Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Alegeri parlamentare. Câte secţii de votare vor fi înfiinţate în străinătate

0
25 Sep 2020 17:34:18
Autor: News.ro
Cele mai multe secţii de votare pentru parlamentare sunt propuse a fi deschise în Marea Britanie
Cele mai multe secţii de votare pentru parlamentare sunt propuse a fi deschise în Marea Britanie

AEP a transmis către MAE propunerile privind localităţile din străinătate unde trebuie înfiinţate secţii de votare la alegerile parlamentare.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a comunicat vineri Ministerului Afacerilor Externe localităţile din străinătate în care trebuie să fie înfiinţate secţii de votare şi numărul secţiilor de votare la alegerile parlamentare din 6 decembrie, potrivit unui comunicat de presă. 
 
Cele mai multe cereri pentru înfiinţarea secţiilor de votare au fost în Marea Britanie - 646, urmată de Germania cu 393 de cereri, Spania - 314 şi Italia - 246. Până pe 21 septembrie, data la care a exprimat termenul de înregistrare cu opţiunea de vot la o secţie de votare, s-au înscris 3.939 de alegători români cu reşedinţa în străinătate.
 
Conform AEP, cele mai multe cereri pentru înfiinţarea unor secţii de votare au fost înregistrate în Marea Britanie şi anume 646, în Germania - 393, Spania – 314, Italia – 246, Olanda – 246, Republica Moldova – 193, Franţa - 166 Belgia – 165.
 
AEP reaminteşte că prevederile art. 23 alin. (1) – (4) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare stabilesc următoarele:
 
(1) În statele unde îşi au sediile misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României se organizează, de regulă, în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, secţiilor consulare, dacă acestea funcţionează în sedii diferite şi institutelor culturale, una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care votează în străinătate.
 
(2) Cu acordul autorităţilor din ţara respectivă pot fi organizate secţii de votare şi în alte locuri decât cele prevăzute de alin. (1).
 
(3) În afara secţiilor de votare prevăzute la alin. (1) şi (2) pot fi organizate, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare pentru localităţile sau grupurile de localităţi în care au optat să voteze cel puţin 100 de alegători, conform art. 42 alin. (2).
 
(4) În termen de cel mult 5 zile de la data expirării termenului prevăzut la art. 42 alin. (2), cel mai târziu la data de 25 septembrie 2020, Autoritatea Electorală Permanentă comunică Ministerului Afacerilor Externe localităţile din străinătate în care trebuie să fie înfiinţate secţii de votare potrivit alin. (3), precum şi numărul acestora.
 
Sursa citat[ precizează că, până la data de 21 septembrie, când a expirat termenul de înregistrare pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul la secţia de votare, s-au înscris cu această opţiune 3.939 de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările