AFP, despre victoria lui Iohannis: „Parcursul atipic al «germanului de Transilvania» devenit preşedinte”. Presa germană: „O surpriză”, „O senzaţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis în Piaţa Universităţii. FOTO: Mediafax
Klaus Iohannis în Piaţa Universităţii. FOTO: Mediafax

„Denigrat de adversari din cauza originilor germane, Klaus Iohannis a creat surpriză câştigând scrutinul prezidenţial din România”, scrie Agenţia France Presse (AFP), comentând primele rezultate ale turului doi al alegerilor, în timp ce presa germană descrie victoria lui Iohannis la prezidenţiale drept „o surpriză”, „o victorie istorie” şi chiar „o senzaţie”.

Site-ul marelui cotidian francez „Le Figaro” notează că în ciuda faptului în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie şeful Guvernului era favorit, acesta a pierdut în faţa candidatului ACL: „I-am dat telefon domnului Iohannis şi l-am felicitat”, a declarat Ponta presei, precizează „Le Figaro”.

La rândul lor, cei de la Agenţia France Presse trec în revistă victoria considerată neaşteptată înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

„Denigrat de adversari din cauza originilor germane, Klaus Iohannis, care a creat surpriză câştigând scrutinul prezidenţial din România, a reuşit să convingă electoratul pledând pentru o Românie «normală», liberă de corupţie", notează AFP într-un material cu titlul „Klaus Iohannis, parcursul atipic al «germanului de Transilvania» devenit preşedinte".

„Liderul Partidului Naţional Liberal pare absolut atipic pe scena politică a acestui stat fost comunist: este membru al minorităţii germane din Transilvania - fiind supranumit de pe o poziţie de superioritate «germanul» - şi este de confesiune protestantă, într-un stat în care aproape 90% din populaţie este ortodoxă”, mai scrie AFP.

„Acest scrutin a fost considerat crucial, din moment ce democraţia a cunoscut un adevărat recul în alte ţări ale Europei Centrale aşa cum e Ungaria, acolo unde teama a fost exprimată de posibila preluare a justiţiei de majoritatea domnului Ponta, la 25 de ani de la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu, acum 25 de ani”, adaugă AFP.

Presa germană scrie pe larg despre victoria lui Klaus Iohannis

Presa germană relatează, în ediţiile online, despre victoria etnicului german Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din România, notând că succesul acestuia reprezintă „o surpriză”.

La rândul său, publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), are deschiderea de site cu o ştire legată de alegerile din România: „Ponta felicită victoria rivalului Iohannis”. Pentru FAZ victoria candidatului ACL reprezintă „o senzaţie”.

Românul de origine germană Iohannis a devenit noul şef al statului, titrează cotidianul Die Welt, precizând că actualul premier, Victor Ponta, a început campania electorală în calitate de favorit. „Toţi vor fi surprinşi, voi câştiga", sunt cuvintele cu care şi-a început campania Klaus Iohannis, scrie Die Welt, care notează că victoria lui Iohannis reprezintă „o surpriză" dar şi „o victorie istorică".

„Cu cea mai mare participare din anii '90 până în prezent (mult peste 60%) a reuşit să câştige Iohannis (...) Favorit a fost actualul premier Victor Ponta, care a obţinut victoria în primul tur, de acum două săptămâni, cu 40% şi părea de neînvins de Iohannis (30%). Toate sondajele de opinie îl dădeau învingător pe Ponta", notează Die Welt.

„Klaus Iohannis - preşedinte. Victor Ponta îşi recunoaşte înfrângerea", titrează Deutsche Welle, citându-l pe Victor Ponta, care "le-a mulţumit tuturor românilor care s-au prezentat la vot, afirmând: Poporul are întotdeauna dreptate".

Şi „Der Spiegel” anunţă faptul că premierul Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea, dar a precizat că nu va demisiona.

Die Zeit notează că românul de origine germană Iohannis este câştigătorul alegerilor din România şi va fi noul preşedinte.

Victoria lui Klaus Iohannis este anunţată şi de publicaţiile economice Handelsblatt şi Wirtschaftsblatt, din Austria, care preiau agenţiile internaţionale de presă.

Şi presa din Austria relatează despre victoria lui Iohannis, Der Standard remarcând prezenţa record de participare - peste 65%.

Der Standard aminteşte de cozile imense formate de diaspora românească, atât din turul II, cât şi din turul I, când au provocat demisia lui Titus Corlăţean din fruntea diplomaţiei.

Publicaţia Die Presse scrie că premierul Victor Ponta l-a sunat pe Klaus Iohannis pentru a-l felicita, după ce „plecase în turul II ca favorit".

Agenţia austriacă APA abordează problema votului din diaspora unde oamenii s-au aşezat la coadă în unele oraşe europene încă din timpul nopţii.

„Opoziţia a acuzat guvernul că a încercat să împiedice votul din străinătate. Cei aproximativ trei milioane de români din diaspora au votat mereu împotrivia Partidului Social-Democrat, pe care îl consideră un urmaş al Partidului Comunist, corupt şi rezistent la reformă", scrie APA. (Mediafax)

BBC:România este una dintre cele mai corupte state din UE. Iohannis a promis că va lupta împotriva corupţiei

The New york Times scrie despre o răsturnare surprinzătoare a situaţiei în clasamentul candidaţilor la prezidenţiale. „Într-o surprinzătoare răsturnare de situaţie, premierul Victor Ponta a admis că a pierdut alegerile din al doilea tur de scrutin prezidenţial din România târziu duminică seara, în faţa candidatului de centru-dreapta, Klaus Iohannis, primarul oraşului transilvănean Sibiu“, scriu jurnaliştii americani. Publicaţia a scris şi despre cozile formate de români la secţiile de votare din diaspora, dar şi de faptul că autorităţile române nu au deschis mai multe secţii de vot în străinătate.

BBC News scrie că Ponta s-a recunoscut învins, iar Iohannis va avea o sarcină grea în lupta cu corupţia. „România este una dintre cele mai corupte state din UE, iar candidatul de centru-dreapta dl Iohannis a promis că va continua lupta împotriva corupţiei. În ciuda rezultatului alegerilor, Ponta a declarat la post de televiziune local, care nu are "nici un motiv să demisioneze" din funcţia de prim-ministru“, scriu jurnaliştii britanici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite