Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Alertă sanitar-veterinară: Controale privind vânzarea cărnii de pasăre şi a ouălor provenite din Polonia, din cauza contaminării cu Salmonella

5
28 Oct 2021 21:25:20
Autor: News.ro
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, joi, că a intensificat controalele privind comercializarea cărnii de pasăre şi a ouălor provenite din Polonia, după ce s-au primit alerte privind prezenţa, în unele loturi, a două tipuri de Salmonella, cu grad ridicat de risc pentru sănătatea oamenilor.

"Acţiunea a fost decisă ca urmare a numărului mare de notificări de alertă, primite în ultima perioadă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul României a unor loturi de carne de pasăre, provenite din Polonia, în care s-a identificat Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sănătatea consumatorilor", a arătat ANSVSA.

Conform sursei citate, comparativ cu perioada august-octombrie a anului trecut, s-a înregistrat, în aceeaşi perioadă a acestui an, o creştere cu aproximativ 40% a notificărilor de alertă care implică carnea de pasăre, produsele din carne de pasăre, provenite din Polonia.

De la începutul acestui an, până în prezent, au fost primite 28 de notificări prin intermediul SRAFF, care aveau ca subiect carne de pasăre sau ouă, contaminate cu Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium, provenite din comerţul intracomunitar.

"Pentru a reduce riscul pentru sănătatea publică, reprezentat de consumul acestor produse pentru să ANSVSA a dispus, începând de săptămâna trecută, o intensificare a controalelor oficiale la nivelul depozitelor frigorifice de destinaţie, a platformelor logistice ale supermarket-urilor, unităţilor de reambalare carne de pasăre, unităţilor de tranşare a cărnii de pasăre, care fac comerţ intracomunitar cu carne de pasăre, dar şi cu privire la comercializarea ouălor provenite alte state membre, pentru a se verifica dacă se respectă standardele de comercializare a acestora. De asemenea, s-a dispus şi recoltarea de probe de carne pentru identificarea unor posibile loturi de carne proaspătă de pasăre contaminate cu Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium (criteriu de siguranţă pentru aceasta categorie de carne) care se vor analiza în reţeaua sanitară veterinară de laboratoare acreditate", a transmis ANSVSA.

Potrivit aceleiaşi surse, scopul acestor controale oficale este de a identifica situaţiile în care nu sunt respectate cerinţele legislative privind comercializarea cărnii de pasăre şi a ouălor de consum şi aplicarea de măsuri, pentru a ne asigura că ouăle şi carnea de pasăre destinate consumului uman nu constituie un risc pentru sănătatea populaţiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Sandu Anghel
28.10.2021, 21:32:01

S-a dat comanda de la Bruxelles pentru sabotarea polonezilor! Pregatiti-va si pentru alte produse unguresti si poloneze cu Salmonella!

-6 (10 voturi)
Andrei Sontea
28.10.2021, 21:42:31

"Controale privind vânzarea cărnii de pasăre şi a ouălor provenite din Polonia, din cauza contaminării cu Salmonella" Interesant jocul dublu al Romaniei ! Europenii bat saua poloneza sa priceapa americanii . Romania se aliniaza cu europenii , cu Bruxelul , lovind si ea in Polonia , desi Polonia este cel mai fidel aliat al aliatului strategic in estul Europei , poate in intreaga Europa continentala . Inca un semnal ca in realitate , discret , Romania schimba axa ... si America pa ! Daca aliatul strategic nu- si va putea impune omul la Palatul Victoria ... deja va fi clar ca in realitate axa a fost schimbata .

-16 (16 voturi)
Andrei Sontea
29.10.2021, 00:34:06

Pupatorii de Americani stau cu capul precum strutul ! Bagati minusuri toarasi ......

-16 (16 voturi)
Utilizator Adevărul
29.10.2021, 01:52:51

Comentariu considerat abuziv.

pista pista
29.10.2021, 16:02:06

Lasati mai moale cu comentariile, vedeti ce fac bulgarii cu produsele din carne si dupa aia comentati. Si apropo importul conduce la cresterea deficitului comercial, polonezi ca si ungurii dau subvetii grase pentru producatori in schimb la noi ii bagam in groapa. Siguranta alimentara a unui popor tine de siguranta nationala.

Modifică Setările