Alin Ţucmeanu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, condamnat definitiv pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Ţucmeanu foto Mediafax
Alin Ţucmeanu foto Mediafax

Fostul secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, Alin Tucmeanu, a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mită.

Decizia a fost dată de Curtea de Apel Bucureşti după ce, în primă instanţă Alin Ţucmeanu fusese achitat de Tribunalul Bucureşti. Procurorii au contestat decizia şi au câştigat în apel. Dosarul priveşte intervenţii pentru un contract de achiziţie de aparatură medicală pentru un spital, în valoare de peste 2,2 milioane de lei.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada august – noiembrie 2015, Vodislav Cristinel Spiridon, în calitate de reprezentant de fapt al Romepro Industries , a promis suma totală de 60.000 de euro unor persoane din conducerea unui spital, abilitate să încheie un contract privind achiziţia de aparatură medicală, în valoare de 2.207.100 de lei plus TVA, subsecvent acordului cadru încheiat anterior între această unitate sanitară şi firma respectivă. 

În aceeaşi perioadă, Vodislav a beneficiat de sprijinul lui Alin Ţucmeanu, la acea dată secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care l-a recomandat persoanelor respective, asigurându-le totodată de „seriozitatea” omului de afaceri şi de faptul că acesta îşi va onora promisiunea de a le remite suma totală de 60.000 de euro.

Laura Codruţa Kovesi a dat chiar exemplul acestuia, referindu-se la un secretar de stat care a continuat să ia mită, deşi asistase la prinderea unui coleg în flagrant delict şi deci, ştia că procurorii anticorupţie sunt atenţi la practicile din minister.

„Cu toate că în fiecare an au fost persoane anchetate, persoane arestate, persoane condamnate pentru acest gen de infracţiuni, cu toate acestea, continuă să se comită infracţiuni. Este extrem de dificil de explicat, spre exemplu, într-un dosar în care a fost anchetat un secretar de stat, cum acesta a continuat să primească mită şi să continue fapte de corupţie, în condiţiile în care, cu câteva luni înainte de a fi prins de DNA, a asistat la prinderea în flagrant a unui coleg care lucra în acelaşi minister cu el. Cu toate aceste, în afară de faptul că şi-a conspirat activităţile şi a încercat să evite discuţiile sau întâlnirile directe cu cei care-i ofereau mita, nu s-a gândit că ar trebui să renunţe”, a declarat fosta şefă DNA în noiembrie 2015.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite