Alina Mungiu-Pippidi: Ce ne facem dacă cîştigă şi Dragnea la CEDO?

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Cînd Mircia Gutău a fost arestat şi apoi condamnat pentru corupţie, votanţii s-au strîns şi au protestat. Mai mulţi comentatori, printre care şi eu, au deplîns la vremea aceea lipsa de cultură civică a votanţilor. Vezi însă că trebuie să le cerem scuze, şi lor, lui, că oamenii se pare că l-au apărat pe bună dreptate.

Casarea sentinţei pentru corupţie a lui Mircia Gutău, condamnat de ÎCCJ pe vremea Liviei Stanciu şi absolvit de CEDO, e semnalul de alarmă. România conduce la CEDO, dintre 47 de ţări membre ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, cu peste 400 de condamnări pentru procese neechitabile. Gutău e doar primul reabilitat.

Mircia Gutău, fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, eliberat condiţionat în anul 2011 după ce executase o condamnare pentru corupţie a candidat la alegerile locale din 2016 la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea pe listele Partidului Ecologist Român, cîştigand un nou mandat, dupa ce PNL i-a respins candidatura că era „penal“, deşi avea cel mai bun scor în sondaje şi nu avea interdicţie judiciară. Gutău a fost primar în Râmnicu Vâlcea între 2004 şi 2008, iar în 2008 a fost ales din primul tur pentru un al doilea mandat cu 72% din voturi. Cînd a fost arestat şi apoi condamnat pentru corupţie votanţii s-au strîns şi au protestat. Mai mulţi comentatori, printre care şi eu, au deplîns la vremea aceea lipsa de cultură civică a votanţilor.

Vezi însă că trebuie să le cerem scuze, şi lor, lui, că oamenii se pare că l-au apărat pe bună dreptate. Gutău a fost victima unei făcături, că se luase decizia politică să pice şi un pedelist să nu pară anticorupţia noastră că e doar contra duşmanilor preşedintelui Băsescu.

Că DNA l-a inculpat mai e cum mai e. A fost însă condamnat de Înalta Curte sub mandatul Liviei Stanciu, cea ale cărei opinii separate la Curtea Constituţională sunt aşa de preţioase că e mare mobilizare să ne luptăm prin instanţă cu propria noastră Curte Constituţională, ba chiar să o depolitizăm, cum au făcut ungurii şi polonezii. A fost disculpat şi sentinţa casată după ce a cîştigat la CEDO, dar a făcut închisoare şi a lipsit din fruntea oraşului ani în care putea face ceva bun. Iată primul proces dovedit ca aranjat printr-o manipulare ordinară, la care aştept să văd în detaliu ancheta CSM cine a fost de vină.

Ce ne facem dacă cîştigă şi Dragnea la CEDO? Poate tot ce i-a lipsit pînă acum a fost un avocat bun, şi care să priceapă cum funcţionează CEDO. Ca şi la Gutău, nu o fi nevinovat pe fond, dar maniera în care se duc procesele contra lor e tipică pentru lumea post-sovietică şi nu pentru statul de drept european. Şi am mai şi umplut presa occidentală de reclamă la anticorupţia noastră.

Pentru cine nu ştie, România conduce la CEDO din toate ţările semnatare ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cu peste 400 de condamnări pentru „absence of due process“, adică procese neechitabile (per capita suntem nr 1, peste ţări nedemocratice ca Turcia şi Rusia) şi 9000 de cazuri în aşteptare (cea mai mare cifră absolută din 47 de ţări membre). Asta e de fapt situaţia justiţiei pe care o apără mai ales cei care nu au de a face cu justiţia, şi care nu au decît scuza că justiţia nu poate într-adevăr fi salvată de alde Nicolicea şi compania.

Dar ce e de salvat la ea nu e aşa clar, iar noul populism anticorupţie, ăsta cu rezolvarea tuturor problemelor noastre interzicând penalilor să mai candideze vedeţi că e nu doar o vorbă goală – pentru că problema e că nu poţi şti dinainte cine are stofă de penal (preşedintele anticorupţie Băsescu, şeful agenţiei naţionale de integritate Georgescu şi o droaie de figuri anticorupţie s-au dovedit mai tîrziu la fel de penali ca aceia pe care îi condamnau). E chiar un pericol pentru democraţie, creînd stimulente suplimentare de a scăpa de adversari politici nu pe calea votului – unde oamenii din Râmnic, care îl cunosc pe împricinat, ar mai avea o cale de apărare – ci pe calea închisorii.

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite