 16:13:02
Autor: Ionel Stoica
Conditii si detinuti din Penitenciarul Jilava Foto: David Muntean/Adevarul
Conditii si detinuti din Penitenciarul Jilava Foto: David Muntean/Adevarul

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a anunţat, luni, că 833 de persoane au fost eliberate din penitenciare la termen, în baza recursului compensatoriu, în timp ce 2.297 de deţinuţi au fost eliberaţi condiţionat. Legea care prevede acordarea de compensaţii deţinuţilor care au stat în condiţii necorespunzătoare a intrat în vigoare în 19 octombrie.

Potrivit ANP, în perioada 19 octombrie - 17 decembrie, din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost puse în libertate, ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea 169/2017, 833 de persoane, potrivit News.ro.
 
De asemenea, a fost admisă, de către instanţele de judecată competente, liberarea condiţionată pentru 2.297 de persoane. Potrivit ANP, liberarea condiţionată este ”o instituţie complementară regimului executării pedepsei închisorii şi presupune îndeplinirea cumulativă a unor condiţii strict şi limitativ prevăzute de lege”.
 
Liberarea condiţionată se acordă, potrivit procedurii prevăzute în Codul de procedură penală, la cererea persoanei condamnate sau la propunerea comisiei pentru liberare condiţionată.
 
Comisia formulează propuneri de liberare condiţionată a persoanei condamnate, ţinând seama de durata din pedeapsă efectiv executată, antecedente, regimul de executare a pedepsei, conduita persoanei, dar şi alte condiţii specifice.
 
”Admiterea liberării condiţionate implică formarea convingerii instanţei cu privire la însuşirea de către persoana condamnată a unui complex de valori sociale necesare subzistenţei în societate, în condiţii de legalitate”, mai spun reprezentanţii ANP.
 
Legea privind recursul compensatoriu a intrat în vigoare în 19 octombrie şi prevede că, pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Kongo-Müller
18.12.2017, 18:21:45

Si cati dintre ei sau integrat si angajat ? Cati s-au reintors deja, au recidivat ?

Modifică Setările