Alexander Adamescu cere încetarea mandatului de arestare pe motiv că ancheta durează prea mult. Dosarul este la Secţia Specială de şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Alexander Adamescu
Bogdan Alexander Adamescu

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) este aşteptată joi să pronunţe o decizie în dosarul în care Alexander Adamescu solicită încetarea mandatului de arestare în lipsă emis de aceeaşi instanţă în 2016 în dosarul în care acesta este acuzat de dare de mită.

Alexander Adamescu cere încetarea mandatului de arestare în lipsă pe motiv că ancheta durează prea mult, invocând faptul că mandatul de arestare nu poate depăşi 180 de zile.  Fiul fostului om de afaceri acuză durata extrem de mare a măsurii preventive, subliniind că a fost în arest preventiv şi apoi în arest la domiciliu mai bine de trei ani.

În paralel, pe 10 iunie, Adamescu a depus şi o plângere penală pentru abuz în serviciu la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) în care reclamă tocmai acest lucru, că durata mandatului de arestare în lipsă a depăşit 180 de zile.

Potrivit publicaţiei G4media, ancheta de dare de mită în cazul lui Adamescu trenează pentru că dosarul în original a fost „împrumutat” de Secţia Specială în data de 12 decembrie 2018 şi nu a fost încă restituit. În ceea ce priveşte motivele, SIIJ a solicitat atunci dosarul întrucât susţinea că trebuie să soluţioneze o plângere a lui Alexander Adamescu, susţine sursa citată. 

Alexander Adamescu este acuzat de DNA că, împreună cu tatăl său, Dan Adamescu (între timp, condamnat şi decedat), ar fi mituit judecători de la Tribunalul Bucureşti ca să favorizeze companiile familiei în cadrul unor proceduri de insolvenţă. 

În martie, anul trecut, Alexander Adamescu a fost ridicat după ce o instanţă londoneză a constatat că acesta ar fi folosit acte false în timpul judecării procesului de extrădare. Documentele respective, emise în aparenţă de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, erau menite să arate condiţiile improprii din închisorile româneşti pentru a evita astfel extrădarea. Documentul nu a fost însă asumat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Bogdan Alexander Adamescu era sub controlul autorităţilor judiciare de la Londra. Pe numele său, judecătorii Curţii Supreme au emis un mandat de arestare în lipsă, în mai 2016, fiind acuzat că se sustrage anchetei penale încă din 2014. Adamescu a fost prins la Londra în iunie 2016, dar a fost eliberat pe cauţiune, în aşteptarea finalizării procedurilor de extrădare. 

De atunci, omul de afaceri se luptă în instanţă pentru a evita să fie trimis în România. În încercarea de a arăta că în România este persecutat, Adamescu şi-a făcut chiar şi o pagină pe Facebook în care se prezintă victima a abuzurilor statului român. 

Adamescu a pornit o intensă campanie de lobby în presă internaţională împotriva DNA, susţinând numeroase conferinţe de presă. De altfel, în iunie 2016 când a fost arestat prima oară la Londra, afaceristul ţinea o astfel de conferinţă. Noile acuzaţii aduse chiar de autorităţile britanice sunt o grea lovitură pentru Adamescu, imaginea sa de „victimă politică“ construită cu mare greutate fiind compromisă. 

Bogdan Alexander Adamescu este judecat în România pentru că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat şpagă judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite