Administraţia Penitenciarelor primeşte încă 20.000 de lei pentru hrana numărului crescând de puşcăriaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inchisoare

Numărul tot mai mare de deţinuţi din penitenciarele din Români aduce la bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) 20.000 de lei pentru a acoperi cheltuielie legate de hrana deţinuţilor şi plata utilităţilor, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Proiectul de hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei pe anul 2013, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013, a fost lansat în dezbatere publică, marţi, pe site-ul Ministerului Justiţiei.

În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, se arată că este necesară suplimentarea bugetului ANP cu 20.000 de lei pentru „bunuri şi servicii”, bugetul aprobat pentru anul 2013 fiind insuficient, având în vedere că numărul deţinuţilor a crescut semnificativ în ultima perioadă.

În şase luni, numărul deţinuţilor din penitenciarele româneşti a crescut cu peste 1.500, se arată în documentul citat. Astfel, pe 30 septembrie 2012, erau 31.742 de deţinuţi, iar pe 30 aprilie 2013 erau 33.302 de persoane private de libertate în unităţile ANP, care asigură însă doar 27.700 de locuri.

În nota de fundamentare se arată şi faptul că, pentru nerespectarea condiţiilor de detenţie, statul român a fost obligat, prin intermediul a 69 de hotărâri CEDO, la plata unor despăgubiri de 680.605 euro şi 10.000 de franci elveţieni.

„Pentru preîntâmpinarea unui colaps în activitatea sistemului penitenciar, ce poate crea situaţii imprevizibile generate de starea de nemulţumire a persoanelor private de libertate, precum şi desfăşurarea în condiţii de siguranţă a activităţii specifice sistemului penitenciar, este imperios necesar majorarea fondurilor bugetare cu suma de 20.000 lei”, se menţionează în nota de fundamentare.

Propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiţiei, se mai arată pe site-ul instituţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite