Aeronavele Gripen la super ofertă, dar fără armament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suedia oferă României 24 de avioane JAS 39 Gripen, neechipate cu arme, la preţul de 1,3 miliarde de dolari, plus un program de compensare economică. Avioanele americane F-16 second-hand ar veni cu tot cu arme şi muniţie, pentru aceeaşi sumă, dar fără niciun alt avantaj economic.

Guvernul Suediei a anunţat ieri cea mai nouă variantă a ofertei sale de avioane de luptă pentru România. Contra sumei de un miliard de euro (circa 1,3 miliarde de dolari) ar fi livrate 24 de avioane JAS 39 Gripen plus un simulator de zbor care va funcţiona în România. În pachet intră instruirea a  30 de piloţi şi a 60 de tehnicieni români.

Mai citeşte şi:

Şoimul IAR 99, nas în nas cu fratele mai mare, F 16

Suedia îşi menţine promisiunea de a oferi un program de compensare economică (offset) de 100%, care s-ar concretiza în noi contracte şi locuri de muncă pentru industria aeronautică românească. Firmele vizate sunt: Aerostar Bacău, Avioane Craiova şi Romaero Bucureşti. Din momentul semnării contractului de achiziţie, primele şase aeronave ar fi livrate în termen de un an, iar ulterior în ritmul de un avion pe lună.

Avioanele JAS 39 Gripen nu ar necesita modificarea hangarelor şi a pistelor de pe aerodromurile româneşti. Mai mult, aceste avioane au capacitatea de a ateriza chiar pe şosea, având nevoie pentru decolare şi aterizare de o porţiune de numai 500 de metri lungime. Antrenarea unui pilot român, deja familiarizat cu avionul MiG 21 LanceR, pentru a zbura pe Gripen ar dura circa trei luni. Ministerul Apărării Naţionale nu a dorit să comenteze, ieri, această ofertă.

Fără arme şi muniţie

Suma de 1,3 miliarde de dolari nu include însă armamentul şi muniţia necesare avioanelor Gripen. Acestea se montează la cererea beneficiarului român şi se plătesc separat.

Plata avioanelor Gripen s-ar face după o perioadă de graţie de doi ani şi ar fi eşalonată pe durata a 15 ani. Această ofertă a fost prezentată ieri, la Ambasada Suediei la Bucureşti, de ambasadorul Mats Aberg şi de directorul  Administraţiei Produselor pentru Apărare din Guvernul Suediei, Jerry Lindbergh.

Oferta anterioară a Suediei pentru România, în valoare de circa 1,4 miliarde de euro, fusese prezentată părţii române în toamna anului 2009. Noua variantă de ofertă este menită să contracareze oferta americană de avioane F-16 second-hand. Oferta Gripen va fi înaintată celor două Comisii de Apărare din Parlamentul României, pentru a fi ulterior luată în calcul, în plenul Parlamentului, când se va decide ce model de avion va cumpăra România.

După cum se ştie, acum o lună CSAT a acceptat şi a înaintat Parlamentului propunerea Guvernului SUA de livrare de avioane F-16 second-hand. Oferta Guvernului SUA include 24 de avioane F-16 Block 25, produse în jurul anului 1980 şi folosite, până acum, de trupele americane.

Avioanele ar urma să fie livrate gratuit, dar România ar fi obligată să plătească 1,3 miliarde de dolari pentru modernizarea avioanelor F-16 şi a infrastructurii din aerodromurile româneşti. În aceşti bani sunt incluse armamentul de bord şi muniţia necesară avioanelor. Procesul de modernizare ar aduce avioanele Block 25 livrate României aproape de nivelul unor avioane F-16 Block 40, care au fost produse în anii 1988-1989.

F-16, soluţie de criză

Acum câteva zile, la o dezbatere televizată, preşedintele Traian Băsescu a explicat decizia CSAT de a cumpăra avioane de luptă second-hand. „Credeţi că băieţii ăştia de la aviaţia militară n-ar fi vrut un Gripen nou, un Eurofighter sau un F35 nou?

L-ar fi dorit cu tot sufletul lor, dar au spus: «domnilor politicieni, cât ne putem întinde?» Şi atât luăm de la gura unora ca să punem un miliard să instruim piloţii, să facem pistele, să facem upgradarea; ne trebuie 1,2 miliarde sau 1,1 miliarde. Şi atât e mult pentru noi în situaţia actuală. Deci aici suntem. Cine are pretenţii dincolo de ce putem nu face decât să vorbească nerealist", a susţinut şeful statului.

Decizia CSAT de acum o lună s-a bazat pe o propunere a conducerii Ministerului Apărării Naţionale. „CSAT a avut opţiunea Armatei, a adop-
tat-o pentru că, din punctul nostru de vedere, al civililor, era singura căreia îi puteam face faţă financiar. Nici acesteia nu-i putem face faţă financiar în mod corespunzător, pe exigenţele anunţate deja de americani, dar Ministerul Apărării intră într-un proces de negociere cu Statele Unite pentru ca plata să se facă eşalonat", a explicat preşedintele Băsescu.

"Oferim României avioane JAS 39 Gripen absolut noi, complet interoperabile cu avioanele NATO, cu offset sută la sută."
Jerry Lindbergh
director pentru export Gripen

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite