Alba-neagra cu dosarul „Colectiv“: instanţa cârpeşte azi ce-a despicat ieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi dintre cei trei foşti partoni ai Clubului Colectiv, Costin Mincu (prim-plan) şi Paul Gancea (plan secund), au venit la termenul din data de 16 iunie pentru reunificarea cauzelor. Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Doi dintre cei trei foşti partoni ai Clubului Colectiv, Costin Mincu (prim-plan) şi Paul Gancea (plan secund), au venit la termenul din data de 16 iunie pentru reunificarea cauzelor. Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Dosarul „Colectiv” a fost reunit, în această după-amiază, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au reevaluat oportunitatea scindării cauzei în două părţi: una cu funcţionarii publici – printre care şi primarul Piedone – şi alta cu patronii şi ceilalţi inculpaţi. Ultimele termene ale dosarului vor avea loc însă în toamnă, când va fi luată în discuţie schimbarea de încadrare juridică pentru inculpaţii-funcţionari

S-a amânat finalul dosarului „Colectiv” – al cărui ultim termen de judecată ar fi trebuit să aibă loc azi – după ce cauza a ajuns la un complet de divergenţă pentru că la termenele anterioare, de luni şi marţi, membrii completului de judecată de apel, judecătoarea Adina Pretoria şi judecătorul Andrei Iugan, nu s-au pus de acord asupra schimbării de încadrare juridică şi, în plus, au hotărât disjungerea cauzei. 

În completul de divergenţă a intrat judecătoarea Carmen Găină, pentru a înclina balanţa. O parte din chestiunile care făceau obiectul divergenţei între cei doi judecători s-au tranşat la termenul de ieri, când instanţa a decis reunirea cauzelor după 24 de ore de la disjungere. Cealaltă problemă, cu privire la schimbarea de încadrare juridică a inculpaţior, se va discuta la termenul din 22 septembrie.

Avocat: Faptele inculpaţilor din „Colectiv“ sunt indisolubile 

Avocatul unor părţi civile a criticat soluţia de disjungere a cauzelor şi a arătat că faptele inculpaţilor sunt „indisolubile”. 

Cu o zi înainte, scindarea cauzei a părut o soluţie juridică bună pentru judecătoarea Adina Pretoria, pornind de la schimbarea de încadrare juridică pentru inculpaţii care, la data faptelor, erau funcţionari publici. Astfel, judecătoarea a decis că fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, precum şi funcţionarii din subordine ar trebui să se judece într-un dosar separat, iar ceilalţi inculpaţi – patronii clubului, cei de la firma de artificii – să fie judecaţi la termenele de 14, 15 şi 16 iunie. După ce avocaţii au invocat practica judiciară a Înaltei Curţi, judecătoarea s-a răzgândit, iar ieri a dat cuvântul părţilor pe reunirea celor două dosare.

„Vă rog să constataţi că reunirea dosarelor s-a cerut pentru o mai bună înfăptuire a justiţiei. În ultimul moment, instanţa a dispus ca acest dosar să se disjungă. Aşa cum am arătat la termenul anterior, între faptele inculpaţilor este o legătură indisolubilă. Nu puteau să moară 64 de oameni dacă doar unul dintre inculpaţi comitea faptele, nu şi ceilalţi. Sunteţi chemată să reparaţi ceea ce alt complet a stricat!”, a declarat avocatul, părând că se adresează doar noului judecător intrat în dosar, făcând abstracţie că la prezidiu se aflau şi ceilalţi doi.

Altfel, dezbaterile pe reunirea celor două dosare au fost mai mult o formalitate. Preşedintele completului de judecată, Adina Pretoria, i-a întrebat pe avocaţii inculpaţilor şi pe cei doi procurori DNA ce conluzii pun cu privire la reunirea cauzelor.

Avocatul lui Cristian Popescu Piedone a spus că lasă la aprecierea instanţei. Doar avocaţii Antoninei Radu (pompier ISU), Aureliei Iofciu (funcţionar PS 4) şi Ramonei Moţoc (funcţionar PS 4) au pus concluzii de respingere a reunirii cauzelor, toţi ceilalţi avocaţi fiind de acord cu admiterea.

Scăderea pedepselor, adevărata miză a schimbărilor de încadrare juridică 

Problema schimbării încadrării juridice a fost ridicată din oficiu, la termenul din 14 aprilie al procesului, de către cei doi judecători ai completului, Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, fapt ce a nemulţumit DNA, care a făcut o cerere de recuzare a celor doi magistraţi. Cererea de recuzare a fost însă respinsă de un alt complet.

Supravieţuitori ai incendiului din clubul Colectiv şi rudele victimelor au reclamat, printr-o scrisoare deschisă, decizia celor doi judecători de a schimba încadrarea juridică a faptelor inculpaţilor. Semnatarii spun că astfel pedepsele vor fi „mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România”. Semnatarii afirmau că, an de an, şi-au pus nădejdea în Justiţie, „sperând ca printr-o înfăptuire corectă a acesteia, să izbutim să obţinem măcar un crâmpei de alinare”.

Pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea şi Sandra Ramona Moţoc va fi pusă în discuţie, în toamnă, forma de vinovăţie, intenţia sau culpa, mai exact dacă este vorba de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu. În situaţia în care se va aprecia că este abuz în serviciu, se va pune în discuţie ca pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpaţilor Cristian Popescu-Piedone şi Aurelia Iofciu să se aibă în vedere forma continuată, iar nu concursul de infracţiuni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite