Adrian Năstase, a doua scrisoare de la condamnare: „Cum şi când a început Dosarul politic Zambaccian”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier a postat a doua scrisoare din penitenciar Foto Mediafax
Fostul premier a postat a doua scrisoare din penitenciar Foto Mediafax

Fostul premier Adrian Năstase a postat pe blog-ul său a doua scrisoare în numai 48 de ore de când a fost încarcerat în care încearcă să demonstreze implicarea preşedintelui Traian Băsescu în ultimul dosarul în care a primit patru ani de închisoare. Năstase o intitulează: „Cum şi când a început Dosarul politic Zambaccian?”

Fostul premier începe postarea de pe blog-ul său personal încercând să arate presiunile şefului statului asupra Parlamentului pentru avizarea începerii urmăririi penale în cazul său. 

„Un post de televiziune a difuzat recent o înregistrare cu Băsescu, de la o întâlnire cu lideri politici, din 2009, când făcea presiuni asupra Parlamentului pentru ca acesta să-şi dea avizul pentru începerea urmăririi penale împotriva mea în dosarul Zambaccian (curat constituţional!). El spunea atunci că dosarul a pornit de la denunţuri ale unor „colegi de partid” – Sergiu Sechelariu şi Irina Jianu. Minciună, evident. Dosarul e public. Nu există astfel de denunţuri. În schimb, în urma unor controale financiare ordonate de DNA, în 2005-2006 la firmele lui Sechelariu, administratorul firmei, Cristina Popa a fost pusă sub învinuire şi apoi, în schimbul denunţului împotriva noastră, a fost transformată în martor”, spune Năstase.

Adrian Năstase povesteşte cum Traian Băsescu, în calitate de primar al Capitalei, a încercat stoparea construcţiei casei din Zambaccian.

„Dar „dosarul” a început cu mult înainte. În 2002, Băsescu, în calitate de primar general al Capitalei a încercat, în scopuri politice, blocarea construcţiei din Zambaccian. Constructorul, Vertcon, l-a acţionat în instanţă şi a câştigat. Evident că era vorba de o acţiune cu substrat politic, în condiţiile cunoscute. Mai mult, în băşcălie, Băsescu a trimis sesizările respective, în copie, şi preşedintelui Iliescu dar şi premierului Năstase!”, arată fostul premier.

De asemenea, acesta nu o uită nici pe Mona Muscă, pe care o acuză că, în Campania prezidenţială din 2004, a sesizat Parchetul pe tema terenului din Zambaccian.

„În plus, în campania prezidenţială din 2004, Mona Muscă, din partea Alianţei D.A., având drept co-preşedinte pe Băsescu, a făcut o sesizare la Parchet pe tema terenului din Zambaccian. Erau cumva Mona Muscă sau Băsescu colegi de partid cu mine? Băsescu ştia bine, la întâlnirea din 2009, că minţea şi că dosarul a fost pornit politic, la iniţiativa sa şi a colegilor săi. După alegeri, la 4 noiembrie 2005, Daniel Morar, proaspăt numit la conducerea DNA de Băsescu şi Macovei, a redeschis dosarul. Era cumva Morar coleg de partid cu mine?”, mai arată fostul prim ministru.

Mai mult, acesta adreasează şi două întrebări retorice

„Documentele pe care se bazează afirmaţiile mele le puteţi consulta în anexă. Vă miră faptul că la întâlnirea din 2009, Băsescu îi minţea pe cei prezenţi? De altfel, scrisorile repetate ale lui Băsescu şi presiunile asupra Parlamentului pentru începerea urmăririi penale în dosarul Zambaccian nu au avut un evident carater politic?”, întreabă Adrian Năstase.

Fostul premier povesteşte şi despre telefonul pe care i l-a dat lui fostului şef al DNA Daniel Morar din luna noiembrie 2005.

„Acelaşi post de televiziune a prezentat un răspuns al lui Morar, în legătură cu o discuţie telefonică pe care am avut-o, în 2005, spune el, „la începutul lunii noiembrie”. El prezintă discuţia respectivă într-o perspectivă de joc geostrategic, ca o încercare de poziţionare ierarhică, cu implicaţii (para) psihologice. Nu îmi propun să-l analizez pe Morar din punctul de vedere al trăirilor sale subiective aşa că nu voi comenta acest aspect. Eu îl sunasem pe telefonul guvernamental şi, pentru că nu răspunsese, secetara mea a sunat la cabinetul său, pe telefonul de oraş, rugându-l să sune înapoi când s-ar fi întors în birou”, ”, explică Adrian Năstase.

 În final, Năstase încheie cu un atac tot la fostul şef al DNA.

Ceea ce este important însă, este faptul că la întrebarea mea, generată de articolele de presă, băgate pe „surse judiciare”, dacă DNA a redeschis dosarul Zambaccian, Morar, la începutul lunii noiembrie, îmi răspundea că nu dar, după o zi sau două, în 4 noiembrie, de aniversarea zilei de naştere a lui Băsescu, DNA a anunţat că a fost redeschis dosarul Zambaccian! Cum ar spune francezii „Tel maître, tel valet”. Informaţiile la presă fuseseră date, evident, de oamenii lui Morar.

La finalul postării acesta a publicat şi o fotografie cu sesizarea din luna august 2004 a Alianţei Dreptate şi Adevăr înaintată Direcţiei Naţionale Anticorupţie (Parchetului Naţional Anticorupţie de la acea dată) cu privire la achiziţionarea terenului din strada Zambaccian .

Poza blog adrian nastase

Fostul premier a postat marţi prima scrisoare deschisă de când a fost încarcerat pe care l-a numit „Câteva gânduri, despre sentinţă“.

 „De data asta nu voi mai putea spune că este exclusiv vina lui Băsescu. Răul poate fi făcut nu doar prin acţiune ci şi prin inacţiune. Faptul că actuala coaliţie a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf, aplicând, în continuare, reguli aberante, este o mare neîmplinire. În loc să se concentreze pe adoptarea unor legi moderne, echilibrate, pe efortul de revizuire a Constituţiei, actuala coaliţie se ocupă, nejustificat de mult, în opinia mea, de conflictele locale din teritoriu”, a explicat Năstase.

Acesta a scris şi cum a fost prima noapte după revenirea în Penitenciarul Rahova: „În ceea ce mă priveşte, în noaptea care a trecut, mi-am limpezit gândurile şi am tras mai multe concluzii. Când va fi cazul vi le voi împărtăşi pe toate”. Fostul premier spune că ştia încă dinainte de anul nou că va fi condamnat la închisoare cu executare.

„Aveam informaţii, din zona Cotroceni, cu câteva zile înaintea Anului Nou, că se luase “hotărârea” ca sentinţa în dosarul „Zambaccian“ să fie de închisoare cu executare, atât pentru mine cât şi pentru soţia mea. În final probabil pentru raţiuni legate de eventualele reacţii ale opiniei publice, pedeapsa pentru soţia mea a fost modificată”.

De după gratii, Năstase se războieşte cu CTP şi Ion M. Ioniţă

În postarea „Adrian Năstase „se războieşte” cu ziariştii Cristian Tudor Popescu şi Ion M. Ioniţă: „Sigur, nu mă aştept ca unii jurnalişti, cum ar fi Cristian Tudor Popescu – cel care ar trebui să-şi aroge unele merite în alegerea, ca preşedinte, a lui Băsescu în 2004 – sau Ion M. Ioniţă care, după 9 ani încă nu a aflat că în blocul din Zambaccian eu am un singur apartament primit în contra partidă cu terenul pus la dispoziţia constructorului iar acesta, Sergiu Sechelariu, a avut 3 apartamente, pe care – de altfel, le-a şi vândut, nu mă aştept deci să citească notele scrise ce cuprind explicaţiile avocaţilor pe aceste subiecte. O vor da înainte cu “justiţia”, cu “valorile”, cu “independenţa”, cu “oamenii politici”, menţinând confuzia dintre conceptul de justiţie şi sentinţele concrete date de unele complete configurate politic, pe de altă parte”.

Citeşte şi:

Ponta, despre reacţia PNL în cazul lui Năstase: Avem mai mult curaj. Noi l-am apărat pe Relu Fenechiu

Cât va sta Năstase la puşcărie. Avocatul Ion Cazacu: Facem plângere la CEDO, eliberarea condiţionată e un pas firesc

Băsescu: Îi cer imperativ lui Ponta să înceteze orice atac la adresa justiţiei

FOTO VIDEO Dosarul „Zambaccian”. Adrian Năstase a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova: „Este o răzbunare murdară”

VIDEO Cartianu, la Adevărul Live, despre condamnarea lui Adrian Năstase: Dana fost un factor nociv pentru fostul premier

Primele reacţii după condamnarea lui Adrian Năstase. Cine îi plânge de milă şi cine îl vrea după gratii

Condamnarea lui Năstase, subiect de bancuri: “Judecătorul a profitat de ocazie şi l-a condamnat şi în dosarul «Flota»”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite