Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Alegeri prezidenţiale 2014. Elena Udrea: „Un preşedinte iubit de oameni“

33
1 Oct 2014 11:57:04
Dilema Veche
Elena Udrea, candidat PMP la alegerile prezidenţiale din noiembrie, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Elena Udrea, candidat PMP la alegerile prezidenţiale din noiembrie, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale 2014, Elena Udrea, a răspuns la cinci întrebări lansate de „Dilema Veche“ într-o ediţie specială a revistei de cultură. Printre acestea i s-a cerut şi un scurt comentariu pe marginea afirmaţiei lui Andrei Pleşu potrivit căreia România „a avut ghinion la preşedinţi“.

Dilema Veche: Dl Andrei Pleşu spunea, într-un interviu, că pînă acum România „a avut ghinion la preşedinţi“. Cum comentaţi?
 
Elena Udrea: Nu sînt de acord cu domnul Pleşu decît parţial. Există cel puţin un exemplu că lucrurile nu stau aşa.
 
Ion Iliescu este unul dintre cei mai importanţi politicieni după 1989, dar, ca preşedinte, a fost nepotrivit cu vremurile. România avea nevoie de un lider care să rupă cu trecutul comunist şi să orienteze rapid ţara către Occident, să o democratizeze şi să sprijine un Guvern care să transforme economia socialistă într-una de piaţă, care să fie atractivă pentru investitori. În plus, deşi puternic în partidul său, a lăsat să se perpetueze sistemul securisto-comunist care a luat în anii de după Revoluţie chipul capitalismului născut din averile şi pe relaţiile Securităţii.
 
Emil Constantinescu a venit pe o mare speranţă, dar a fost un preşedinte slab. Nu a avut nici o echipă de forţă alaturi. A sfîrşit prin a se declara învins de Sistem. A fost o mare dezamăgire. Atît de mare, încît a fost posibil să îl realegem pe Ion Iliescu în anul 2000.
 
Traian Băsescu este însă un preşedinte puternic, aşa cum este şi ca politician. A înfruntat Sistemul din prima zi şi astăzi putem spune că l-a îngenuncheat. Este adevărat, cu costuri mari de popularitate. Dar a salvat România de la o boală care o ţinea pe loc, nu o lăsa să se dezvolte. Adversarii au fost foarte puternici şi au reuşit un proces amplu de manipulare a societăţii, cu metode dintre cele mai sofisticate. Lupta permanentă cu aceştia a creat uneori impresia de lider conflictual. În realitate, este vorba despre fermitate şi intransigenţă faţă de obiectivul de a face din România un stat de drept veritabil. I-a reuşit. Şi, în tot acest timp, a pornit reforme majore, cum ar fi cea din Justiţie, din Educaţie, Codul Muncii şi chiar de-acum celebra reformă din Sănătate. Pentru prima dată, România are o voce care se aude şi contează în plan extern. Aveam nevoie de cineva care să contribuie din plin la lupta împotriva corupţiei şi să reducă numărul politrucilor care au sufocat toate instituţiile publice.
 
Există o cale mai puţin turbulentă decît cea pe care a mers Traian Băsescu? Nu avem de unde să ştim, pentru că nu am avut omul care să ne-o arate, eventual. A fost liderul de care avea nevoie ţara, pentru a închide cu trecutul ei securisto-comunist. Omul potrivit la locul potrivit. Acum poate veni cineva care să construiască pe fundaţia solidă pe care ne-o lasă.
 
Dilema Veche: Presupunînd că veţi ajunge preşedintele ţării, care aţi vrea să fie principalele trei realizări cu care să vă puteţi mîndri la sfîrşitul mandatului?
 
Elena Udrea: România frumoasă în trei realizări înseamnă pentru mine standard de viaţă pentru români la nivel occidental, o bună imagine a României în lume şi o societate în care să nu mai existe falii între diversele categorii sociale. Aceste lucruri pot fi realizate doar dacă se continuă lucrurile bune care s-au început. Or, sentimentul meu este că nici Klaus Iohannis şi nici Victor Ponta nu pot, nu vor şi nu au tăria de a lua deciziile de care România are atît de mare nevoie.
 
Pentru a-mi respecta aceste angajamente pe care mi le iau în faţa românilor, va fi nevoie de acţiuni puternice şi de impact la nivelul societăţii. De la o reformă constituţională absolut necesară, pînă la reorganizarea administrativ-teritorială a României, reforma sistemului sanitar, repararea greşelilor din ultimii ani din educaţie sau impunerea unui guvern nou care să acţioneze în interes naţional.
 
Citeşte în continuare, pe dilemaveche.ro, ce a răspuns Elena Udrea, candidat PMP la alegerile prezidenţiale 2014, la întrebările „Ce greşeli n-aţi vrea să faceţi în exercitarea mandatului de preşedinte?”, „Preşedintele ţării are nevoie de dileme?”, „Dintre contracandidaţii dvs., cu care v-ar plăcea să participaţi la dezbaterea finală dinaintea turului II? De ce?”

Alegeri prezidenţiale 2014, candidat PMP: Elena Udrea

Elena Udrea absolvit Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir“, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative (1996). A urmat diverse cursuri în cadrul Colegiului Naţional de Apărare. Din 1997, a lucrat în avocatură. În 2004 devine membră PNL şi este aleasă în Consiliul General al Capitalei. Cînd Traian Băsescu a fost ales preşedinte, a devenit şefa cancelariei prezidenţiale (2005). Demisionează din PNL (octombrie 2005) şi devine membră PD (februarie 2006). În noiembrie 2008 a fost aleasă deputat de Bucureşti (din partea PDL), iar în 2012 a fost aleasă deputat de Roman. A fost ministru al Turismului şi Dezvoltării Regionale în Guvernul condus de Emil Boc (2008-2012). În 2014 devine preşedinta Partidului Mişcarea Populară şi candidata PMP la alegerile prezidenţiale (după ce, iniţial, PMP anunţase candidatura lui Cristian Diaconescu).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Sava Darius
1.10.2014, 12:38:47

Astazi pot spune ca Udrea este singurul candidat care trebuie luat in seama. Privind la ceilati candidati observ ca au probleme grave, de la Ponta pana la Macovei. Cred in proiectul Romania frumoasa al Elenei Udrea, deoarece lucrurile frumoase in general sunt facute de oameni frumosi in toate, ori ea asa este. Practic nu avem de ales, Udrea este candidatul ideal pentru tara, corect si cu multe realizari ca ministru. Ceilati sunt zero. Nu pot intelege cum isi permit sa ne ceara votul si pe ce criterii sa-i apreciem?

-11 (23 voturi)
La tulipe Fanfan
1.10.2014, 12:58:15

Romania va fi frumoasa ca viitorul ei presedinte, Elena Udrea...fiindca in noiembrie ne vom bucura de victoria ei meritata ! Romania trebuie sa termine cu guvernarea comunisto-mafioto-securista a dr.Cretinetti, sa trimita la tomberon gasca de varanei si acolitii popii Sarbu! Ajunge cu amatorismul penal, avem nevoie de o tara curata!!!

-9 (17 voturi)
Marcus
1.10.2014, 12:58:19

Darius "Udrea este singurul candidat care trebuie luat in seama. Ceilati sunt zero " Din anumite puncte de vedere iti dau dreptate,ca barbat, dar referitor la realizari,nu m-as grabi cu afirmatii categorice.

+4 (10 voturi)
gogu58
1.10.2014, 13:03:31

o societate în care să nu mai existe falii între diversele categorii sociale. Pai cea mai mare falie este multi saraci-foarte bogati. Ori domnisoara candidat nu vrea nici impozit progresiv, nici suprataxarea

+1 (7 voturi)
Un bucurestean
1.10.2014, 13:10:41

"România frumoasă în trei realizări înseamnă pentru mine standard de viaţă pentru români la nivel occidental, o bună imagine a României în lume şi o societate în care să nu mai existe falii între diversele categorii sociale". "Promettre c'est noble, tenir c'est bourgeois" zice francezul. Eu insa n-o vad pe doamna Udrea nici nobila, nici burgheza. Deocamdata doamna Udrea nu a stiut sa raspunda nici macar la intrebarea unui reporter privind atributiile unui presedinte. Ca si Iohannis, dealtfel. Ba da, acesta a spus ca nu raspunde la provocari (!) Halal prezidentiabili ! Si revenind la declaratia doamnei Udrea si presupunand ca are capacitatile necesare unui presedinte, de care eu ma indoiesc profund, o intreb si eu cam cate zeci de madate i-ar trebui ca sa ne aduca la standardele pe care ni le propune. Ca as vrea sa mai apuc si eu.

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările