UPDATE Al treilea caz de Zika în România în decurs de o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de 36 de ani din Cluj Napoca s-a întors în ţară infectat cu virusul Zika după ce acesta a fost în Republica Dominicană, zonă activă de transmitere a virusului. Autorităţile susţin că în acest moment bărbatul este în afara pericolului. Acesta este al treilea caz confirmat de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a confirmat joi al treilea caz de import al virusului Zika în România.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 ani, care locuieşte la Cluj-Napoca şi a călătorit în Republica Dominicană - zonă activă de transmitere a virusului Zika – în perioada 06 iulie - 13 iulie. A urmat un alt sejur în SUA în perioada 13 iulie - 20 iulie.

„Bărbatul a sosit în România în data de 21 iulie. O zi mai târziu, pe 22 iulie, s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca cu simptome de febră şi erupţie tegumentară generalizată. Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezenţa virusului Zika”, arată un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Bărbatul este în afara oricărui pericol. O campanie de tratamente anti ţânţari a avut loc în Cluj-Napoca săptămâna trecută.

Cum se transmite virusul Zika

Riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României este la nivel minim, iar acesta nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

„Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să ştie că virusul Zika se poate transmite prin inţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual”, arată Mnisterul Sănătăţii.

Ţânţarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. 

Măsuri care previn transmiterea virusului

Măsurile care previn transmiterea prin intermediul inţepăturii de ţânţar sunt: utilizarea substanţelor anti ţânţari (conform indicaţiilor de pe etichetă), purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes, dar şi amplasarea unor plase contra ţânţarilor sau aer condiţionat în camera unde dorm.

De asemenea, utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepatură de ţânţar.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultaţie de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Ce faci când revii din regiuni cu transmitere activă a virusului Zika

Femeile insărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menţioneze aceasta situaţie medicului care monitorizează sarcina.

Pentru protecţia fătului, bărbaţii care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenţi până la finele sarcinii.

Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 saptamani după revenire în ţară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinenţa/contacte sexuale protejate pentru cel puţin 6 luni.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului şi au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medical curant.

Care au fost celelalte două cazuri

Primul caz de confirmat de infestare cu virusul Zika a fost la o tânără de 27 întoarsă din Martinica. La o zi de la întoarcere, tânără a manifestat simptome precum febră uşoară, erupţii pe piept şi pe braţe.

Al doilea caz de infectare cu virus Zika a fost cel al unui băiat de 10 ani, care locuieşte de de doi ani împreună cu familia în Guyana Franceză şi care a sosit în 12 iulie în vizită la rudele din România.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite