„Deprofesionalizarea accentuată” a administraţiei de stat din ultimii zece ani, motiv de nemulţumire pentru Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul prim-ministru al României, Adrian Năstase. FOTO: Click
Fostul prim-ministru al României, Adrian Năstase. FOTO: Click

Fostul prim-ministru al României, Adrian Năstase, a abordat marţi în cadrul penultimei sale postări de pe blogul personal problema administraţiei de stat din prezent, cauzele deprofesionalizării acesteia fiind identificate în modul în care guvernările din ultimii zece ani au ales să trateze instituţiile esenţiale.

De la începutul textului său, fostul lider de la Palatul Victoria precizează elementul esenţial al unei „bune guvernări”, instituţiile.

„Continui să cred că o bună guvernare trebuie să se bazeze pe instituţii cu atribuţii bine definite, un cadru normativ adecvat, profesionalism la nivelul funcţionarilor publici şi viziune la nivelul liderilor politici”, a declarat fostul prim-ministru.

Adrian Năstase a făcut o scurtă comparaţie între modul cum funcţionau instituţiile în perioada în care era la conducerea executivului şi momentele ulterioare.

„Din păcate, în ultimii zece ani, s-a produs o deprofesionalizare accentuată în administraţia de stat (a fost desfiinţat şi Institutul naţional de administraţie – INA) iar schimbarea frecventă a celor din administraţia centrală şi din cea locală, pe baza diverselor algoritme, a slăbit autoritatea instituţiilor statului şi a pus în evidenţă o scădere masivă a nivelului de competenţă.

În perioada în care eram premier, am pus accentul pe construirea componentelor instituţionale ale unui stat de drept, modern şi puternic, pe adoptarea unor legi organice în domenii esenţiale de activitate a statului (administraţie, justiţie, politică externă)„, a adăugat fostul lider de la Palatul Victoria.

Năstase a susţinut că una din cauzele intervenţiei dificile a autorităţilor de stat în cazul accidentului aviatic din Apuseni este că a rămas doar cadrul normativ şi instituţional, dar „antrenamentul” pentru aceste acţiuni fiind pe cale de a se pierde. Năstase chiar a ales să sublinieze faptul că video-conferinţele susţinute în acea perioadă aveau un rol bine stabilit.

Atacul la adresa elitelor administrative din perioada de guvernare a D.A., PNL-UDMR (având susţinerea parlamentară a PSD) sau guvernările PDL nu au lipsit, aceştia fiind consideraţi drept nepregătiţi şi clientelă politică.

Critica orientată spre instituţii ale statului a vizat şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, instituţie aflată în această perioada în vizorul public, mai ales în urma declaraţiilor dese ale politicienilor care sunt nemulţumiţi de anumite aspecte ale acestui serviciu.

Citeşte şi:

Vocea Rusiei: „Năstase, un guvernator expirat. Băsescu are toate şansele să ajungă în aceeaşi situaţie“

Publicaţia „Vocea Rusiei“ nu a ocolit subiectul arestării fostului premier Adrian Năstase, pe care îl consideră un „guvernator expirat“. Un întreg material este dedicat condamnării lui Năstase, pentru care vinovată este SUA, potrivit „Vocei Rusiei“. Publicaţia mai scrie că există o mare probabilitate ca preşedintele Traian Băsescu să-i calce pe urme în curând.

Ivan: PSD îşi menţine poziţia. Nu au existat probe în cazul Năstase. Este o declaraţie asumată de întreg partidul

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat joi că partidul îşi menţine poziţia în privinţa condamnării lui Adrian Năstase şi că nu îl va sfătui pe premierul Victor Ponta să-şi retracteze declaraţiile pentru că nu există probe în cazul fostului premier.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite