Alina Mungiu-Pippidi: Cînd bătăuşii unora sunt eroii altora

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România (SAR)
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România (SAR)

După sociologii securişti, avem sociologii bătăuşi. Mirel Palada, ultima oară cînd am auzit de el, era investigat de DNA cu privire la CCSB, o instituţie de sondare din banii lui Voiculescu condusă de el.

Administratorul firmei a povestit la Reporter Virtual cum patronul îj înjura şi îi cerea să modifice sondajele şi cum a ajuns din student SNSPA agent voiculescian: „Cristian Pîrvulescu mi-a fost profesor, iar el mi l-a prezentat pe Dan Voiculescu, care avea nevoie de un sondaj la comanda Antenei 1. După realizarea lui, Voiculescu mi-a propus să mă preia. Nu mi-a dat bani, ci mi-a promis investiţii. Şi a intrat în companie prin majorarea de capital”.

Ce alţi bani s-au spălat pe acolo mai tîrziu a făcut obiectul anchetei DNA, numai că nu s-a mai auzit nimic de ea, şi Palada a redevenit, după ce a trebuit dat afară de la guvern tot pentru comportament huliganic, din nou respectat şi invitat. Sondajele au fost trecute lui Pieleanu, devenit la rîndul lui o autoritate academică, sub o altă firmă, că businessul sondajelor de casă nu moare într-o presă în care nu ai ce vorbi de ştiri false, că totul e fals.

Din cîte asociaţii de sociologi a fost dat afară Palada, al cărui doctorat - cu Vintilă Mihăilescu - am avut şi ocazia să îl citesc, ba să mai scriu despre cum a fost acordat cînd i-am cerut demisia din guvernul Ponta - vedeţi aici:

Cine s-a delimitat de el din comunitatea profesională care l-a făcut doctor în ştiinţe?

Nadia Ciurlin, moderatoarea de la B1tv s-a delimitat, bravo ei. Dar pe Palada ar trebui să nu-l mai invite nimeni, nu doar Nadia. Gestul ei va rămâne izolat dacă noi continuăm să fim ţara unde bătăuşii unora sunt eroii altora.

Alianţa pentru o Românie Curată (ARC) a cerut SNSPA să rezilieze orice contract ar avea cu Mirel Palada, al cărui comportament il face nedemn sa predea într-o universitate.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite