Adrian Năstase riscă să se întoarcă în puşcărie în Ajunul Crăciunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 19 decembrie vor avea loc pledoariile finale în dosarul „Zambaccian“. Dacă judecătorii vor menţine decizia dată pe fond, Năstase şi-ar putea  petrece sărbătorile după gratii.

Dosarul „Zambaccian“ în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat, alături de soţia sa Dana, în primă instanţă, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, respectiv, folosirea de documente false la autoritatea vamală, a intrat pe ultima sută de metri.

Luni, completul de cinci magistraţi al Curţii Supreme a decis ca ultimul termen al procesului să fie judecat pe 19 decembrie. Concret, la această ultimă întâlnire, toţi inculpaţii se vor prezenta în faţa magistraţilor pentru a-şi argumenta pentru ultima oară nevinovăţia, iar avocaţii acestora vor ţine pledoariile finale. De asemenea, procurorii vor lua şi ei cuvântul şi vor cere pedepse mai blânde sau mai dure pentru inculpaţi.

Suspendare = executare

La finalul zilei, instanţa urmează să dea o sentinţă. În cazul în care completul de cinci judecători decide să păstreze sentinţa dată de prima instanţă, aşa cum s-a întâmplat în celebrul dosar „Trofeul Calităţii”, în care instanţa a menţinut decizia din fond, cei trei ani de închisoare cu suspendare primiţi de Năstase de la completul de trei judecători ai aceleiaşi instanţe se vor transforma automat în executare. Concret, chiar dacă instanţa decide ca acesta să primească o pedeapsă cu suspendare, fostul premier va trebui să o execute deoarece decizia vine după o altă condamnare recentă, cea din dosarul „Trofeul Calităţii”.

Concret, dacă se va menţine decizia actuală, conform Codului Penal, Năstase urmează să execute două treimi din pedeapsă, deoarece a depăşit vârsta de 60 de ani. Mai exact, dintr-o pedeapsă de trei ani vor mai rămâne de făcut doi ani. Din aceştia se va scădea perioada petrecută în penitenciar în urma condamnarii din dosarul anterior, respectiv, opt luni. În final, Adrian Năstase ar urma să stea după gratii un an şi patru luni.

O altă soluţie a magistraţilor poate fi şi cea de achitare, situaţie în care Năstase nu va mai trebui să execute nicio zi de închisoare.

Pedepse cu suspendare în primă instanţă

Adrian Năstase a fost condamnat în acest dosar, pe 30 martie 2012, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj. Şi soţia fostului premier, Daniela Năstase, a fost condamnată atunci la trei ani cu suspendare, pentru participaţie la folosirea de documente false. Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu a primit trei ani de închisoare cu executare pentru aceeaşi infracţiune săvârşită de Dana Năstase. 

Termenul de luni, cu surprize

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa s-au prezentat, luni, la Curtea Supremă, unde a avut loc un nou termen al recursului în dosarul „Zambaccian”. Imediat ce a început procesul, soţii Năstase au depus o cerere de recuzare a judecătorului Ionuţ Matei, preşedintele completului de judecată. Motivul: acesta a făcut parte din completul care l-a condamnat în 2012 pe Năstase la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul Calităţii”. 

În mai puţin de 20 de minute, soţii Năstase au fost informaţi că solicitarea le-a fost respinsă, iar Ionuţ Matei va judeca în continuare dosarul „Zambaccian”. Drept urmare, în sală a fost chemat pentru a fi audiat martorul acuzării, Cristina Popa, care a fost acţionar şi administrator al firmei „Vertcon”, companie care a participat ca asigurator de produse la lucrările de la imobilul din strada Zambaccian. Aceasta a declarat că bunurile cumpărate din China de Dana Năstase au fost aduse în România cu acte false.

„Importul produselor din China s-a făcut ilegal. Eu am întocmit facturi false la cererea Irinei Jianu, deoarece îmi era frică. Avizele de însoţire a mărfii nu erau reale“, a afirmat Cristina Popa. Ea a adăugat că până în februarie 2004 au fost organizate 12 transporturi cu bunuri pentru lucrările la imobilele din Zambaccian, Cornu, Christian Tell.  

Expertul,  urmărit penal

Tot luni, DNA a anunţat că l-a pus sub acuzare, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea infractorului, pe expertul Nicolae Bănică, cel care a realizat în 2011 o expertiză tehnică a termopanelor de la ferma din Cornu a familiei Năstase.  Motivul invocat a fost acela că Bănică a depăşit obligaţiile impuse de instanţa de fond la efectuarea unei expertize din 2011, respectiv că acesta a efectuat expertiza pe baza unor convingeri personale şi a luat legătura cu părţile din dosarul „Zambaccian“.

Potrivit procurorului, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu în legătură cu presupuse fapte de corupţie ce ar fi fost comise de Bănică. Procurorul a explicat că acest specialist, deşi instanţa stabilise ca el să expertizeze strict termopanele casei de la Cornu, ar fi evaluat şi tâmplăria de la o anexă ce îi aparţinea surorii lui Adrian Năstase, Dana Barb. Totodată, a menţionat procurorul, Nicolae Bănică ar fi apreciat eronat valoarea şi caracteristice tehnice ale tâmplăriei.  

    

ANUL 2012: Soţii Năstase, trimişi în judecată pentru corupţie  

În acest dosar, pe 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie. Anchetatorii susţin că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier – cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru – Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, bunuri importate din China, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele familiei din localitatea Cornu, dar şi din Bucureşti, în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.  


Citeşte şi:

Dosarul „Zambaccian” se apropie de sfârşit. Martor denunţător: „Am întocmit facturi în fals. Nu am avut curajul să refuz, de frică”

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa s-au prezentat, luni, la Curtea Supremă unde a avut loc un nou termen al recursului în dosarul „Zambaccian”. Magistraţii au decis ca ultimul termen din acest dosar să se judece pe 19 decembrie. Astăzi a dat declaraţii în faţa instanţei martorul denunţător din acest caz, Cristina Popa, care a precizat că două containere aduse din China ar fi fost destinate familiei Năstase.

Adrian Năstase are o pilă la DNA. Cine tergiversează dosarul Zambaccian

Un procuror DNA, Elena Matieşescu, a tărăgănat nouă luni formularea recursului în ultimul dosar în care mai este judecat fostul premier, Dosarul „Zambaccian“, iar faptele se prescriu peste o lună

Dosarul Zambaccian. Adrian Năstase: „Nu-i urez nimic lui Băsescu. Va avea ceea ce merită”

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa s-au prezentat, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme, unde are loc un nou termen al recursului din dosarul Zambaccian. Magistraţii urmează să o audieze pe Dana Năstase, după ce, la termenul trecut, aceasta a solicitat o amânare pe motiv că nu se simte bine. În martie 2012, Năstase şi soţia lui au fost condamnaţi în acest dosar la trei ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii anticorupţie: fostul premier Adrian Năstase a fost achitat „eronat” în dosarul „Zambaccian”

Procurorii DNA susţin în motivele recursului din dosarul „Zambaccian” că probele existente la dosar arată că Adrian şi Daniela Năstase sunt vinovaţi, ei fiind achitaţi „eronat” de completul de trei judecători de la Curtea Supremă. Recursurile din dosar urmează să fie judecate de un complet de cinci judecători ai instanţei supreme pe 13 mai.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite