Afaceri cu câini metis. Cum au ajuns animalele fără pedigree mai scumpe decât cele din rasa pură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bulldog

O afacere cu câini fără pedigree din România a ajuns în atenţia autorităţilor italiene. Patru mandate de percheziţie au scos la iveală faptul că mai multe persoane din Dej, judeţul Cluj, vindeau câini metis ca fiind din rasa Bulldog Francez.

Fenomenul traficului de câini din rase comune si cu pedigree fals este întâlnit mai ales în Europa de Est. În România sunt câţiva zeci de crescători de câini neavizaţi care păcălesc cumpărătorii foarte uşor. Autorităţile ridică din umeri, arată digi24.ro. Poliţia animalelor a fost înfiinţată la noi în ţară abia de curând. Totuşi, la comanda procurorilor italieni, zilele trecute a fost descoperită o afacere ilegală cu aşa-zişi Bulldogi Francezi, în Municipiul Dej.

„Au fost identificate 24 de exemplare canine, microcipuri, carnete de sănătate si paşapoarte pentru animale, dar şi medicamente de uz veterinar. În primul rând, aceşti crescători nu respectă niciun regulament al Asociaţiei Chinologice şi nu fac parte din ea. Pentru că împerechează câinii la întâmplare, aceştia se nasc cu defecte genetice”, a declarat Beatrice Milonean, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj. 

Sorin Spaller, vicepreşedintele Asociaţiei Chinologilor Cluj, susţine că exemplarele vândute au defecte genetice. „Acea culoare a bulldogului din imagine, nu este o culoare omologată de standardul rasei. În mod normal Regulamentul Asociaţiei Chinologice române permite reproducţia unui câine după vârsta de 14 luni până la vârsta de 8 ani şi nu au voie sa facă mai mult de 3 monte în 2 ani. Ei înmulţesc femela o dată la 6 luni. Afacerea cu câini devine astfel profitabilă. O femelă face 10 pui pe an, care se vând cu 2.000 de euro bucata. Un buldog francez originar, de culoare bej, poate costa chiar cu 600 de euro mai puţin”, a subliniat Sorin Spaller.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite