AFP: Val de nemulţumiri în România după moartea regizorului Sergiu Nicolaescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonia de incinerare a avut loc sâmbătă, la crematoriul Vitan-Bârzeşti din Capitală FOTO Marian Iliescu
Ceremonia de incinerare a avut loc sâmbătă, la crematoriul Vitan-Bârzeşti din Capitală FOTO Marian Iliescu

Decizia regizorului român Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat a provocat un val de nemulţumiri în România: Biserica Ortodoxă a refuzat să oficieze slujba religioasă de înmormântare în timp ce televiziunile au difuzat încontinuu dezbateri pe acest subiect, comentează sâmbătă prestigioasa agenţie de presă France Presse.

Decedat la vârsta de 82 de ani, după o carieră de jumătate de veac şi peste 60 de filme realizate, cineastul, scenaristul şi actorul Sergiu Nicolaescu a fost incinerat sâmbătă, la Bucureşti, cu onoruri militare, scrie AFP.

„Zeci de admiratori au venit în faţa crematoriului şi au strigat «Ruşine!» după incinerare, în momentul când ieşea soţia regizorului”, consemnează agenţia de presă franceză.

„De ce nu a fost îngropat? De ce l-au incinerat? Trebuia să intervină prim-ministrul”, a declarat o femeie, în timp ce alţii, pentru care Nicolaescu face parte din „patrimoniul naţional”, au criticat dur familia cineastului. La rândul său, Biserica Ortodoxă Română a refuzat să organizeze o ceremonie religioasă, apreciind că „incinerarea este o practică necreştină”, mai scrie AFP.

Dezbaterile s-au referit sâmbătă şi la culoarea albă a paltonului purtat de soţia regizorului la ceremonia de la crematoriu. De asemenea, admiratorii s-au plâns că nu au putut vedea corpul cineastului, sicriul fiind închis, contrar obiceiului din România, notează France Presse, care aminteşte că 89% dintre români sunt de religie ortodoxă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite