„Afacerea panseluţa“: firmele abonate la contracte publice de peste 250 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ADP din subordinea primarului liberal Andrei Chiliman a cheltuit peste 115 milioane de euro pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi în ultimii cinci ani
ADP din subordinea primarului liberal Andrei Chiliman a cheltuit peste 115 milioane de euro pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi în ultimii cinci ani

În ultimii cinci ani, autorităţile locale au cheltuit peste 250 de milioane de euro pentru amenajarea şi îngrijirea spaţiilor verzi, reiese dintr-un raport care centralizează contractele încheiate publicate pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

În perioada 2011-2015, 23 de autorităţi locale şi instituţii publice au încheiat 36 de contracte pentru a-şi înfrumuseţa împrejurimile. Mai exact, acestea au cheltuit peste 1,1 miliarde de lei pentru a cumpăra servicii de amenajare şi îngrijire a parcurilor, a locurilor de joacă pentru copii şi a spaţiilor destinate câinilor, reiese dintr-un raport centralizat al achiziiţilor publice din acest domeniu prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) realizat de Ministerul Comunicaţiilor.

Primele cinci cele mai generoase autorităţi au atribuit contracte în valoare de aproape un miliard de lei. Pe lângă primării, şi instituţii precum Banca Naţională a României, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, Romatsa şi Romsilva au avut astfel de contracte în ultimii cinci ani.  

Primăria Sectorului 1: 115,5 de milioane de euro

Administraţia Domeniului Public din Sectorul 1 al Capitalei îşi adjudecă detaşat primul loc în topul cheltuielilor, cu trei contracte în valoare totală de aproape 510 milioane de lei (115,5 de milioane de euro) cu TVA. Toate trei au un numitor comun: firma Triumf Gardening SRL, înfiinţată în anul 2000 de Dan Greeruş. Greeruş a ridicat, în ultimii ani, o adevărată reţea de firme de grădinărit. Deşi îşi conduce afacerile discret, în contractele cu statul a avut parteneri ceva mai notorii. În firma Triumf Gardening l-a cooptat, în 2005, pe Florin Valentin Petrescu, despre care s-a scris că ar fi un apropiat al politicienilor PSD şi, mai apoi, PNL. Petrescu a fost partener de afaceri şi cu Petronel Butuc, un „veteran” al contractelor pentru „panseluţe”. 

Firme controlate sau administrate de Petronel Butuc au câştigat, de-a lungul timpului, numeroase contracte cu statul tot pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi. Una dintre ele, Soluţii Urbane SRL, a devenit notorie după ce a primit 600.000 de euro de la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) pentru a monta 150 de jardiniere în centrul Capitalei - adică 4.000 de euro jardiniera. 

Primul contract atribuit în perioada 2011-2015 de ADP Sectorul 1 pentru amenajarea şi îngrijirea spaţiilor verzi a avut o valoare de peste 3,8 milioane de lei şi a fost împărţit de Trimf Gardening SRL cu Green Gardens Prestări Servicii SRL, o firmă înfiinţată cu doar câteva luni înainte. 

image

Societatea Green Gardens Prestări Servicii SRL a fost fondată în ianuarie 2011 de Mircea Cristian Morozan (foto dreapta), consilier local din partea PNL în Primăria Sectorului 4 între anii 2008-2012. În mai, firma se înscrie la licitaţie, alături de firma patronată de Greeruş şi Petrescu, pentru a câştiga contractul în sectorul în care primar era şi atunci tot liberalul Andrei Chiliman. 

Morozan era fondator şi acţionar unic al Green Gardens Prestări Servicii SRL, conform datelor depuse la Registrul Comerţului. La o săptămână după ce a primit contractul, Morozan cedează acţiunile către alţi doi acţionari, el păstrând doar 5% din firma pe care o înfiinţase. Firma nu se regăseşte însă în declaraţia de avere de depusă de politician în 2012. 

„Am renunţat atunci la firmă pentru că m-am gândit că mi-ar putea aduce prejudicii, eram şi consilier local atunci şi m-au sfătuit mai mulţi că nu e în regulă să fac şi afaceri în acelaşi timp”, explică politicianul.

Morozan nu-şi aminteşte că a câştigat vreodată un contract pe bani de la buget, nu-şi aminteşte nici de parteneriatul cu Triumf Gardening SRL, însă ţine minte că l-a cunoscut pe unul dintre patronii acesteia, Florin Valentin Petrescu, tot în politică. „L-am cunoscut la ceva cu PNŢ-ul, nu mai ţin minte exact. Dar ce legătură are?”, spune Morozan. „Bineînţeles că aveam experienţă în domeniu atunci când am înfiinţat firma cu acest profil de grădinărit”, continuă politicianul. Înainte de a deveni consilier local, Morozan a fost director-adjunct al Direcţiei de Administraţie a Pieţelor din Sectorul 4, până în 2008. În 2009, Morozan a fost numit şi director-general al SC Telecomunicaţii CFR SA. 

Celelalte două contracte pentru îngrijirea spaţiilor verzi din sectorul condus din 2004 încoace de Andrei Chiliman au fost acodate în aceeaşi lună: decembrie 2012. 

Primul are o valoare-record în domeniu: peste 109 milioane de euro. Contractul-mamut a fost câştigat de o asociere de cinci firme. Liderul grupului era tot Triumf Gardening SRL, care a împărţit banii cu Romprest Service SA, controlată de omul de afaceri Florian Walter, extrădat la începutul acestei luni din Emiratele Arabe Unite, unde fugise din mai 2015. Patronul clubului de fotbal Petrolul Ploieşti se află acum în arest preventiv pentru înfiinţarea unui grup infracţional organizat în dosarul „Romprest”. 

Florian Walter adus in tara  Foto InquamPhotos/Octav Ganea

Florian Walter este acuzat de evaziune şi spălare de bani. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Altă firmă din acest contract este Geca P.M. Impex SRL a lui Gelu Palamaru, fostul şef al Ocolului Silvic din Comana şi fost coleg de facultate cu liderul Gheorghe Flutur. În Comana, Palamaru deţine acum vila-pensiune Casa Comana, precum şi un parc de aventură cu acelaşi nume. Geca Impex a avut şi contracte cu Primăria Sectorului 2 pentru furnizarea de „mobilier urban”, câştigând un contract-cadru de 4,65 milioane de lei în 2013. 

image

Al treilea asociat din grupul care a câştigat contractul este Maxi Design SRL, deţinută pe atunci de oamenii de afaceri Ion Leescu şi Cristian Balaban. Între timp, Leescu a devenit acţionar unic. 

Leescu deţine şi firma Edil Construct Design SRL, care a câştigat mai multe contracte cu Primăria sectorului 1, printre care şi cea pentru protecţia mediului înconjurător (amplasare pungi şi mănuşi de unica folosinţă pentru posesorii de câini). 

În Minnie Com SRL, cea de-a treia firmă în care mai deţine acţiuni în prezent, Leescu a fost partener cu Emanoil Bocean, consilier al primarului Andrei Chiliman. 

Ultimul partener din grupul condus de Triumf Gardening este Garden Center SRL, un nume deja notoriu în lumea contractelor publice pentru „panseluţe”. Firma face parte dintr-o reţea de opt firme cu acest profil controlate de Iuliana Mladen Lazăr, fostă consilieră prezidenţială a lui Ion Iliescu şi partenerul ei, omul de afaceri Ion Olteanu. Firmele celor doi au fost deseori în centrul scandalurilor privind supraevaluarea lucrărilor de amenajare şi peisagistică, regăsindu-se şi într-un dosar DNA în care viceprimarul oraşului Miercurea-Ciuc a plătit chiar firmei Garden Center SRL peste 188.000 de lei pentru a îndepărta gunoaie de pe un teren pe care, în realitate, nu se aflau gunoaie. 

Acelaşi grup şi-a adjudecat şi singurul contract artibuit în ultimii cinci ani de ADP Sector 2. De acolo, Garden Center Grup SRL, fondată de Ion Olteanu, a câştigat 27 de milioane de euro.  

Firma Garden Center Grup SRL este şi beneficiarul singurului contract încheiat pentru astfel de servicii de Municipiul Rovinari. De acolo, firma a câştigat 9,75 milioane de lei.

La 10 zile după ce a atribuit acest contract-mamut, ADP Sector 1 a atribuit şi cel de-al treilea şi ultimul contract. În valoare de 5,5 milioane de euro, acesta a fost câştigat de o singură firmă: Triumf Gardening a tandemului Greeruş-Petrescu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite