Alina Mungiu-Pippidi: Cazul Stan arată că în România civilii nu au puterea să cureţe poliţia

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România (SAR)
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România (SAR)

Subiectul principal este cît de nereformată e poliţia, unde un potenţial criminal nu e suspendat pînă nu e condamnat penal, cu alte cuvinte nu există răspundere administrativă, şi nu conflictul din PSD!

Cazul muşamalizărilor din poliţie arată net cît de păgubitoare sunt partizanatul politic şi faptul că mare parte din mass media a ajuns o colecţie de firme de relaţii publice lucrînd pentru servicii secrete şi oameni politici, care trece deliberat sub tăcere adevărul, deşi acesta priveşte siguranţa fiecăruia dintre noi. Pentru presă, important e doar dacă se va hotărî dacă Dragnea e pedofilul sau Tudose.

Dar subiectul principal este cît e de nereformată poliţia, unde un potenţial criminal nu e suspendat pînă nu e condamnat penal, cu alte cuvinte nu există răspundere administrativă, nici cînd se dau dispoziţii explicite în acest sens. Nu numai în acest caz, ci niciodată. Subiectul nu e Carmen Dan, agramată cum o fi ea, şi nici premierul Tudose, care vrea să se poziţioneze pentru succesiunea lui Liviu Dragnea profitînd de împrejurare. Ei sunt doar ultimii doi dintr-o succesiune de oameni politici care au eşuat în a reforma MAI.

Subiectul e de ce poliţia şi în general organismele de forţă nu au fost curăţate cît de cît, deşi DNA a făcut enorme eforturi, arestînd pe toţi şefii poliţiei din judeţe întregi, ca Braşov sau Prahova, sau compartimente din Interne. La Iaşi, primarul punea poliţia să îi urmărească amanta, de conivenţă cu crima organizată locală. La Ploieşti, i-au luat cu tot cu SRI-ul local, procuratură şi corespondenţii lor din ministerul central, dar tot degeaba. La Sinaia, poliţistul şef extrăgea comision din intervenţii la organele de control, deci vă daţi seama cum e controlul. Din păcate, arestărilor nu le-a urmat reforma, adică o organizare în care nu şefii ierarhici, ci nişte organisme de resuse umane, eventual externalizate ca să fie autonome şi profesionale, să se ocupe de urmărirea carierei poliţiştilor (ca în Occident), iar şefii să folosească datele de la resurse umane şi altele (reclamaţii la numărul verde la DGA, condus de deja celebrul chestor Ioniţă) ca să suspende pe cei reclamaţi de public ca fiind abuzivi sau corupţi, ce să mai vorbim de cei urmăriţi penal, şi să avanseze pe cei oneşti.

În realitate, poliţia, parchetul şi organele de control nu au cum se controla, ele au statul lor paralel, în care oamenii lor cinstiţi sunt izolaţi şi speriaţi să tacă, ei trimit plîngeri anonime pe reţele sociale. Nu îi obligă nimeni să intre în crima organizată din sînul poliţiei, dar sunt traşi pe dreapta dacă nu sunt de încredere. Pot ajunge, ca Godină, celebri doar pe Facebook, dar sunt lipsiţi de influenţa de a schimba sistemul în care operează.

Cine ar fi putut reforma poliţia asta? Poate generalul Oprea (ministru sub Băsescu şi Ponta deopotrivă) sau chestorul Tobă, doi plagiatori dovediţi ale căror averi erau ele însăşi disproporţionate cu veniturile şi care tronau deopotrivă în biata republică civilă, ca miniştri politici sau ”tehnocraţi” (Tobă amenda, sub Cioloş, pe unii care făceau parastas pentru Colectiv) ca şi în statul penal paralel? Civililor le e frică- sau aţi uitat pe ”Ieşi afară, javră ordinară”, cînd Băsescu a tăiat privilegiile la poliţişti? Fiecare guvern politic cotizează la pensiile speciale ale unor şefi, destui corupţi (trag nădejde că nu majoritatea, dar cred că DNA e de altă părere) şi speră că poliţia e de partea sa. În rest, nu îi interesează...

De ce nu ţipa nimeni contra lui Oprea şi Tobă, doi ofiţeri putrezi (vă reamintesc că plîngerea la Oprea a venit de la România curată şi numai cîţiva ştim cît am săpat şi la Tobă, ţinut în braţe de servicii şi de Cotroceni sub Cioloş), dar e aşa o gălăgie contra insignifiantei Carmen Dan, care nu a creat chestia asta, numai că nu are puterea (sau mandatul) să o rezolve? Şi de ce conferenţiarul în securitate Tudose e preocupat să scape mai ales de femeia civilă nepricepută, colega lui de guvern şi partid, şi nu de bărbaţii corupţi? Ce importanţă are Carmen Dan, cît nu există mandatul politic unanim acordat de civilii din parlament (aleşi de popor, suntem încă o democraţie, deşi subminată de organele ei de forţă) să se termine odată modernizarea poliţiei, deraiată serios????

Presă, cît mai ai un dram de onoare profesională, subiectul nu e Dan sau Kovesi pe ziua de azi. Lăsaţi femeile pe moment, şi ocupaţi-vă de bărbaţii cu trese, vizibile sau mai ascunse, ei au un consens să nu se deosebească poliţistul onest de cel corupt sau pedofil, şi de asta anii trec şi nu se schimbă nimic, deşi DNA arestează, Godină postează şi noi facem plîngeri penale la care rareori primim vreun răspuns care schimbă ceva.

Vă invităm să comentaţi acest text pe România Curată!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite