Adrian Năstase nu mai este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea din Bucureşti a reziliat contractul lui Adrian Năstase când acesta a fost condamnat definitiv, anul trecut   FOTO: Adevărul
Universitatea din Bucureşti a reziliat contractul lui Adrian Năstase când acesta a fost condamnat definitiv, anul trecut   FOTO: Adevărul

Fostul premier Adrian Năstase şi-a pierdut postul de profesor din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti din momentul în care a fost condamnat definitiv.

Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Mircea Dumitru a explicat pentru adevarul.ro că fostul premier Adrian Năstase şi-a pierdut postul de profesor încă de când a fost condamnat definitiv, pe 20 iunie 2012.

„Tot ce am făcut a fost să aplicăm legea, care spune că cine a fost condamnat definitiv trebuie eliberat din postul pe care îl deţine. Decizia a fost luată de Senatul Universităţii atunci când Năstase a fost condamnat“, a explicat rectorul.

Conform Codului Muncii, un contract se poate rezilia atunci când persoana este arestată preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau atunci când este condamnat definitiv, cum a fost în cazul lui Adrian Năstase.

Fostul Premier a fost eliberat din închisoare pe 18 martie, după ce Tribunalul Bucureşti a respins recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie faţă de sentinţa Judecătoriei Sectorului 4 de punere în libertate. Tribunalul Bucureşti a decis eliberarea condiţionată a fostului premier, motivând că acesta şi-a executat o treime din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul „Trofeul calităţii”.

Dosarul „Trofeul Calităţii“

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În 5 noiembrie, completul de cinci judecători de la instanţa supremă a amânat pentru 3 decembrie contestaţia în anulare formulată de Năstase în cazul deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare, din cauză că la dosar nu a ajuns motivarea sentinţei.

Judecarea contestaţiei în anulare a fost amânată, de altfel, de două ori, din cauză că la dosarul cauzei nu a ajuns motivarea deciziei din 20 iunie 2012.
Şi Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, condamnată în dosarul "Trofeul calităţii" la şase ani de închisoare, a formulat o contestaţie în anulare, completul de cinci judecători stabilind ca şi acţiunea ei să fie judecată în 3 decembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite