UPDATE Adrian Sârbu, arestat pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Adrian Sârbu, reţinut luni, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului General, sub acuzaţia de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare, va fi arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma deciziei luate, miercuri dimineaţă, de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Decizia nu este definitivă.

UPDATE Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis, miercuri dimineaţă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Adrian Sarbu. Decizia instantei nu este definitiva, aceasta putând fi contestată.

În acelaşi dosar, magistraţii au respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a avocatei Liana Petrovici, aceasta urmând să fie cercetată sub control judiciar, potrivit Agerpres. 

UPDATE Adrian Sârbu a plecat de la Parchetul General în jurul orei 23.20, evitând să comenteze acuzaţiile procurorilor. Omul de afaceri aşteaptă, în continuare, o decizie a instanţei care a rămas în pronunţare

Declaraţia lui Sârbu la ieşirea de la parchet a fost simplă: „Să vină să mă ia!”. În plus, acesta a precizat că nu poate comenta acuzaţiile aduse de procurori: instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare şi spălare de bani. 

UPDATE Potrivit unui comunicat emis de Parchetul General, Adrian Sîrbu este acuzat de instigare la evaziune fiscală (două acte materiale), spălare de bani (două acte materiale) şi instigare la delapidare. De asemenea, a mai fost reţinută şi avocata Liliana Petrovici care este acuzată de complicitate la spălare de bani.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă, la cererea lui Adrian Sârbu, Liliana Şerban, Roxana Dorina Grigoruţa, Eugenia Bălan (arestată într-o altă cauză), Sorin Dinu, Daniela Reghina Cozac (cercetată în stare de libertate), Rodica Crisbasan şi Gheorghe Dragoş Chiş, împreună cu Diana Atanasiu şi Dragoş Eremia, ar fi folosit o schemă infracţională „în scopul sustragerii de la plata către Bugetul General Consolidat al Statului a Taxelor şi Impozitelor, schemă în care au fost interpuse mai multe societăţi comerciale care au derulat operaţiuni fictive, în intervalul 2011 - 2014, în relaţia cu beneficiarii drepturilor de autor derulate de societăţile din grupul Mediafax (S.C. Mediafax Grup S.A., S.C. Mediafax S.A., S.C. Apropo Media S.R.L.).

Procurorii precizează că Sârbu este deţinătorul unei cote de 87% din acţiunile   S.C. A. M. C. S.A., societate ce deţine 99,41378% din S.C. Mediafax S.A., 95% din acţiunile S.C. Apropo Media S.R.L.  şi 50% din S.C. Mediafax Group S.A. (restul de 50% fiind deţinută în cote egale de S.C. Medifax S.A şi S.C. Apropo Media S.R.L.).

Chiar dacă Adrian Sârbu nu ocupa funcţii în cadrul acestor societăţi în perioada în care au fost comise faptele de la dosar, anchetatorii arată că, în fapt, acesta deţinea controlul asupra tuturor societăţilor din grup, deciziile acestuia impunându-se cu putere de lege.

„În acest context, în cadrul şedinţelor de bugetare a societăţilor, la care a participat şi inculpatul Sârbu Adrian, a afirmat în mod constant ca nu este dispus sa plătească taxe la stat şi s-a arătat interesat de găsirea unor modalităţi concrete de evitare a acestora, la nivelul managementului S.C. MEDIAFAX GROUP S.A., S.C. MEDIAFAX S.A. si S.C. APROPO MEDIA S.R.L., fiind gândit, astfel, un sistem de eludarea a taxelor care în mod normal şi firesc trebuiau virate la bugetul de stat, sens în care s-a hotărât înfiinţarea de societăţi în care să fie transferat capitalul, pentru a fi protejat de sistemul legislativ din România, care impunea obligativitatea achitării acestor taxe”, explica procurorii.

Sistemul creat nu ar fi avut ca scop doar sustragerea de la plata către bugetul general consolidat al statului a taxelor si impozitelor, spune Parchetul General, ci şi utilizarea mai departe a sumelor de bani provenite din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în scopul plăţii de bonusuri pentru funcţiile de top ale societăţilor şi în special pentru inculpatul Sârbu Adrian.

„Disimularea adevăratei naturi a provenienţei se realiza prin interpunerea în circuitul financiar a mai multor societăţi de tip fantomă, în conturile cărora erau transferate de către S.C. Mediafax Group S.A. importante sume de bani, operaţiuni în care erau interpuse alte două societăţi comerciale”, se mai arată în rechizitoriul anchetatorilor.

Totodată, procurorii spun că în urma cercetărilor a rezultat că avocata Liliana Petrovici ar fi participat în cursul lunii aprilie 2014 la o întâlnire ce a avut drept scop găsirea unei modalităţi în care să fie închis soldul de casa existent în balanţa contabila a S.C. T.P. S.A. care evidenţia, la acea dată, o sumă în casierie în cuantum de aproximativ 2.100.000 de lei, care în realitate lipsea, fiind anterior însuşită de către Adrian Sârbu, în calitate de acţionar al societăţii prin intermediul S.C. A. M. C. S.R.L., fiind remisă acestuia prin intermediul directorului general G. G. 

Cu această ocazie, Petrovici ar fi întocmit şi avizat contractele prin care au fost create circuitele financiare fictive având drept scop ascunderea şi disimularea modului în care sumele de bani au fost însuşite din casieria S.C .T. P. S.A., având cunoştinţă de scopul urmărit de inculpaţi.

Prejudiciul produs bugetului general consolidat al statului se este de 16.809.964 lei rezultat din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, la suma de 2.660.000 lei din săvârşirea infracţiunii de delapidare, fiind supusă spălării banilor suma de 2.893.607 lei.

UPDATE Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile făcute de Adrian Sârbu, luni, la ieşirea din sediul Parchetului General.

Potrivit unui comunicat emis de CSM, se vor face verificări pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor Parchetului General, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

UPDATE Adrian Sârbu a fost scos din arestul central al Capitalei şi dus la Parchetul General pentru a fi audiat de procurori.

Procurorii Parchetului General au cerut arestarea omului de afaceri, solicitare care va fi judecată astăzi. Sârbu a fost scos luni seara din sediul Parchetului General cu cătuşe şi urcat într-o dubă a Poliţiei. La scurt timp, avocatul său a confirmat că omul de afaceri a fost reţinut şi că marţi va fi dus în instanţă cu propunere de arestare preventivă.

Adrian Sârbu a negat acuzaţiile

„Totul e o fabricaţie, acuzaţiile sunt ridicole. Iată, astea sunt cătuşele, ca să fie clar”, a declarat Adrian Sârbu la plecarea de la Parchet, ridicându-şi mâinile încătuşate.

Ulterior, agenţia Mediafax a emis un comunicat în care precizează punctul de vedere al instituţiei media şi al omului de afaceri.

”Cazul Mediafax - Adrian Sârbu, fabricat la comanda lui Pontaghiţă şi a camarilei lor, are drept scop distrugerea Mediafax, Gândul, Ziarul Financiar, instituţii media pe care le-am construit în ultimii 25 de ani şi pe care le-am menţinut independente politic. Scenariul pe care îl execută procurorii, inspectorii DGAF, ANAF şi poliţiştii de urmărire penală, toţi sprijiniţi copios de SRI, urmăreşte punerea sub urmărire penală a unor persoane din managementul companiilor mele sub învinuiri neprobate, arestarea şi forţarea lor sub şantajul menţinerii în arest pentru a mă denunţa drept marele instigator la evaziune fiscală şi spălare de bani al României, aşa cum Ponta a indicat în ieşirile lui publice încă de acum un an. În plan public, informaţii din dosar sunt transmise diverselor oficine de propaganda Pontaghiţă cunoscute sau acoperite, pentru a forţa decizia judecătorilor care trebuie să aprobe mandatul. Un caz tipic de terorism de stat asupra unor instituţii media împinse spre lichidare sau vânzare către grupuri de interese politice, caz prezentat publicului drept o glorioasă acţiune anti-evaziune şi spălare de bani”, se menţionează în comunicatul Mediafax.

Poprire asiguratorie pe conturile clienţilor Mediafax

La sfârşitul verii, clienţii Mediafax Group au primit înştiinţări de la ANAF prin care erau anunţaţi de înfiinţarea popririi asiguratorii pe banii datoraţi de aceştia companiei. ANAF spune că măsura a fost luată din cauza datoriilor companiei Mediafax care se ridică la 21 de milioane de lei (4.7 milioane de euro).

„Se înfiinţează poprirea asiguratorie asupra sumelor de bani datorate de dvs. cu orice titlu, debitorului S.C. Mediafax Group SA. Sumele vor fi reţinute şi în cazul începerii procedurii de executare silită, după transmiterea de către organul de executare a titlului executoriu”, se arată în înştiinţarea ANAF.

Drept urmare, la sfârşitul lui noiembrie, Mediafax Group şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti. Compania deţine, printre altele, site-urile gandul.info, prosport.ro, zf.ro, apropo.ro, mediafax.ro, dar şi Ziarul Financiar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite