Afaceri ilegale cu bani europeni în Ministerul Sănătăţii. Reprezentantul Băncii Mondiale: „Noi suntem cei care validează rezultatele licitaţiilor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetatorii au ridicat documente şi calculatoare de la sediile instituţiilor FOTO Mediafax
Anchetatorii au ridicat documente şi calculatoare de la sediile instituţiilor FOTO Mediafax

Procurorii anticorupţie au luat luni la puricat mai multe spitale, dar şi Ministerul Sănătăţii, în urma unei sesizări făcute de Oficiul European de Luptă Antifraudă. Funcţionari publici şi medici sunt acuzaţi că ar fi trucat licitaţiile prin care au fost dotate şi reabilitate maternităţile în perioada 2008 - 2011.

Un nou scandal scoate la iveală corupţia din sistemul de sănătate românesc. Luni, la primele ore ale dimineţii, procurorii au descins la sediul Ministerului Sănătăţii, dar şi la trei spitale publice din Bucureşti într-un dosar care vizează fapte de corupţie privind achiziţiile din cadrul programului naţional de dotare şi reabilitare a maternităţilor.
În urma celor 20 de percheziţii au fost ridicate mai multe documente şi calculatoare, atât de la spitalele Polizu, Cantacuzino şi C.C. Iliescu cât şi de la Ministerul Sănătăţii. De asemenea, în vizorul DNA se află şi Asociaţia Română de Neonatologie.
 
Anchetatorii, care au colaborat în acest dosar cu autorităţile din Marea Britanie şi din Olanda, susţin că funcţionarii publici şi medicii care au făcut parte din comisiile de atribuire a unor contracte ar fi dat preferenţial contracte finanţate de Banca Mondială şi de Banca Europeană de Investiţii în perioada 2008 – 2011. În plus, procurorii spun că firma olandeză de echipamente medicale care ar fi beneficiat de contractele ilegale ar fi oferit funcţionarilor care au avantajat-o diverse bunuri şi servicii.

Angajaţii au stat pe holuri jumătate de zi

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Răzvan Vulcănescu, a declarat că nu cunoaşte cu exactitate care a fost valoarea contractului prin care cele peste 160 de maternităţi din ţară au primit echipamente medicale noi.

„Sunt verificate mai multe licitaţii, nu pot spune dacă a fost sau nu vorba despre contracte oferite cu dedicaţie pentru că este vorba de o achiziţie desfăşurată acum şapte ani. Noi nu aveam informaţii cum că ar fi existat nereguli la aceste licitaţii”, a explicat Vulcănescu.
 
În timp ce procurorii verificau documentele, angajaţii din minister au stat pe holurile instituţiei, timp de mai multe ore. Vizate au fost trei departamente minister: Departamentul Achiziţii, Unitatea de Management a Proiectelor Băncii Mondiale şi Departamentul de Dispozitive Medicale.

Şeful de clinică, în vizorul DNA

Chiar dacă momentan urmărirea penală a fost începută „in rem”, adică faţă de fapte, doctorul Adrian Crăciun, şeful Clinicii de Neonatologie de la Spitalul Cantacuzino, a avut parte luni, dis-de-dimineaţă, de vizita procurorilor DNA, care au făcut o percheziţie în cabinetul său.

Pe lângă documente, anchetatorii i-au ridicat şi computerul, la percheziţie fiind prezent inclusiv directorul Spitalului Cantacuzino, Iulian Brezean. „Sunt verificate strict documentele legate de programul naţional de neonatologie”, a precizat ieri şeful unităţii medicale.

Sesizarea, făcută de un organism internaţional

Concret, sesizarea a plecat de la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) care a transmis informaţiile către autorităţile române. „OLAF a descoperit posibile acte de corupţie şi fraudă la contracte privind furnizarea de aparatură medicală finanţate prin fonduri UE“, potrivit instituţiei.

Scandalul privind posibilele acte de corupţie şi fraudă la achiziţii de aparatură din fonduri externe pentru maternităţi a stârnit numeroase reacţii în rândul specialiştilor. Deşi admite că proiectul Băncii Mondiale (BM) a fost o gură de oxigen pentru nou născuţii din România, profesorul Maria Stamatin, directorul Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi, spune că reprezentanţii BM au venit în repetate rânduri pentru a verifica dacă echipamentele funcţionează.

„Nu cred că avem echipamente olandeze în spital. Oricum, aceeaşi aparatură a primit-o toată lumea pentru că în program, care s-a derulat foarte greu, au fost incluse toate maternităţile. S-au făcut foarte multe controale, iar specificaţiile tehnice au fost verificate şi reverificate”, a declarat medicul.

Banca Mondială: „Noi suntem cei care validează rezultatele licitaţiilor!“

La rândul său, Richard Florescu, director de program la Banca Mondială, susţine că proiectul aprobat în noiembrie 2004 a devenit unul concret în 2005. De altfel, specialistul spune că toate licitaţiile organizate de Ministerul Sănătăţii au fost validate de consiliul de administraţie al Băncii Mondiale.

„Procedurile noastre sunt riguroase. Dacă nu primesc acordul consiliului, nu se semnează contractul. În cei nouă ani, au existat şi întârzieri, dar ele sunt inerente, mai ales dacă există şi discontinuitate şi se schimbă cei aflaţi la guvernare”, a explicat Florescu. Finanţarea oferită de Banca Mondială în aceşti ani s-a ridicat la nu mai puţin de 80 de milioane de euro, a precizat specialistul.

Un nou acord cu Banca Mondială, semnat marţi

„Am reuşit să facem o treabă bună prin acest proiect, rezultatele se pot vedea în indicatorii de sănătate. România a făcut progrese semnificative în domeniul neonatologiei”, a completat directorul de program, adăugând că Banca Mondială va finanţa în continuare proiecte din domeniul sanitar, în ciuda anchetei aflată în desfăşurare. „Chiar azi se semnează un acord cadru pentru un nou proiect”, a spus Richard Florescu. Potrivit acestuia, finanţarea este de 250 de milioane de euro, timp de şase ani.

Pe de altă parte, Marius Sepi, vicepreşedintele SANITAS, consideră că noul scandal din sănătate nu va fi nici ultimul. „Mă bucur că organele judiciare au luat taurul de coarne. Descoperim că, de fapt, sunt bani în sistem, doar că ajung în buzunarele cui nu trebuie. Cei care sunt vinovaţi trebuie să plătească”, a precizat Sepi.

România, în topul mortalităţii infantile

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile, respectiv 9,4 decese la mia de copii născuţi vii, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, principala cauză fiind naşterile premature. Rata mondială anuală a mortalităţii copiilor cu vârsta de până la cinci ani a scăzut cu 40% din anii ’90, când se înregistrau 12 milioane de decese, la 6,9 milioane în zilele noastre.

În ceea ce priveşte mortalitatea mamelor, rata a scăzut cu 50% pentru acelaşi interval de timp, de la 540.000 de decese pe an, la 287.000, potrivit cifrelor. Astfel, specialiştii arată că ajutoarele financiare externe sunt o necesitate pentru a resuscita sistemul sanitar românesc.

„Echipamentele pe care le-am primit au fost binevenite. Am reuşit, în câţiva ani, să salvăm o parte din copii datorită aparaturii de care am beneficiat prin proiect“, a declarat profesorul Maria Stamatin.

Pe aceeaşi temă:

Percheziţii la sediul Ministerului Sănătăţii şi la mai multe spitale din Capitală privind achiziţiile publice

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) efectuează luni dimineaţă percheziţii la sediul Ministerului Sănătăţii precum şi la sediile mai multor spitale publice din Capitală. Concret, descinderi au loc la 20 de adrese din Bucureşti, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de funcţionari publici, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite