„Agropuşcăriaşii“, privilegiaţi la Bragadiru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinuţii de la Rahova lucrează şi câştigă bani la gospodăria agricolă a închisorii. La GAZ Bragadiru lucrează acum doar şapte deţinuţi. Nu e sezon, aşa că pregătesc solarele pentru roşii, au grijă de cai, cerşesc permisii, şi cam atât.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

La o aruncătură de băţ de Bucureşti, la Bragadiru, se află Gospodăria Agrozootehnică (GAZ) a Penitenciarului Rahova. Un drumeag mocirlos iese din şosea, spre câmp, cale de-un kilometru, către grajdurile GAZ.

Citeşte totul despre Penitenciarul din Timişoara:

Camera pentru sex a Penitenciarului Timişoara: 171 de puşcăriaşi au făcut amor nebun

Statul plăteşte prezervativele pentru puşcăriaşi

Puşcăriaşii au vorbit la sute de telefoane mobile din celulele Penitenciarului Timişoara

Criză după gratii la Puşcăria Timişoara: au scăzut cu 30% încasările din munca deţinuţilor

Mai citeşte şi:

Penitenciarul din Băcău va fi părăsit de „vieţaşi“

Pustiu pe aleea porcilor

Zecile de grajduri şi aleile dintre ele arată a cătun, dar porcii au dispărut. "Produceam aici tone de carne, creşteam peste 1.500 de exemplare. Dar a venit anul 2006, am intrat în Uniunea Europeană şi a trebuit să dezafectăm. Grajdurile, construite prin anii '50, nu respectau normele europene sanitar-veterinare", ne spune însoţitorul nostru, Mihai Mitrănescu, ofiţerul de presă al Penitenciarului Rahova, de formaţie medic veterinar.

Aşa că porcii au fost mâncaţi. În prezent, deţinuţii se ocupă doar de muncile câmpului. De primăvara până toamna, la GAZ lucrează zeci de deţinuţi. Dar acum nu-i nevoie decât de şapte oameni, care pregătesc solarele.

Blestemul de la toaletă

Un gard şubred şi doi gardieni relaxaţi. Asta e paza la GAZ. Deţinuţii au pedepse mici şi sunt în ultimele luni de temniţă. Până seara, la 19.30 când e stingerea, sunt liberi să circule pe unde vor, respectând, fireşte, perimetrul GAZ. Sunt număraţi din oră în oră.

„Noi suntem cei mai buni gardieni pentru fiecare dintre noi", recunosc puşcăriaşii, căci, dacă fuge unul, au necazuri toţi. Noaptea dorm într-o baracă sluţită de timp, unde totul miroase a vechi. Buda miroase a altceva, dar mai pregnant. Pe uşă, o ameninţare cu blestem: „Să-ţi iei termen dacă foloseşti WC-ul şi nu tragi apa. Aşa să dea Dumnezeu!".

Dormitoarele au câte opt paturi din fier, direcţionate strategic către televizor. Pereţii scorojiţi poartă amprenta pasiunilor personale: ba un afiş cu Rihanna în chiloţi, ba unul cu Zidane, tot în chiloţi. Printre ele, inscripţii contradictorii: „AMR 26, ieste măăăăă!!!!" lângă „Mă c... în ea de puşcărie şi de viaţă".

Din cei şapte deţinuţi de la GAZ am găsit şase. Unul era la biserica penitenciarului, la slujbă - au voie la biserică oricând, dar cu aprobarea „şefului" în uniformă. Condamnaţii ştiu că a fi văzut muncind contează mai mult decât munca-n sine. Drept urmare, transpirau abundent, mutând nişte lemne dintr-un loc în altul.

Chiar dacă nu prea e de muncă, cele opt ore sunt musai. „Aaaa, e mult mai bine aici la GAZ decât pe unitate, la Rahova", zice unul neîntrebat. „Aici avem libertate, avem dreptul la permisii şi învoiri", spune altul, privind spre gardian.

Când „şeful" îşi mută atenţia, discursul se schimbă: „Mata, care eşti de la presă, poate ne ajutaţi să ne dea şi nouă mai multe permisii, că anul trecut n-am primit niciuna". „Şeful" nu confirmă: „Le-am dat la toţi, dar ei vor să plece toţi odată, eventual până la liberare. Nu se poate aşa..."

În rest, programul e lejer şi beneficiile consistente. Deşteptarea e la 6.00, urmează micul dejun, iar la 7.00 începe munca. Pe la 16.00 au gătat treaba şi... program de voie. La 19.30 se închide baraca, dar înăuntru îşi fac de cap până-i ia somnul. Cum au regim de muncă, la duşuri apa caldă curge întruna.

A vândut castraveţi... procurorului

Din cei şapte, şase sunt condamnaţi pentru furt, unul pentru corupţie. Mai au câteva luni de detenţie, iar munca la GAZ i-a ajutat. „La patru zile lucrate li se scade o zi din pedeapsă. În plus, câştigă bani, cam un milion de lei vechi pe lună", spune ofiţerul Mihai Mitrănescu. Banii le intră în cont şi, în fiecare săptămână, vine maşina şi-i duce la Rahova, la magazinul din penitenciar. Liber la cumpărături, dar fără alcool!

Pe alţii însă îi bântuie şi idei de afaceri. Recent, pe un deţinut l-a pălit gândul să vândă producţia GAZ. După ce era numărat la apel, pleca spre casele de la şosea. Din uşă în uşă, prezenta oferta de legume, la preţ bun. Ba devenise şi casă de comenzi, promitea livrări la ora stabilită de client. Ghinionul a făcut să bată şi la uşa unui procuror, să ofere castraveţi. Procurorul a dat un telefon, iar deţinutului i s-a mărit pedeapsa.

Până la intrarea în UE, aici produceam tone de carne, creşteam peste 1.500 de porci.
Mihai Mitrănescu
ofiţer

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite