Adrian Zuckerman a primit votul Senatului american pentru postul de ambasador al SUA la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Zuckaerman
Adrian Zuckaerman

Adrian Zuckerman se pregăteşte să-şi ia în primire postul de ambasador al Statelor Unite la Bucureşti, după ce Senatul american a votat, cu 65 de voturi „pentru” şi 30 „împotriva”, numirea acestuia. Decizia senatorilor vine după ce votul fusese amânat, în luna iulie, pe fondul acuzaţiilor de hărţuire sexuală care îi fuseseră aduse lui Zuckerman de o fostă secretară.

Intrat deja în rolul de diplomat atent cu vorbele sale, Zuckerman nu a făcut valuri cu declaraţiile din cadrul audierilor în Comitetul de relaţii externe al Senatului, continuând bine cunoscuta politică a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti de a marşa pe importanţa crucială  a statului de drept. „România trebuie să continue să lupte împotriva corupţiei, să creeze un climat favorabil investiţiilor, să investească în infrastructură, sănătate şi educaţie şi să întărească administraţia publică. Lupta anticorupţie şi independenţa sistemului judiciar sunt vitale pentru prosperitatea şi securitatea României pe termen lung”, a spus acesta la audieri, amintind şi de emoţia pe care a simţit-o în timpul revoluţiei din 1989, un eveniment descris de acesta drept unul pe care şi-l dorea, dar nu credea că-l va şi trăi. 

Cariera şi acuzaţiile de hărţuire sexuală

Zuckerman, de meserie avocat, a fost nominalizat pe 25 iulie 2018 pentru funcţia de ambasador al Statelor Unite la Bucureşti. Printre motivele citate atunci de Casa Albă pentru această decizie s-a numărat şi apropierea acestuia de România, Zuckerman emigrând alături de familia sa către Statele Unite la vârstă de 10 ani. De asemenea, acest vorbeşte fluent limba română. Absolvent al Massachusetts Institute of Technology (1979) şi al New York Law School (1983, acesta a fost admis ca avocat în baroul din New York în 1984, specializându-se în tranzacţii imobiliare

Numirea lui Zuckerman în funcţie a fost amânată după ce preşedintele Trump a fost obligat să retrimită propunerea senatorilor, o obligaţie procedurală determinată de alegerile din 2018 pentru Camera Reprezentanţilor şi o treime din locurile din Senat. Dincolo de acest motiv, însă, numirea lui Zuckerman în funcţie a durat mai mult decât era de aşteptat şi pentru că senatorii din Comisia de Politică Externă au decis că se impun verificări suplimentare pentru acesta pe fondul acuzaţiilor de hărţuire sexuală care-l vizeaseră, în trecut, pe Zuckerman. În 2008, Jamie Ferrauiola, secretara sa, l-a dat pe acesta în judecată pentru că ar fi hărţuit-o sexual. Conform presei americane, femeia l-a acuzat pe Zuckerman că a obligat-o să se uite la fotografii cu femei dezbrăcate şi îi cerea detalii despre viaţa personală, că făcea „numeroase gesturi cu tentă sexuală” cu femeile din firma şi că i-ar fi informat pe angajaţi că el o lăsase însărcinată. Procesul a fost închis un an mai târziu, după ce femeia a fost plătită o sumă necunoscută de bani pentru a renunţa la acuzaţii. Publicaţia americană Rawstory.com mai arăta, în 2018, că există toate indiciile că administraţia Trump ştia de aceste probleme atunci când a făcut nominalizarea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite