Alba-neagra cu manualele şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii din clasele I şi a II-a vor rămâne cel mai probabil anul acesta tot cu vechile manuale, susţin editorii, după ce şi ultimele rezultate ale licitaţiei anunţate de Ministerul Educaţiei au fost contestate. Mai mult, şi vechile manuale vin cu întârziere, mai spun ei. Oficialii nu au precizat o dată la care noile cărţi vor ajunge pe băncile celor mici.

Mai multe edituri au contestat rezultatele ultimei reevaluări privind procedura de licitaţie pentru noile manuale şcolare, procedură care a lărgit lista câştigătorilor. Prin urmare, introducerea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a va fi amânată, cel mai probabil, până la anul, a declarat pentru „Adevărul“ Claudiu Istrate, reprezentantul Federaţiei Editorilor din România (FER).

Referitor la manualele vechi de la clasa I ce ar trebui retipărite, Istrate susţine că şi ele întârzie, pentru că nu au fost primite comenzile de la toate inspectoratele.

Istrate a explicat că „printre editurile care au depus contestaţii la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC - n.r.) se numără Humanitas, în asociere cu Read Forward, Aramis sau Akademos, ceea ce ar putea să răstoarne iarăşi toată situaţia“.

„Ceea ce noi am contestat este în primul rând faptul că au fost aceiaşi evaluatori de la început şi s-au păstrat aceleaşi coduri pentru ofertele de manuale, adică nu au mai fost anonime. În plus, o parte dintre ofertele analizate fuseseră deja făcute publice. Oricum, am observat că, după această reevaluare, aceiaşi evaluatori au dat punctaje diferite aceloraşi oferte“, a declarat Paul Balogh, Managing Partner la compania Read Forward.

Istrate a explicat că CNSC va trebui să analizeze din nou aceste contestaţii, iar în cazul în care ele vor fi respinse, editorii iau în considerare inclusiv acţiunea în instanţă.

Acesta a mai spus că, pentru manualele necontestate, Ministerul Educaţiei poate semna contractele, însă nu există o situaţie certă la minister, având în vedere că până în weekend nu primiseră datele de la CNSC. Oricum, oficialii au evitat să precizeze o dată la care toţi elevii vor învăţa de pe noile cărţi, fiind folosite expresii cum ar fi ”cât de curând”.

"La anul"

Reprezentantul FER a concluzionat că „sunt şanse destul de mari ca aceste manuale noi să ajungă cu întârziere pe băncile şcolilor, cel mai probabil la anul“. 

În plus, Istrate a avertizat că tipărirea vechilor manuale va mai dura: ”doar jumătate dintre inspectoratele şcolare au trimis comenzile până acum, iar editurile nu au pe stoc manualele şi trebuie să aştepte listele din ţară”.

Aici însă ţine de cât de bine s-a organizat fiecare inspectorat în parte, deşi ministrul Educaţiei a cerut acum două săptămâni ca situaţia să fie rezolvată urgent. „Noi am dat comandă pentru tot şi am livrat primele 600 de Abecedare, dintr-un necesar de 12.000 de manuale, pentru clasa I. Acestea au venit mai repede pentru că probabil erau pe stoc. Buget am primit de la minister, acum fiecare inspectorat s-a organizat cum a ştiut, dar ni s-a dat termen să le avem pe toate în două săptămâni. Sperăm ca la anul să le avem pe cele noi“, a explicat Valentin Cuibus, şeful inspectoratului şcolar judeţean din Cluj.

Situaţie „scăpată“ de sub control

„O vorbă din bătrâni spune că <<buturuga mică răstoarnă carul mare>>. Buturuga Abecedarelor lipsă la aproape o lună de la începerea şcolii nu e deloc mică, având în vedere sutele de mii de copii atinşi direct de incompetenţa crasă a Ministerului Educaţiei, incompetenţă ce poartă şi o încărcătură simbolică specială, otrăvind chiar primii paşi ai copiilor pe calea învăţăturii“, este de părere expertul Marian Staş, blogger adevarul.ro.

Acesta consideră că oficialii dau impresia că „au scăpat de sub control“ proiectul noilor manuale, care nu vor ajunge prea repede pe bănci. „Lucrurile nu sunt deloc lămurite, procedurile legale ale mult contestatei licitaţii sunt departe de a se fi limpezit şi mulţi editori au confirmat că, tehnic, este imposibil de tipărit fie şi Abecedare vechi mai devreme de patru-şase săptămâni. Deci despre ce fel de repede-repede vorbim?“, adaugă Staş.

„MEN pare că rătăceşte în derivă şi cu busola făcută zob, aproape să eşueze. Sentimentul pe care îl transmite este de incoerenţă şi de scăpare a proiectului de sub control, lăsându-l la liberul arbitru al unei promisiuni vagi <<cât se poate de repede>> aruncate de ministrul Pricopie, şi care de fapt nu spune nimic” Marian Staş, expert şi blogger adevarul.ro

Decizie sub presiune

După ce a fost ameninţat de premierul Victor Ponta cu demisia dacă nu rezolvă problema lipsei manualelor, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis, pe 18 septembrie, să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I şi clasa a II-a, până la finalizarea licitaţiei privind manualele digitale. 

Inspectoratele şcolare judeţene au primit ordin ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli, potrivit oficialilor ministerului.

Caiete pentru micii şcolari

„Adevărul” vine în sprijinul părinţilor şi al elevilor şi, începând de mâine, va oferi, alături de ziar, caiete de lucru pentru clasa I şi a II-a la „Comunicare în Limba Română” şi „Matematică şi Explorarea Mediului”, materii pentru care micii şcolari nu au primit încă noile manuale. 

Este vorba despre caietele editate de Aramis, care sunt auxiliare ale noilor manuale, după programa aprobată de Ministerul Educaţiei, menite să-i ajute pe elevi la ore şi acasă. Preţul pachetului (ziar plus caiet) este de 9,99 lei, pachet ce va putea fi găsit de cititori la toate punctele de difuzare a presei, în perioada 7-16 octombrie 2014.


Pe aceeaşi temă:

VIDEO Clasa I fără Abecedar. Ce soluţii au găsit dascălii pentru a le preda totuşi elevilor româna şi matematica

Ministerul Educaţiei a mărit lista câştigătorilor pentru noile manuale şcolare. Editorii acuză fraudarea licitaţiei

EXCLUSIV Cum arată Abecedarul care nu a mai ajuns la elevi

Toamna bobocilor fără Abecedar. Părinţii: „Este sub orice critică!“

Abecedarul dadaist cu larice

FOTO Să ne aducem aminte: manualele de altădată

Elevii, cobaiul sistemului de educaţie: noul an şcolar începe fără Abecedar

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite