Eveniment

articolul anterior articolul urmator

AFP, despre satele părăsite ale României şi votul diasporei, care poate schimba ţara

20
8 Nov 2019 21:26:15
Autor: Alina Vasile
Casă abandonată din Pârâieşti FOTO AFP
Casă abandonată din Pârâieşti FOTO AFP

Cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale 2019 din România, agenţia franceză de ştiri AFP a publicat un material din satul argeşean Pârâieşti, care reflectă depopularea mediului rural şi modul în care influenţează diaspora rezultatul votului.

Jurnaliştii de la AFP remarcă faptul că Pârâieşti arată ca orice sat din România. Dar asta numai la prima vedere, pentru că odată luate la pas uliţele sale, descoperi casele abandonate şi lăsate în paragină.
 
„Cu o icoană fixată pe perete, haine agăţate în cui, o masă şi două scaune pe prispă, Pârâieşti arată, cel puţin la prima vedere, ca orice alt sat din România. Dar Pârâieşti este mai mult un sat fantomă: cu o populaţie de doar 250 de oameni, aproape o casă din două este părăsită. Starea de abandon devine evidentă doar la o inspecţie mai atentă: stâlpii de lemn sunt crăpaţi, acoperişurile parţial prăbuşite, iar curţile, năpădite de buruieni“, scrie AFP. 
 
„N-au mai rămas mulţi oameni pe strada asta. Mulţi au plecat sau au murit“, spune Viorica Bălăşoiu, în vârstă de 70 de ani, care locuieşte singură în casa ei de pe un deal.
 
 
Casa părăsită în Pârâieşti FOTO AFP
 
De la căderea comunismului în urmă cu 30 de ani, aproximativ patru milioane de români dintr-o populaţie totală de 20 de milioane au părăsit ţara în căutarea de locuri de muncă mai bine plătite.
 
Dar tocmai voturile acestor „români din diaspora pe care le vânează candidaţii la alegerile prezidenţiale de duminică ar putea să încline balanţa, scrie AFP. 
 
În 2009, de exemplu, 100.000 de voturi din diaspora l-au ajutat pe Traian Băsescu să-l învingă pe Mircea Geoană.
 
Anul acesta, în capitalele occidentale au fost înfiinţate de trei ori mai multe secţii de votare pentru emigranţi, după ce cozile lungi de la alegerile precedente au declanşat acuzaţii privind organizarea proastă şi au dus la demisia a doi miniştri de Externe. În plus, alegătorii au la dispoziţie trei zile pentru a-şi exprima votul.
 

„Viitorul tău este în România“

 
De această dată, cei trei candidaţi din topul sondajelor s-au adresat diasporei direct în discursurile lor de campanie, rugându-i să vină acasă, întrucât „viitorul lor este în România”.
 
În ciuda pledoariilor politicienilor, proporţia românilor care doresc să se întoarcă a scăzut la 47% de la 57% în 2017, potrivit unui sondaj efectuat în rândul a 1.810 emigranţi de agenţia de cercetare Open-I.
 
Corupţia este în topul listei de motive pentru care refuză să se întoarcă, un flagel pe care simt că politicienii nu reuşesc să-l stârpească. 
 
Guvernul lui Dăncilă, aflat la putere din 2016 până luna trecută, s-a confruntat cu proteste masive faţă de corupţie, românii din diaspora veniţi acasă pentru a-şi vedea familiile participând la manifestaţii.
 
Denumirea românească pentru cetăţenii plecaţi în străinătate este de „căpşunari“, termen încetăţenit la începutul anilor 2000, când mii de muncitori sezonieri au plecat în Spania, mai scrie AFP. În prezent, însă, tot mai mulţi români cu studii superioare îşi părăsesc ţara. În primele nouă luni ale anului, românii au depus două milioane de cereri pentru locuri de muncă pîn străinătate, potrivit site-ului de recrutare eJobs.
 
„Tot mai mulţi specialişti şi oameni de afaceri vor să plece, cei mai mulţi pentru totdeauna”, a spus CEO-ul eJobs România, Bogdan Badea.
 

Efectele benefice

 
Chiar dacă nu se întorc, emigranţii - care câştigă în străinătate mai mult decât salariul net mediu din ţară (în valoare de 3.100 lei) - îşi investesc economiile tot acasă, în 2018 trimiţând aproape trei miliarde de euro familiilor rămase în ţară.
 
Adrian, în vârstă de 43 de ani, lucrează şase luni pe an în construcţii în Marea Britanie. Cu banii pe care i-a strâns, a construit în ţară o casă pentru fiica sa, lângă alte vile moderne ridicate de „căpşunari“. 
 
„Migraţia are efecte benefice: reduce şomajul şi presiunea asupra sistemelor de sănătate şi educaţie, creşte produsul intern brut şi reduce nivelul sărăciei în ţara de origine“, a spus sociologul Alin Teodorescu pentru AFP.
 
În Pârâieşti, Nicolae Ion se încăpăţânează să rămână în ţară.
 
„Sărăcia mă împinge să plec, dar dacă o fac, locul ăsta va fi invadat de buruieni. Înainte, când mergeam la magazin să iau pâine, vedeam o mulţime de copii. Acum n-au mai rămas“, remarcă mâhnit bărbatul de 42 de ani, ai cărui fraţi lucrează în Europa.
 
La capătul celălalt al satului, doi cai pasc în locul de joacă al unei şcoli închise în urmă cu patru ani, conturează AFP imaginea satului abandonat. 
 
FOTO AFP

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

imsi imsi
8.11.2019, 22:03:47

Daca in 2009 aia 100000 stateau cu mina n kur romania era alta acum si aia se intorceau acasa. L au votat be Basescu ca le cinta despre democratie. Acu ce mai zic cind ii declarat informator cu acte n regula ? S au alti democrati care au ales niste tigani primari in capitala tarii ? Aia din strainatate ar trebui sa voteze acolo pt presedintii de acolo nu sa voteze din auzite si din ce vad la TV uri pt soarta celor ce i au lasat acasa si sa i nenoroceasca votind tot felul de ticalosi.

-1 (11 voturi)
_wakki m
9.11.2019, 00:30:20

Comentariu considerat abuziv.

Smeritu Pahomie
9.11.2019, 00:44:45

...Cand vezi asa meleaguri manoase ...nu-ti poti inchipui ce teroare i-au facut pe acei oameni sa plece unde au vazut cu 2 ochi.....doar #CIUMA ROSIE si STATUL-SECURIST-MAFIOT este cauza .......ca si dupa 30 de ani nu mai scapa tara asta de cancerul asta nenorocit.....chiar daca tara a intrat in UE ....cancerul tot nu ne lasa....ba chir a patruns si acolo prin nepotii si copii lor securisti....

+3 (5 voturi)
M Alex
9.11.2019, 03:39:44

"Cu banii pe care i-a strâns, a construit în ţară o casă pentru fiica sa, lângă alte vile moderne ridicate de „căpşunari“ Da, cam asta e tot ce se poate spune despre cei din strainatate. Cei mai multi sunt participanti la competitia "care are vila mai mare pe din-afara". Ca pe dinauntru nu e nimic, satele raman tot goale, nu se investeste in nimic pentru ca acesti oameni nu stiu decat sa traga ca robii, nu au initiative si nu au mai multa perspectiva decat cei din tara, pentru ca acolo unde muncesc nu au timp decat sa stranga bani, si aia din ce in ce mai putini. Stiu din experienta ce vorbesc. Majoritatea romanilor plecati pe care-i cunosc asta au facut: au ridicat un morman de boltari cu acoperis (neaparat cu cel putin doua etaje). Si asa a ajuns tara un muzeu de case hidoase si neterminate in sate pustii si fara niciun viitor

+3 (3 voturi)
M Costi
9.11.2019, 05:42:27

Fake news ! Articol de campane electorala. Orase si sate parasite partial sau total sunt oriunde in Lume , incepand din SUA , Canada , Australia , China , Italia , Spania sau Portugalia ! Chicago este doar un exemplu. Oamenii , in special cei tineri , se muta acolo unde gasesc de lucru si unde obtin venituri mai mari si unde traiesc mai bine. Privind afirmatia manipulatoare ...Corupţia este în topul listei de motive pentru care refuză să se întoarcă..." , n-are un suport real , cei mai multi dintre romanii care au plecat au facut acest lucru pt salariile mai mari din Occident , fara nicio legatura cu coruptia. Cum de altfel se afirma chiar in articol : "...aproximativ patru milioane de români dintr-o populaţie totală de 20 de milioane au părăsit ţara în căutarea de locuri de muncă mai bine plătite..." ! P.S. Ni se spune ca articolul este o preluare dupa "...agenţia franceză de ştiri AFP..." , fara a se numi si autorul,autorii ! Probabil ca acest lucru nu este intamplator , autorul/autorii fiind ...român(i) ! Iar cei mai mari denigratori ai românilor si României sunt unii ...români !

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (20)