UPDATE Năstase a câştigat procesul în care acuză Inspectoratul de Stat în Construcţii că i-a prejudiciat imaginea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 i-au dat miercuri câştig de cauză fostului premier Adrian Năstase în dosarul în care a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) pentru că i-ar fi stricat imaginea publică în momentul în care i-a cerut să plătească prejudiciul din dosarul „Trofeul Calităţii”.

UPDATE Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au decis miercuri să îi dea câştig de cauză lui Adrian Năstase şi obligă ISC să publice un comunicat de presă cu informaţia corectă. 

Mai exact, comunicatul trebuie emis „în aceleaşi condiţii precum cele utilizate la emiterea comunicatului emis la data de 13.02.2013 (loc de publicare, marcarea caracteristicii de noutate a comunicatului, dimensiunea literelor utilizate)", se arată în minuta deciziei.

De asemenea, Inspectoratul este obligat să facă mai multe precizări în cuprinsul comunicatului.

"În cuprinsul adresei emise în cadrul dosarului de executare nr. 1/2013 al Biroului Executorului Judecătoresc Timnea Vicenţiu Pascal, comunicate mandatarilor reclamantului la data de 08.02.2013, au fost menţionate refuzul Inspectoratului de Stat în Construcţii de a răspunde notificării reclamantului înregistrate la pârât sub nr. 3677/07.02.2013 şi solicitarea acestuia din urmă de a continua executarea silită; la întâlnirea din data de 11.02.2013, reclamantul, prin avocat, a evidenţiat executorului judecătoresc Timnea Vicenţiu Pascal faptul că stăruie în executarea voluntară a obligaţiei, deci nu a refuzat orice colaborare, astfel cum s-a menţionat în comunicatul de presă din data de 13.02.2013; la data de 12.02.2013, reclamantul a comunicat pârâtului, prin Biroul Executorilor Judecătoreşti Asociaţi «Dumitrache şi Dumitrache», somaţia şi punerea în întârziere cu privire la primirea prestaţiei datorate conform Sentinţei penale nr. 176/30.01.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Secţia Penală, rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 160/20.06.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Completul de 5 judecători", se mai arată în documentul citat.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti

..........................................................................................

La termenul trecut avocaţii fostului premier au arătat instanţei că îşi rezervă dreptul de a cere daune materiale într-un alt proces, în funcţie de decizia instanţei.

Instanţa a decis săptămâna trecută amânarea cu o săptămână a deciziei din acest dosar.

Acţiunea lui Năstase a fost înregistrată pe 23 aprilie la Judecătoria Sectorului 5 şi are ca obiect „obligaţia de a face cereri privind apărarea drepturilor nepatrimoniale”.  

Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost în mijlocul a două scandaluri legate de dosarul „Trofeul Calităţii”, prima dată fiind în urmă cu un an când şeful de atunci Constantin Grăjdan a retras instituţia ca parte civilă din dosar, iar apoi la începutul acestui an când abia la peste şase luni de la condamnarea lui Năstase a început recuperarea prejudiciului.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost parte civilă în dosarul de corupţie „Trofeul Calităţii” în care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi, potrivit sentinţei definitive a Curţii Supreme, avea de recuperat prejudicii de la fostul premier.

ISC a fost în mijlocul unui mare scandal în urmă cu un an, scandal lăsat cu o urmărire penală pe numele şefului de atunci al instituţiei, Constantin Grăjdan, cel care a semnat retragerea ISC ca parte civilă din dosarul lui Năstase. 

În urma scandalului şi al anchetei penale demarate, ISC s-a reconstituit parte civilă şi, în urma deciziei definitive de condamnare a lui Năstase a încercat să recupereze un prejudiciu de aproape 1,5 milioane de euro de la toţi inculpaţii.

La începutul acestui an, la mai bine de şase luni de la decizia definitivă a Curţii Supreme, ISC cerea la Judecătoria Sectorului 1 executarea silită a fostului premier, deoarece după cum afirma conducerea instituţiei acesta refuza să plătească prejudiciul. Riscul ca executorii judecătoreşti să pună sechestru pe vilele lui Năstase era iminent, lucru recunoscut chiar de apărătorii fostului lider PSD. 

Dar în scurt timp, vicepremierul Liviu Dragnea a dispus verificări la sânge la ISC, şi l-a somat pe inspectorul general Petru Cost „să înceteze cu bâlbâielile“ în cazul Năstase. Reprezentanţii inspectoratului au procedat în consecinţă: ISC a pus urgent la dispoziţia avocaţilor lui Adrian Năstase numărul contului din Trezorerie în care să fie virate sumele cu titlul de prejudiciu în dosarul „Trofeul Calităţii“.

La doar câteva zile după aceasta, Adrian Năstase a anunţat ISC că va plăti 760.000 de euro „partea sa din prejudiciu”, potrivit avocatului fostului premier.

Citeşte pe aceeaşi temă:

Adrian Năstase a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru ca i-ar fi stricat imaginea publică

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite