Alina Mungiu-Pippidi: DNA, mai las-o pe Bombonica şi vezi de Steinmetz!

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România (SAR)
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România (SAR)

Nu mai departe de acum o săptămînă, Antena 3 rula în prime time o emisiune în care lua partea proiectului de la Roşia Montană, chibiţa că statul român va pierde procesul de parcă ei ar avea de cîştigat din asta, cita greşit persoane şi surse media, uita să pună surse şi date pe arhivele folosite în mod selectiv şi făcea, pe scurt, o demonstraţie de ce se poate face în ţara jurnalismului sponsorizat.

O asemenea emisiune, din care optzeci la sută era dirijată contra lui Soros, spunîndu-se pe faţă minciuni flagrante, cum ar fi că Soros ar fi fost profitorul schemei la bursă a Gold (apreciez reţinerea unor invitaţi, mai ales a lui Codrin Ştefănescu, care, în mod excepţional, nu se prea alătura la aceste gogomănii vădit false), cînd profitorii principali sunt, desigur, întreprinzătorii care au reuşit, într-un mod care nu poate fi calificat decît precum corupt, să listeze la bursă un proiect minier fără aprobări de bază la care fraierii au cumpărat acţiuni, ca la Caritas sau schemele de secol XIX din romanele lui Trollope sau Dickens. Din banii lor s-a investit, dar nu cum spunea Mugur Ciuvică, în vreo alternativă la problemele Roşiei Montane, unde realizatorii uitau să spună că dezvoltarea alternativă nu a mers pentru că autorităţile corupte române au păstrat cît au putut statutul monoindustrial, care nu permitea atragerea de fonduri europene, ci în presă. S-au cumpărat ziarişti, redacţii, agenţii de ştiri, lideri de opinie, unii deveniţi între timp politicieni. Investiţia a constat deci în cumpărarea de opinie publică, jumătate din surse fiind cele pentru publicul urban selecţionate ca fiind de mare încredere de aplicaţiile de depistat ştiri false, nu doar astea mai flagrante. Or fi poate de încredere pe alte subiecte? Greu de crezut. Întrucît promotorii proiectului minier par a fi de meserie spălători de bani şi mituitori, fiind urmăriţi de justiţia din Israel şi alte ţări din decembrie încoace pentru asemenea scheme fără legătură cu România, şi rearestaţi chiar în timp ce li se ridicau elogii la Antena 3 – vedeţi aici în presa internaţională cum principalii sponsori ai campaniei anti-Soros globale înfundă puşcăria zilele astea:

Diamond tycoon Beny Steinmetz detained in fraud inquiry,

Israeli billionaire Steinmetz held in custody in fraud probe: police

Israeli Billionare Beny Steinmetz Arrested Over Suspected Bribery, Money-laundering.

– e o bună ocazie să recapitulăm faptele de corupţie din acest proiect. Ele sunt pe larg descrise în cartea lui Mihai Goţiu despre Roşia Montană şi în acest documentar aici:

Cine e cel mai protejat miliardar mafiot cu afaceri în România şi marile lui scandaluri

Eu aş atrage atenţia doar asupra unor aspecte nesesizate destul şi care ar trebui urmărite cu prioritate de către DNA, dacă le lasă timp fugărirea Bombonicăi Dragnea şi a administratorilor porcilor familiei Dragnea, ale căror furăciuni totale, dacă se va reuşi dovedirea lor, nu se ridică la suma pe o săptămînă a trupei Gold şi asociaţii pe toate continentele unde mineresc pentru îmbogăţirea lor, şi nu a populaţiilor locale.

Ce ar trebui urmărit cu prioritate de către DNA şi DIICOT.

Trebuie început de la manipularea pe bursă, just demascată de invitaţii Antenei 3 ca fiind centrală pentru marea măgărie GOLD. Da, aşa e, politicienii ca Băsescu care anunţau din cînd în cînd că proiectul e pe ţeavă, cînd nu era, nu puteau avea ca scop raţional decît să ajute compania să mai îşi crească acţiunile la bursă, cu alte cuvinte, să mai captureze nişte investitori inocenţi şi dezinformaţi, care să fie ulterior folosiţi de ambasade slabe de înger cînd e vorba de interese comerciale din ţara lor (dar varsă foc cînd e vorba de corupţia românilor) precum Canada sau SUA, ca argument că proiectul trebuie să meargă mai departe, că altfel sunt ţepuiţi investitorii. Aşa e, investitorii au fost ţepuiţi, dar de cine le-a cerut banii şi de complicii lor din statul român, şi soluţia e să punem capăt ţepuirii investitorilor străini, dar NU printr-o megaţeapă trasă statului român, cum ar fi acest proces pierdut sau cum ar fi fost contractul propus , în care privaţii luau mai tot profitul iar statul acoperea riscurile. Cum o să ne apărăm eficient în proces însă, cînd noi, care ne lăudăm cu cea mai performantă agenţie anticorupţie din Europa, nu am investigat niciodată şi făcut publice responsabilităţile în acest caz, deşi dovezile de plată directă către membrii unor comisii de autorizare au apărut în presă, inclusiv pe România Curată?

Or, de ce nu există o anchetă oficială care să ia pe firul timpului declaraţiile oamenilor politici de vîrf, documentate de Goţiu în cartea lui şi să facă legătura cu cine a cumpărat/vîndut pe bursă şi cu donaţiile/sponsorizările către partide şi autorităţi publice şi cumpărarea oficială de publicitate? S-ar vedea atunci că banii ceruţi înapoi prin proces contribuabilului român trebuie restituiţi chiar de către presa care face emisiuni pro-Steinmetz în vreme ce miliardarul israelian - între altele dovedit de RISE că a pus pe butuci RAFO Oneşti, şi de RC/România liberă (desigur, înainte să vină acolo în ultimul an un contingent sponsorizat de Gold) că a sponsorizat hărţuirea Codruţei Kovesi - o ia pe drumul predestinat ţeparilor, măcar într-un stat de drept, adică drumul puşcăriei. Şi mai ales s-ar vedea ceea ce ştie orice broker, cine a manipulat bursa în înţelegere cu politicienii, şi marii ţepari ai proiectului ar fi dovediţi şi ar pierde procesul intentat de ei cu tupeu.

Sunt destule argumentele astea pentru autosesizare- erau demult în domeniul public- sau trebuie ca eu, profesor universitar doctor rezident în Germania şi expert anticorupţie pentru Consiliul European, să pierd vremea să fac şi o plîngere? Ca să fim siguri, toţi cei care ştiţi ceva despre bursă, Gold şi cele de mai sus folosiţi formularul de plîngere DNA de pe România curată şi faceţi cîte o plîngere- legea nu îi obligă se se autosesizeze, dar îi obligă să ancheteze tot ce primesc. Daţi-ne şi nouă un cc pe contact@romaniacurata.roApăraţi-vă, români, că altfel sunt şanse ca statul român să continue blatul şi la proces şi să plătim despăguburi din buget unora între timp condamnaţi pentru mită şi spălare de bani în alte ţări, dar reabilitaţi şi rambursaţi generos de statul român. Sau poate, în generozitatea lor, vor consimţi să ne lase fără despăgubiri dacă ne cianurăm un pic pentru profitul lor? Hai, mobilizarea, DNA şi public, putem face mai mult decît demonstraţii dacă chiar vrem să facem ceva.

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite