Ajutor pentru Grecia. România trimite 100 de pompieri în Republica Elenă pentru a lupta cu incendiile devastatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce lasă în urmă incendiile de pădure din Grecia. Imagine: GettyImages
Ce lasă în urmă incendiile de pădure din Grecia. Imagine: GettyImages

România trimite în Grecia, vineri, un modul format din peste 100 de pompieri, 23 de autospeciale, cisterne şi un centru de comandă, anunţă şeful DSU. Raed Arafat a declarat că este prima dată când România trimite un modul terestru pentru incendii de pădure în afara ţării.

„Mai multe ţări au solicitat sprijin - Turcia, Italia, Fraţa, Albania, Grecia. Toată Europa încearcă să ajute. Vorbesc de incendiile de pădure. Noi am înaintat oferte de sprijin aerian şi terestru. Aici depinde ce acceptă ţările care sunt afectate. Azi, după discuţii cu colegii de la Protecţia civilă elenă şi Protecţia civilă europeană, am înaintat o propunere de un modul de la IGSU, care va include 112 pompieri, 23 autospeciale, din care şase autospeciale de stingere incendii de pădure, două cisterne, un centru de comandă, un generator de mare putere, două tabere mobile pentru uz propriu al personalului nostru, un autocar de intervenţie, patru microbuze”, spune Raed Arafat, citat de Mediafax.

El a precizat că IGSU a prealertat modului. „După ce a venit acceptul, s-a dat ordinul de mobilizare pentru a pregăti plecarea în cursul zilei de mâine. (...) Propunerea este pentru asistenţă de zece zile, cu posibilitate de prelungire. (...) Este prima dată când România trimite un modul terestru pentru incendii de pădure în afara ţării”, adaugă Arafat.
 

100 de incendii devastează Grecia

Pompierii greci luptau joi împotriva a două incendii îngrijorătoare - la Olympia (vest) şi pe Insula Evia (est) - într-o ţară afectată de 100 de incendii, din cauza unei canicule excepţionale, relatează AFP, citată de News.ro.

Forţe importante au fost desfăşurate în apropiere de satul Vechea Olympie, în vederea protejării site-ului arheologic în care au avut loc primele Jocuri Olimpice în Antichitate, la vest de Peninsula Peloponez.

După ce a ars aproximativ 20 de case, 1frontul incendiului se îndreaptă acum către zona Lala”, un teren forestier muntos situat la nord-est de site-ul antic, a declarat joi, contactat de agenţia greacă de presă ANA, prefectul Nektarios Farmakis.

Satul Vechea Olympie, de obicei înţesat de turişti în această perioadă a anului, şi alte şase localităţi din apropiere au fost evacuate miercuri.

Peste 170 de pompieri, ajutaţi de aproximativ 50 de vehicule şi şase elicoptere şi avioane bombardiere cu apă, luptau joi, asistaţi de întăriri din armată, împotriva flăcărilor, potrivit pompierilor.

Forţe asemănătoare au fost desfăşurate pe imensa Insulă Evia, situată la aproximativ 200 de kilometri est de Atena, teatrul unui incendiu violent şi necontrolat, care a izbucnit marţi pe un teren muntos şi împădurit, uscat de temperaturile caniculare din ultimele zile.

Sute de case au ars într-o singură zi

Sute de case au ars, dar şi peste 25.000 de hectare de pădure de pin, potrivit unor prime estimări.

Aproximativ 90de persoane au fost evacuate pe mare, miercuri, de pe plaja Rovies, situată în nord-vestul insulei Evia, de către Paza de Coastă gracă. Alte două sate au fost evacuate joi, potrivit ANA.

Potrivit primarului din Mantoudi, un sat de pe Insula Evia, Giannis Tsapourniotis, acest incendiu extrem de violent, avansează pe patru fronturi, dintre care unul se deplasează în mod necontrolat la vest de Mănăstirea Sf. David - evacuată cu forţa miercuri.

Rafale de vânt s-au intensificat joi, iar mijloacele aeriene de luptă împotriva flăcărilor întâmpinau dificultăţi în survolarea incendiilor, deoarece vizibilitatea era limitată, din cauza unui fum gros, potrivit ANA.

Pompierii au anunţat joi că au intervenit la 92 de incendii de pădure în ultimele 24 de ore, în Grecia, dintr-un total de 118 de incendii înregistrate miercuri seara de către adjunctul ministrului Protecţiei Civile Nikos Hardalias. „Depunem un efort titanic pe mai multe fronturi”, a declarat ministrul într-o conferinţă de presă.

 Alt incendiu era în curs la Messinia, la sud de Peloponez, unde şase comune au fost evacuate ca măsură de precauţie, potrvit pompierilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite