Alergie la Putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De patru zile, zeci de oraşe din România sunt teatrul unor proteste la adresa Puterii. În stradă, mii de oameni - pensionari, studenţi, profesori, revoluţionari, impostori, infractori, şomeri, politicieni şi personaje mondene - cer demisia Guvernului, a preşedintelui Traian Băsescu şi alegeri anticipate.

Mulţimea e nemulţumită de plecarea lui Raed Arafat, de proiectul legii Sănătăţii, de măsurile de austeritate, de taxa auto, de proiectul Roşia Montană, de eliminarea unor ajutoare sociale ori de suspendarea indemnizaţiei de revoluţionar.

Ieri: persoane cu haine în flăcări

Aseară, la ora 19.00, în Piaţa Universităţii au început violenţele. Ultraşii infiltraţi printre demonstranţii paşnici au aruncat cu pietre şi sticle incendiare înspre jandarmi. Hainele a doi cameramani au luat foc de la o torţă. Au fost răniţi nu doar jandarmi, ci şi protestatari. Forţele de ordine au ripostat imediat.

Protestatarii au început să se adune ieri încă de la orele prânzului, în aproximativ 20 de oraşe. Primii au fost pensionarii, ca de obicei, apoi, în centrul oraşelor importante s-au alăturat revoluţionarii, nucleele dure ale protestelor, nemulţumiţi că li s-a suspendat indemnizaţia lunară de 2.200 de lei.

Media de vârstă a participanţilor a scăzut şi au apărut oameni din mai multe categorii sociale. Au trecut prin piaţă „vedete media" precum Mircea Badea, politicieni aspiranţi ca Irinel Columbeanu (care vrea la Primăria Capitalei) sau politicieni apuşi, precum Nati Meir, fost parlamentar PRM şi judecat în două dosare de înşelăciune.

Joi: târgu-mureş a dat semnalul

Seria protestelor a început joi seara, cu un marş organizat în Târgu-Mureş, oraşul de adopţie al palestinianului Raed Arafat, venit în România în anii '80 să studieze medicina. Acolo s-a specializat Arafat în terapie intensivă şi a înfiinţat în 1990 SMURD, serviciul de urgenţă de la care s-a declanşat valul de manifestaţii care se extinsese duminică în peste 20 de oraşe.

Vineri: cap-compas cotroceni

Vineri după amiază, când în Piaţa Universităţii din Bucureşti se aflau câteva sute de persoane mobilizate pe ­Facebook, preşedintele ­Traian Băsescu a cerut Guvernului să retragă proiectul de lege. Protestul nu a încetat, însă, ci s-a transformat dintr-o manifestaţie de susţinere a lui Arafat într-o demonstraţie anti-Băsescu.

Din Piaţa Universităţii, oamenii au plecat la Palatul Cotroceni, unde aproximativ 500 de persoane l-au huiduit pe Băsescu şi au cerut demisia acestuia. Nu au fost incidente majore, ci doar uşoare forţări ale cordoanelor de ordine. Lozinca preferată a manifestanţilor: „Ieşi afară/Javră ordinară!".

Sâmbătă: nemulţumiri şi sânge

Sâmbătă, protestele s-au extins, nu atât prin reţelele de socializare, cât prin mesajele transmise de participanţi în timpul transmisiunilor TV în direct. Potrivit Jandarmeriei, aproximativ 4.000 de persoane au protestat în 24 de localităţi. În cele mai multe localităţi a fost vorba de pichete de protest formate din 50 - 100 de oameni.

În Bucureşti, sâmbătă a fost ziua când manifestaţiile au luat o turnură violentă, s-a blocat circulaţia şi au apărut primele victime ale ciocnirilor. Cei care au declanşat violenţele ar fi fost membri din galeriile Dinamo şi Steaua, obişnuiţi să se alerge cu jandarmii. Forţele de ordine au folosit gazele lacrimogene şi au reţinut câteva zeci de persoane pe care le-au sancţionat cu avertisment sau amendă.

4.000 de oameni au ieşit sâmbătă în stradă pentru a protesta, potrivit estimărilor făcute de Jandarmerie.

Bilanţul confruntărilor din stradă

Protestul din Piaţa Universităţii s-a soldat cu următorul bilanţ:

- 29 de persoane, civili şi jandarmi, au avut nevoie de intervenţia ambulanţei şi a pompierilor SMURD. Dintre ei, 11 au leşinat din cauza busculadei. Situaţia mai gravă a fost în cazul celor trei jandarmi care au ajuns cu capul spart  la spital. Persoanele care au sunat la 112 au vârste cuprinse între 25 şi 76 de ani.
- 29 de „agitatori" au fost duşi de reprezentanţii Jandarmeriei la secţie, iar 16 dintre ei au primit amendă. Autorităţile au estimat că la nivel naţional au ieşit în stradă circa 3.000-4.000 de oameni, supravegheaţi de către 900 de jandarmi.
- 50 de sancţiuni au fost aplicate sâmbătă, la nivel naţional, de forţele de ordine. Oficialii Jandarmeriei susţin că doar un oraş din toată ţara, Bacău, a avut autorizaţie pentru protest.

Victime: jandarmi cu capete sparte

Jandarm cu faţa însângerată, preluat de medici  Foto: mediafax

Manifestaţiile paşnice pentru susţinerea fondatorului SMURD, Raed Arafat, au degenerat sâmbătă, în miez de noapte, în bătăi cu pietre, torţe, petarde, bastoane şi gaze lacrimogene între protestatari şi jandarmi. Astfel, manifestaţia a devenit violentă şi a băgat mai mulţi oameni în spital. Trei dintre ei au fost jandarmi care primiseră ordine să evacueze Bulevardul Magheru, ocupat fără autorizaţie. Decizia i-a înfuriat pe protestatari, care au început să arunce cu pietre.

„Unuia dintre colegii mei i-au aruncat direct în faţă o piatră scoasă din pavaj. Am chemat ambulanţa şi medicii au decis să-l interneze din cauza stării foarte grave. El a fost prima victimă a mitingului de aseară. Noi am considerat că va fi un public paşnic, dar situaţia a degenerat. Vom analiza imaginile video pentru a stabili cine au fost agresorii care ne-au vătămat colegii", a declarat Florin Hulea, purtător de cuvânt al Jandarmeriei. Informat despre evenimentele de sâmbătă, premierul Emil Boc a ţinut să-l viziteze ieri pe jandarmul rănit în Piaţa Universităţii.

Operator agresat

Alţi doi subofiţeri au ajuns la Camera de Gardă cu politraumatisme craniene provocate de obiectele aruncate de mulţimea furioasă. 
„Ambii jandarmi au avut traumatisme cranio-cerebrale. Unul dintre ei a avut în plus şi o plagă la scalp. Acesta din urmă a rămas peste noapte, după ce i-a fost suturată rana. Celălalt jandarm a plecat încă de sâmbătă seară", a menţionat purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, medicul Bogdan Opriţa.  Printre victime s-a numărat şi un manifestant, care a primit mai multe bastoane în zona toracică şi în cap, dar nu a avut nevoie de spitalizare. 

Intoxicaţii cu gaze

La Spitalul de Urgenţă a ajuns şi un jurnalist care filma mulţimea de manifestanţi. Operator la Antena 3, acesta a fost lovit cu o piatră în cap, iar camera de filmat i-a fost avariată de câţiva tineri violenţi. Echipele de medici au fost nevoite să intervină în cazul mai multor persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau cu boli cronice decompensate, pentru leşinuri, intoxicaţii cu gaze sau substanţe toxice. Forţele de ordine au fost nevoite să se folosească de arsenalul din dotare din cauza unor suporteri de fotbal care aruncau cu materiale pirotehnice către jandarmi.

Revoluţionari şi ultraşi în inima manifestaţiilor

Cu indemnizaţiile tăiate de la 1 ianuarie şi cu o apetenţă aparte pentru mişcările de stradă, revoluţionarii ­s-au implicat trup şi suflet în protestele desfăşurate în ultimele trei zile în Bucureşti.

Aripa PSD şi aripa PDL

Sâmbătă seară, pe lângă revoluţionarii bucureşteni care participau la manifestaţie, a apărut şi un grup de revoluţionari braşoveni condus de Dorin Lazăr Maior, membru PSD şi personaj controversat. Printre altele, Maior şi-a făcut secretara revoluţionară, deşi aceasta avea numai 10 ani în 1989. „Am venit la Bucureşti cu maşinile şi am protestat în mod paşnic alături de ceilalţi oameni ieşiţi în stradă. A fost ceva spontan, ieşirea noastră nu are nicio legătură cu PSD-ul. Cerem demisia Guvernului şi alegeri anticipate", ne-a declarat Maior.

De cealaltă parte, Blocul Naţional al Revoluţionarilor, organism aflat sub aripa secretarului de stat George Costin, membru PDL, a dat un comunicat prin care îi îndeamnă pe revoluţionari să nu răspundă provocărilor lansate de Opoziţie şi să nu iasă în stradă. Comunicatul este dezaprobat vehement pe „portalul revoluţiei", cel mai mare forum al revoluţionarilor, unde se lansează continuu apeluri pentru ieşirea în stradă: „Revoluţionari, ieşiţi în toate oraşele din România! Exprimaţi-vă protestul faţă de noua dictatură".

Ieri, în Piaţa Universităţii şi-a făcut apariţia şi Bebe Ivanovici, „înarmat" cu un drapel tricolor imprimat cu chipul lui Mihai Eminescu. Ivanovici este fost baron PSD, cunoscut pentru traficul cu certificate de revoluţionar pe care l-a dezvoltat în anii '90. Prezenţa revoluţionarilor a fost semnalată la proteste desfăşurate ieri şi la Constanţa, Timişoara, Oradea, Braşov şi Iaşi.

„Suporterii n-au dreptul la opinie politică?"

Jandarmeria a anunţat că printre manifestanţii aflaţi sâmbătă seară în Piaţa Universităţii au fost şi suporteri ai echipelor de fotbal Steaua şi Dinamo. Forţele de ordine au acuzat că ultraşii au lansat torţe şi s-au bătut cu oamenii legii. "Au fost identificaţi şi câţiva lideri de la Dinamo - Tararache Marius, Bischin Ioan, Ţintă Claudiu şi un coordonator al galeriei Steaua - Denescu Alexandru Mihai", a precizat Aurel Moise, şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română.

image

Ultraşii prezenţi la evenimente sunt susţinători ai echipelor Steaua, Dinamo, dar şi fani bucureşteni ai Universităţii Craiova. Cei mai mulţi dintre ei au fost stelişti şi au venit în grup de la Sala Polivalentă, acolo unde "Steaua '86" a jucat un meci caritabil contra "Generaţiei de Aur".  "Vă spun sincer, noi am încurajat Steaua '86, apoi am mers într-un club să sărbătorim. Am înţeles că ar fi fost nişte băieţi care stau într-o anumită parte a stadionului (n.r. - Peluza Sud), pe cel identificat de Jandarmerie îl şi ştiu din auzite. Dar nu vreau ca aceşti oameni să mai fie identificaţi cu galeria Stelei. Noi, cei de la Peluza Nord, suntem galeria Stelei", ne-a declarat unul dintre liderii galeriei „roş-albastre", Gheorghe Mustaţă.

Mihnea Ionescu, unul dintre şefii galeriei din Şoseaua Ştefan cel Mare, spune: "Suporterii n-au răspuns unei chemări de pe Facebook, a mai fost şi un meci de fotbal la Polivalentă... eram în trecere pe la Piaţa Universităţii. Curioşi, am rămas pentru ceva mai multă vreme, pe trotuar, fără să facem probleme. Dar mi se pare normal ca oamenii să se strângă vizavi de lipsa de transparenţă a Guvernului României în mazilirea doctorului Arafat, care a avut o acţiune de pionierat în Europa de Est. Chiar dacă oamenii ăştia sunt membri ai galeriilor, ei nu au voie la o opinie politică?".  Mihai Voinea, Bogdan Savin, Sebastian Perju

"Mi se pare normal ca oamenii să se strângă vizavi de lipsa de transparenţă a Guvernului României în mazilirea doctorului Arafat.''
Mihnea Ionescu lider din galeria dinamovistă

Motivele protestului

Deşi numitorul comun al protestatarilor a fost „Jos Băsescu!", motivele care i-au adunat pe oameni în Piaţa Universităţii au fost cât se poate de felurite. Vă prezentăm cele mai întâlnite argumente care i-au scos pe oameni din case.
- Traian Băsescu - Cei mai mulţi dintre protestatari aveau un singur scop: înlăturarea lui Traian Băsescu de la putere. „Dacă va cădea acest tiran, toţi politicienii corupţi vor dispărea, ca un domino", crede Mariana Codrescu, pensionară.
- Politicienii, în general - „Nu vrem partide politice. Toţi politicienii ne-au minţit. Ne-au furat ţara toţi cei care au guvernat ţara din anul 1990. Jos Băsescu cu toată clasa politică. Toţi politicienii trebuie judecaţi. Puşcărie!", stătea scris pe una dintre pancarte.
- Alegeri anticipate - „Nu vrem comasate, vrem anticipate", se striga în piaţă.
- Taxa auto - "Nişte bandiţi, au promovat o taxă aberantă!", strigă Nelu Filip.
- Pensii - „Am o pensie sub 700 de lei, mi-au tăiat jumate. Nu mai am cu ce trăi. Era mai bine cu Ceauşescu", e de părere Florica Buzoianu.
- Legea Sănătăţii - „Proiectul Legii Sănătăţii este un abuz la adresa românilor", afirmă Daniela Ciolpan, profesoară.
- Roşia Montană - Nici de problema exploatării aurifere n-au uitat protestatarii.
- Eminescu - „Să nu uităm totuşi de Eminescu. Nu mai avem cultură naţională", oftează Gheorghe Cochet.
- Codul Penal - „Trebuie să se dea pedepse mai mici celor care fură mărţişoare", susţine Gabriela Tănase.
- Lectura - „Am venit aici să lecturez. Distrugerea economiei mă intrigă", spune Cornel, care citea volumul „Biserica Apostilică Ortodoxă Armeancă", de Hayazat Martikyan.
- Curiozitatea - „Nimeni nu spune că trăim bine, dar trebuie să avem demnitate. Am venit aici să văd nebunia acestor oameni", explică Victor Cameniţă, fost director de liceu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite