Adrian Botez, interlopul eliberat din greşeală din arest, deşi fusese condamnat la 12 ani de închisoare, prins în Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Botez (stânga) a fost condamnat la 12 ani de închisoare
Adrian Botez (stânga) a fost condamnat la 12 ani de închisoare

Adrian Botez, interlopul condamnat la 12 ani de închisoare pentru că a încercat să-l omoare pe Dumitru „Puiu” Mironescu, a fost prins de poliţişti după ce fusese eliberat din greşeală din arestul preventiv. Oamenii legii l-au găsit la Cluj, iar alte opt persoane care l-ar fi ajutat să se ascundă au fost reţinute.

„La data de 16 ianuarie a.c., Poliţia Română a desfăşurat o acţiune, în municipiul Cluj-Napoca, pentru punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis pe numele unui bărbat de 37 de ani. Cel în cauză a fost condamnat la 12 ani de închisoare, pentru tentativă la omor deosebit de grav, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată într-un comunicat emis de Poliţia Română.

De asemenea, în cadrul acestei acţiuni, oamenii legii au prins opt persoane, despre care există suspiciunea că l-ar fi ajutat pe Botez să se sustragă de la executarea pedepsei. Faţă de aceştia se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizarea infractorului.

Condamnat de instanţă la 12 ani de închisoare, eliberat de poliţişti

În noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2014, la arestul Poliţiei Capitalei a fost trimisă o minută de la Curtea Supremă în care se arăta că Adrian Marin Botez a fost condamnat definitiv la 12 ani de închisoare.

Angajaţii de la arest ar fi interpretat în mod greşit documentul trimis de instanţă şi ar fi crezut că Botez trebuie de fapt pus în libertate, astfel că acesta a fost eliberat.

În urma acestei erori, şeful Poliţiei Capitalei, Mihai Pruteanu, a fost eliberat din funcţie de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. De asemenea, alţi trei ofiţeri cu funcţii de conducere, respectiv directorul general adjunct care coordonează activitatea Serviciului Independent de Reţinere şi Arestare Preventivă (SIRAP), Nelu Lupu, directorul SIRAP, Monel Ţugmeanu, şi directorul adjunct al SIRAP, Marian Dragomir, au fost cercetaţi disciplinar.

Şi un ofiţer coordonator al Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă nr. 1 şi doi agenţi de poliţie, dintre care unul cu funcţie de conducere, respectiv şef de schimb la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv (CRAP) nr. 1, au fost cercetaţi disciplinar.

Botez, condamnat după ce ar fi încercat să-l omoare pe Puiu Mironescu

Adrian Botez a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru că ar fi încercat să-l ucidă pe un alt interlop, Dumitru „Puiu” Mironescu, în 2008. Alte şapte persoane au fost condamnate la închisoare în acest caz.

În dosarul cunoscut ca „Bariera" au fost trimişi în judecată, în aprilie 2012, Adrian Marin Botez, Cătălin Bogdan Rusu, Constantin Manea, Vlăduţ Romeo Zîmbrean Sbranca, Vasile Stoleru, Valentin Dorin Păvălucă, Constantin Cătălin Crăciun şi Claudiu Laurenţiu Păvălucă, acuzaţi că l-au atacat pe Mironescu, în Bacău, cu bâte şi răngi.

Pe 15 februarie 2013, Tribunalul Bacău l-a condamnat pe Botez la zece ani de închisoare, aceeaşi pedeapsă fiind dispusă în cazul lui Claudiu Laurenţiu Păvălucă. Ceilalţi şase inculpaţi au primit pedepse de opt ani de închisoare cu executare.

Totodată, cei opt inculpaţi au fost obligaţi să îi plătească lui Dumitru Mironescu, în solidar, 100.000 de lei drept daune morale şi cheltuielile de spitalizare.

Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bacău, care, pe 13 septembrie 2013, a majorat pedeapsa lui Adrian Marin Botez la 12 ani de închisoare. În cazul altor cinci inculpaţi, pedeapsa a fost majorată tot cu doi ani, pentru un altul, cu un an, iar pentru cel de-al optulea a fost micşorată cu un an.

Claudiu Laurenţiu Păvalucă, Cătălin Bogdan Rusu, Constantin Manea, Vlăduţ Romeo Zîmbrean Sbranca, Vasile Stoleru, Valentin Dorin Păvălucă şi Constantin Cătălin Crăciun sunt, în prezent, încarceraţi, la termenul din 8 aprilie instanţa supremă menţinând măsura arestării preventive în cazul acestora.

Adrian Marin Botez era dat în urmărire naţională din mai 2011. Acesta a fost prins în apropierea instanţei supreme, în luna mai, chiar în ziua când se judeca dosarul său de tentativă de omor.

Dumitru „Puiu" Mironescu este cel care, potrivit anchetatorilor, a comandat asasinarea fraţilor Mararu.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Şeful Poliţiei Capitalei, Mihai Pruteanu, eliberat din funcţie după ce un condamnat la 12 ani de închisoare a fost eliberat din greşeală

Şeful Poliţiei Capitalei, Mihai Pruteanu, a fost eliberat din funcţie de ministrul Afacerilor Interne, după ce Adrian Botez, condamnat la 12 ani de închisoare pentru că a încercat să-l omoare pe interlopul Puiu Mironescu, a fost eliberat din greşeală din arest. În acelaşi caz mai sunt cercetaţi şase ofiţeri din cadrul Poliţiei Capitalei.

Cum l-au scăpat poliţiştii pe interlopul „Ţâţă“, condamnat la 12 ani de puşcărie

Interlopul Adrian Marin Botez, din Piatra Neamţ, poreclit „Ţâţă“, a scăpat din arestul Poliţiei Capitalei, după ce trei subofiţeri au comis o gafă monumentală: în loc să-l mute în penitenciar, poliţiştii l-au eliberat, interpretând greşit decizia instanţei. Curtea Supremă îl condamnase pe interlop la 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor.

 

Anchetă internă la Poliţia Capitalei după ce trei poliţişti l-au eliberat „din greşeală” pe interlopul Adrian Botez

Poliţia Capitalei a declanşat o anchetă internă după ce trei poliţişti de la Arestul Capitalei l-au eliberat din arestul preventiv pe interlopul Adrian Botez, condamnat în urmă cu două zile la 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite