Afacerile secrete ale lui Darius Vâlcov: hotelul, galeria de artă, spălătoria şi firma de construcţii. "Şi-a amenajat biroul senatorial cu bani din şpagă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi complici ai fostului ministru de Finanţe, fostul senator Darius Vâlcov (PSD), au recunoscut la DNA că erau folosiţi de politician pentru a fi interfaţa lui în mai multe societăţi.  Aceştia au explicat care erau afacerile secrete ale lui Darius Vâlcov.

Detaliile apar în cazul în care procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, la data faptelor primar al municipiului Slatina şi ulterior senator, pentru luare de mită — două infracţiuni — şi trafic de influenţă, în cel de-al doilea dosar.

Este vorba de mai multe firme, cele mai importate controlează un hotel, o curăţătorie chimică, un complex imobiliar şi o societate care a pus monopol pe lucrările de reabilitare din Slatina.  La aceastea se adaugă societatea care controla viitoarea galerie de artă din Capitală, care a fost în centrul primului dosar al lui Darius Vâlcov.  Galeria de artă Raphael era pe o societate coordonată de fosta Miss Univers România 2011, Larisa Popa. Toţi cei implicaţi în aceste firme au dat ample declaraţii procurorilor DNA. Unul dintre oamenii cheie este Lucian Şuşală- fost şofer al lui Darius Vâlcov, care a recunoscut că era cel care căra banii din mită, şi a confirmat acuzaţiile DNA.

Unde s-au dus banii

Petre Bogdan Timofte- reprezentantul societăţii Bogmar Pro Design – una din firmele folosite pentru a spăla o parte din banii primiţi ca mită a arătat că zecile de mii de euro au fost utilizate „pentru renovarea hotelului City, pentru blocurile de la Strehăreţi, pentru spălătorie şi cabinetul senatorial”.

Petre Bogdan Timofte: “După primirea sumelor respective de bani, conform facturilor, eu achiziţionam materiale de construcţii de la diverşi furnizori şi plăteam firmele de prestări servicii pentru contractele de subantrepriză încheiate de firma mea cu alte societăţi. Astfel, pentru lucrările la City hotel, Bogmar Pro Design SRL a încheiat contracte de subantrepriză cu SC hard Still Om SRL pentru lucrări la reţeaua electrică a hotelului, SC Rom GroupInstal Construct SRL pentru lucrările de instalaţii sanitare, termice şi ventilaţie, SC Cinel  Trupy SRL pentru manoperă finisaje.

Petre Bogdan Timofte: “Conform extraselor de cont, suma de 84.216 lei a fost folosită pentru lucrări de construcţii executate de ansamblul de locuinţe din cartierul Strehareţi din Slatina, suma de 200.906, 88 lei a fost folosită pentru amenajare spaţiu curăţătorie chimică aparţinând SC Spotless Services SRL. Precizez că atât hotelul, blocurile de la Strehareţi, cât şi SC Spotless Services SRL erau firme care în realitate aparţineau lui Vâlcov Darius Băgdan. Pentru lucrările de construcţie şi amenajări la blocurile din Strehareţi şi curăţătoria chimică am executat lucrări din dispoziţia lui Şuşală Lucian Petruţ, iar de la acesta ştiam că aparţin în realitate lui Vâlcov Darius Băgdan”.
 
Lucrări la cabinetul senatorial

Petre Bogdan Timofte: “Totodată, din suma totală precizată mai sus am mai executat lucrări în valoare de 75.007, 01 lei la biroul senatorial al lui Vâlcov Darius Băgdan din Slatina, tot din dispoziţia lui Şuşală Lucian Petruţ. O parte din banii primiţi de la SC Plus Confort SRL. au fost folosiţi şi pentru plata salariaţilor firmei Bogmar Pro Design, cât şi pentru alte cheltuieli necesare firmei, respectiv cheltuieli de transport, de întreţinere şi alte utilităţi, precum şi taxele aferente către bugetul de stat”.

“Vâlcov mi-a propus să administrez hotelul”

Dorina Cristina Barbu a povestit cum din şomeră a ajuns să administreze un hotel.
Dorina Cristina Barbu: “În primăvara aceluiaşi an, l-am contactat din nou pe Vâlcov Darius Bogdan şi l-am întrebat dacă mai este valabilă oferta cu locul de muncă, iar acesta mi-a spus să-l contactez pe Şuşală Lucian Petruţ.  L-am găsit pe acesta la hotelul City, împreună cu Timofte Bogdan, aceştia ocupându-se de coordonarea lucrărilor de construcţie. Din câte am constatat, Şuşală Lucian Petruţ avea cunoştinţă despre venirea mea şi rolul pe care urma să îl am în dezvoltarea afacerii. Şuşală Lucian Petruţ mi-a spus că urma să decid cu arhitectul în legătură cu amenajarea interioară a hotelului şi a restaurantului. După aproximativ două luni de când mi-am început activitatea, m-am întâlnit cu Vâlcov Darius Bogdan, care mi-a propus să administrez hotelul, eu fiind de acord. Acesta  mi-a cerut  ca administrarea să fie efectuată printr-o societate comercială, condiţia pusă de mine fiind ca această societate să fie nou înfiinţată.

Dorina Cristina Barbu: “Astfel, Vâlcov Darius Bogdan mi-a spus să înfiinţez o societate pe numele meu. După ce am ales denumirea firmei, respectiv SC City Hotel & Lounge SRL, i-am prezentat-o lui Şuşală Lucian Petruţ care ulterior şi-a dat acceptul. Şuşală Lucian Petruţ mi-a spus că sediul social să fie declarat pe strada Lipscani nr. 18 camera 4. După ce am înfiinţat firma, Şuşală Lucian Petruţ mi-a spus că urmează să închei un contract de subînchiriere cu SC SGV Development SRL, administrată la momentul respectiv de Mocanu Marian Alexandru, care de asemenea închiriase clădirea de la Casa de Cultură a Tineretului Slatina”.

Cum se făceau investiţiile

Dorina Cristina Barbu: “În ceea ce priveşte investiţiile efectuate în amenajarea hotelului, acestea au fost efectuate de către SC Bogmar Pro Design SRL, administrată de  Timofte Bogdan. Referitor la construcţia hotelului, precizez că lucrările de amenajare, precum şi toate obiectele de mobilier interior (televizoare, paturi, dulapuri, comode, uşi, mochete, obiecte sanitare, mobilierul de bucătărie – frigidere, cuptoare -, instalaţia electrică şi corpuri de iluminat, mobilierul de restaurant), cu excepţia mobilierului de terasă, lenjerii şi suporţii de bagaje din camerele de hotel, au fost achiziţionate de către SC Bogmar Pro Design SRL, iar SC Cafmin SRL a amenajat parcarea dintre hotel şi Catedrală …Din câte cunosc, proprietarul în fapt al hotelului ar fi Vâlcov Darius Bogdan. În toate discuţiile pe care le-am purtat cu Şuşală Lucian Petruţ, referitoare la activitatea hotelului City, precum şi remiterea sumelor către acesta, s-au făcut în condiţiile în care îmi spunea că îl reprezintă pe Vâlcov Darius Bogdan”.

“Am decis să intru ca şi administrator în SGV Development SRL”

Cristian Marian Ghenciu a devenit asociat şi administrator la SC SGV Development SRL, în urma înţelegerii cu Darius Vâlcov.
Cristian Marian Ghenciu: „Afacerea hotelului City din Slatina era afacerea deţinută de Vâlcov Darius Bogdan. Orice discuţie pe care am avut-o referitoare la administrarea şi la cumpărarea SC SGV Development SRL am avut-o numai cu Vâlcov Darius Bogdan. După o discuţie, în ianuarie 2015, cu Vâlcov Darius Bogdan am decis să intru ca şi administrator în SGV Development SRL şi după aceea să am şi calitatea de asociat. Iniţial am plătit, întrucât aşa mi-a zis Vâlcov Darius Bogdan să fac, 90.000 lei către Barbu Dorina şi 260.000 către Şuşală Lucian Petruţ, sumă care reprezenta o parte din valoarea investiţiei întrucât Vâlcov Darius Bogdan mi-a spus că investiţia se ridică în jurul sumei de 4.000.000 lei. În ceea ce priveşte investiţiile făcute la hotelul City, acestea sunt făcute de către SC Bogmar Pro Design SRL ca şi societate deţinută şi administrată de către Petre Bogdan Timofte, dar societate care era deţinută şi administrată în fapt tot de către Vâlcov Darius Bogdan”.

“Plus Confort SRL era controlată de către Vâlcov”

Petre Bogdan Timofte a confimat că una din firmele lui Darius Vâlcov  avea monopol pe unele lucrări ale Primăriei Slatina.
Petre Bogdan Timofte: „Ştiam de la Şuşală Lucian Petruţ că trebuie să primesc o sumă de bani de la SC Plus Confort SRL iar eu cu această sumă trebuia să execut mai departe lucrări de amenajare la hotelul City din Slatina, despre care ştiam în mod cert că este controlat de Vâlcov Darius Bogdan. De altfel, Şuşală Lucian Petruţ era omul de încredere al lui Vâlcov Darius Bogdan şi toate dispoziţiile date de acesta din urmă erau retransmise de către Şuşală Lucian Petruţ la rândul lui. Mai ştiam faptul că şi firma SC Plus Confort SRL era controlată de către Vâlcov Darius Bogdan, întrucât aceasta primise foarte multe contracte de la Primăria Slatina, practic deţinând un monopol pe piaţa reabilitărilor de blocuri din Slatina, având astfel 90% din totalul contractelor de reabilitare încheiate de primărie cu diverse firme” .

Tăcerea lui Darius Vâlcov

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov nu a făcut declaraţii şi nici nu a propus administrarea de probe în apărarea sa pe parcursul urmăririi penale efectuate de DNA în cel de-al doilea dosar în care a fost trimis în judecată. Potrivit datelor din rechizitoriu, pe parcursul urmării penale, "inculpatul nu a făcut declaraţii, nu a formulat cereri şi nu a propus probe în apărarea sa".
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite