Alina Bica, fosta şefă DIICOT, mutată la Penitenciarul de femei Târgşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Bica a fost mutată la Penitenciarul de femei Târgşor
Alina Bica a fost mutată la Penitenciarul de femei Târgşor

Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a fost mutată din Arestul Central al Poliţiei Capitalei la Penitenciarul Târgşor. Bica a fost trimisă în judecată în două dosare în care este acuzată de corupţie.

Într-unul din cazuri este acuzată că ar fi aprobat o despăgubire supraevaluată cu şaizeci de milioane de euro, pentru care ar fi primit un teren în localitatea Snagov.

În al doilea dosar, procurorii DNA spun că, printre altele, Alina Bica că ar fi luat mită ca să intervină în favoarea lui Ovidiu Tender şi a lui Adriean Videanu, în dosarele instrumentate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism care la vremea respectivă era coordonată chiar de ea.

Alina Bica a fost arestată la sfârşitul anului trecut.

Dosarul „Bica 1”

Pe 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, fiind acuzată că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

În acelaşi dosar sunt judecaţi pentru abuz în serviciu Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a Comisiei Centrale de Despăgubiri, Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Aceştia se află în arest la domiciliu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, pe 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş George Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil. Prin acest raport, valoarea terenului de peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 62 de milioane de euro.

Dosarul „Bica 2”

În timpul cercetărilor în dosarul „Bica 1”, procurorii au descoperit că fosta şefă a DIICOT ar fi comis şi alte fapte penale motiv pentru care au mai deschis un nou dosar.

În acest al doilea dosar al Alinei Bica, omul de afaceri Dorin Cocoş este acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul său Alin Cocoş de dare de mită şi trafic de influenţă, pentru că ar fi intervenit la comisia din ANRP din care făcea parte şi Alina Bica pentru ca omul de afaceri Gheorghe Stelian să primească, în 2011, despăgubirile pentru terenul supraevaluat.

Tot în acest dosar, Alina Bica este acuzată că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender să obţină o soluţie favorabilă în dosarul Rafo-Carom.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2013, după preluarea funcţiei de procuror-şef al DIICOT, Alina Bica, în urmărirea intereselor lui Ovidiu Tender, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare în dosarul „Carom”, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie.

Bica dă vina pe Coldea 

Alina Bica a declarat la Curtea Supremă că Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut să reanalizeze situaţia lui Ovidiu Tender, în dosarul „Carom”. Bica a mai declarat că îl informa pe Coldea în legătură cu fiecare termen de judecată care se acorda în dosarul lui Ovidiu Tender, susţinând însă că nu a făcut "niciun demers de uşurare a situaţiei inc. Tender", se arată în motivarea instanţei la decizia de arestare a fostei şefe a DIICOT.

În legătură cu procurorul de şedinţă din dosarul „Carom”, Mirel Rădescu, Bica a declarat că a fost de acord cu redistribuirea şedinţelor de judecată, la solicitarea acestuia, astfel încât "să fie degrevat de anumite dosare", întrucât el şi-ar fi dorit o funcţie de conducere în cadrul Serviciului de combatere a macrominalităţii economico - financiare.

Procurorul DIICOT Mirel Rădescu a declarat la DNA că a fost înlăturat de Alina Bica din acest dosar, pe care a continuat să-l urmărească, fosta şefă a DIICOT avertizându-l să nu-i mai submineze autoritatea.

În decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani şi patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.

Videanu, complicitate la abuz în serviciu

La rândul lui, Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta dosarul Romgaz -Interagro în care era cercetat Videanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite