Adrian Severin a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare. El s-a predat Poliţiei Capitalei: „Comedia s-a terminat. Într-o colonie nu există stat de drept”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă l-a condamnat la 4 ani cu executare pe Adrian Severin în dosarul în care fostul europarlamentar este acuzat de corupţie. Sentinţa este definitivă, iar acesta s-a predat deja Poliţiei. Procurorii DNA au cerut instanţei condamnarea acestuia la şase ani şi şase luni, la care să fie adăugat un spor de pedeapsă. Severin a susţinut tot timpul că ar trebui achitat pentru că este parte a istoriei.

UPDATE Fostul europarlamentar Adrian Severin s-a predat, miercuri seară, la Serviciul Investigaţii Criminale al Poliţiei Capitalei.

UPDATE Imediat după pronunţarea sentinţei, Adrian Severin  avut o reacţie pe Facebook. „Sentinţa a fost pronunţată. Comedia s-a terminat. Mai precis acest act al comediei. Aşa cum mă aşteptam, ceea ce a început ca o farsă jurnalistică s-a sfârşit printr-o farsă judiciară. Aceasta nu a fost lupta dintre cinste şi corupţie, ci dintre patrie şi duşmanii ei. Într-o colonie nu există stat de drept. O bătălie s-a încheiat dar istoria nu se sfârşeşte aici. Românii vor merge mai departe. Victoria va fi a lor. Victoria va fi a noastră”.

Urmează încarcerarea

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat de corupţie.Politicianul va fi încarcerat astăzi.

Fostul europarlamentar Adrian Severin (62 de ani) a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 11 septembrie 2013, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar în 23 februarie 2016 a fost condamnat, de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare.

Propriu-zis, este acuzat că a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la publicaţia britanică "The Sunday Times", care efectuau o investigaţie sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, şi votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care aceştia pretindeau că o susţin, pe de altă parte. 

La ultimul termen în procesul în care contestă condamnarea e trei ani şi trei luni, procurorul de şedinţă a solicitat judecătorilor condamnarea lui Severin la şase ani şi şase luni închisoare pentru luare de mită şi 5 ani pentru trafic de influenţă, la care a cerut să se adauge şi un spor de pedeapsă. Pedeapsa ar putea ajunge la şapte ani de închisoare. 

Conspiraţia internaţională

La ultimul termen al judecării apelului, Adrian Severin s-a arătat „exasperat” de afrmaţia potrivit căreia ar fi luat bani pentru a depune amendamente, iar totul nu ar fi decât o conspiraţie internaţională. 

„Acest proces este urmărit din străinătate şi nu a început în România. Cu zece zile înainte m-am întâlnit cu liderii Opoziţiei ruse care mi-au dat o listă cu susţinătorii oligarhilor rusi. A dispărut lista după ce mi s-a încuiat biroul”, a spus Severin. 

Totodată, politicianul a încercat să impreioneze prin activitatea sa. 

„Sunt parte a istoriei. Am fost cel mai bun preşedinte al OSCE. Am fost raportor ONU. Sunt cel mai sărac om politic din România. În Belarus toată lumea mă ştie. Am eliberat deţinuţi politici cărora le-am aparat drepturile. Este un proces politic care va produce consecinţe”, a mai spus Severin în faţa instanţei.

Condamnarea

În februarie 2016, Adrian Severin a fost condamnat la trei ani şi trei luni închisoare cu executare, fiind acuzat că a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la publicaţia britanică "The Sunday Times", care efectuau o investigaţie sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, şi votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care aceştia pretindeau că o susţin, pe de altă parte. 

Celelalte condamnări

Trei europarlamentari — Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler şi austriacul Ernst Strasser — au acceptat în perioada 2010 - 2011 „să-şi vândă serviciile” unor jurnalişti ai ziarului „The Sunday Times”, care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby. Filmaţi cu camera ascunsă, eurodeputaţii au acceptat să prezinte amendamente dedicate unui grup de lobby în schimbul unor sume de până la 100.000 de euro pe an. Înregistrările video au fost postate pe YouTube.

Eurodeputatul sloven şi cel austriac au demisionat din Parlamentul European la scurtă vreme de la izbucnirea scandalului, renunţând astfel la imunitatea parlamentară, în schimb Adrian Severin a refuzat, susţinând că este vorba de „o înscenare pusă la cale de persoane care au acţionat ca agenţi provocatori şi cu o motivaţie politică”. 

La scurtă vreme de la momentul în care Severin era trimis în judecată, fostul eurodeputat Ernst Strasser (57 de ani), judecat pentru acte de corupţie în acest caz, era déjà condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare. Iniţial, acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar Curtea Supremă austriacă a casat decizia pentru viciu de formă. Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru corupţie. El susţine că a avut suspiciuni de la început asupra interlocutorilor, apreciind că ar putea fi membri ai serviciilor secrete, dar a decis să îşi joace rolul până la capăt pentru a-i demasca. Tribunalul din Viena nu a reţinut ipoteza agenţilor secreţi prezentată de apărare.

Slovenul a făcut închisoare doar în weekend

Europarlamentarul sloven Zoran Thaler a recunoscut că a acceptat să prezinte amendamente în schimbul unor sume de bani şi în 2014 a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare şi la plata unei amenzi de 32.250 de euro.

Zoran Thaler, care a fost şi ministru al afacerilor externe al Sloveniei în perioada 1995-1997, a fost exclus din orice funcţie publică timp de cinci ani, însă tribunalul de la Ljubljana a acceptat ca acesta să-şi ispăşească pedeapsa cu închisoarea doar în timpul weekend-ului. În Slovenia există în vigoare un program al executării pedepselor în weekend, în cazul persoanelor care au fost condamnate la cel mult trei ani de închisoare, care nu s-au făcut vinovate de abuzuri sexuale şi care au un loc de muncă stabil în cursul săptămânii. 

Condamnarea fostului eurodeputat a fost pronunţată după ce acesta a încheiat un acord cu procurorii prin care şi-a recunoscut faptele, a acceptat să facă o donaţie de 15.000 de euro unui spital şi a renunţat să facă apel la decizie.

O hotărâre monstruoasă

În cazul lui Adrian Severin prima condamnare a venit la începutul acestui an. El a primit 3,3 ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. „Consider că hotărârea este monstroasă nu doar în raport cu nevinovăţia mea dovedită şi pe care o susţin cu tărie în continuare dar şi în raport cu ceea ce este de aşteptat ca nişte judecători români să facă pentru a nu pune pe umerii României povara unei ruşini nemeritate. Aceasta este o nouă pată pe roba magistraturii noastre. Ceea ce a început printr-o farsă jurnalistică pare a se încheia printr-o farsă judiciară. Voi face apel şi voi lupta până la capăt. Nimeni nu trebuie să conteze pe laşitatea mea", a scris Adrian Severin pe Facebook imediat ce a aflat decizia instanţei. 

La scurtă vreme, magistraţii au explicat şi sentinţa dată în acest caz. Judecătorii au arătat că Severin a avut în timpul procesului „o conduită procesuală nesinceră, aproape de neasumarea faptelor”. Până şi CV-ul încărcat de demniţăţi a fost în defavoarea politicianului, potrivit magistraţilor. Acesta consemna că Severin are „experienţă în demnităţi publice, dar pe care a nesocotit-o cu o gravă intenţie infracţională, conduita sa procesuală, nesinceră, aproape de neasumarea, în nici un moment, a faptului că şi-a încălcat îndatoririle pentru care a fost votat ca reprezentant al României în Parlamentul European în schimbul obţinerii de bani necuveniţi”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite